Koliko diskov v pc?

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
V pc-ju imam ploščo ASRock P4i65G .. procesor P4 HT3.0 ...

Gor imam priklopljena dva diska na IDE kablu. (Maxtor 160GB in WD 80GB)

Sumim da mi en disk odpoveduje. (Maxtor) Na katerem so tudi XP-ji instalirani. Večkrat pri zagonu se disk ne zažene. (napiše mi NTDLR is missing) in ne gre dalje. Če takrat pogledam v Bios ni ne duha ne sluha o Maxtorju, "vidim" sam WD-ja.

Potem po nekajkratnem zagonu pa se PC zažene normalno. Sem iskal po internetu kaj pomeni ta error in sem ugotovil da naj bi bile to težave z Boot fajli, tako da sem formatiral disk in na novo naložil XP-je + SP2, pa se težava še vedno ponavlja.

Torej... je možno da je ta disk pokvarjen? (morem povedat da je pc poleti skoraj preživel strelo, vendar je od stare konfiguracije samo diskovje in procesor, ostalo je vse novo.)

Je lahko v PC-ju en disk SATA in drugi na IDE kablU? Ali pa en SATA in dva na IDE kablu?

Kaj pa je s temi SATA diski, so samo eni ali obstaja več variant? (ne vem ,hitrosti in podobno?) Kateri disk bi pasal na mojo ploščo?

Hvala za vsak odgovor.

LP

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
V PC gre toliko diskov, kolikor imaš pač prostih slotov. Pri meni je to 4 IDE in 6 SATA. Druga omejitev je pa moč napajalnika, saj vsak disk rabi nekaj elektrike za delovanje. Poleg je še grafična, pa procesor, usb naprave...

Seveda lahko kombiniraš razline diske. Jaz imam en IDE in dva SATAII. Omeniti velja, da imam na plati vhode za SATA, vendar so SATAII diski kompatibilni za nazaj, tako da tu ni težav glede tega. Glede hitrosti je pač tko. standard je 7.200 obratov in to majo več al manj vsi. Tisti z 10.000 pa so dragi ko žafran.

Glede sedanjih težav z diskom - morda rešitev najdeš tu: http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm

PS: hehe, dobra izjava - PC skoraj preživel strelo... koliko je pa manjkalo, da bi preživel
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zveni kot da disk crkuje.
Pa kabel za vsak primer preveri. Je oni, ki je bil "toplotno obdelan" (s strelo)?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Več diskov ni problem. Jaz imam dva na IDE, enega na SATA in enega zunaj na USB (skupaj > 1 Tb), pa vse brezhibno deluje, pa ni računalnik ravno med novejšimi.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Aja... lol. Tega pa nisem povedal ane...

No kolikor se spomnem pri mni dela takole - Na IDE se kopira z do 25MB/s, z IDE na SATA nekoliko hitreje, ne vem čisto točno, s SATA na SATA pa cca 50MB/s...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Na IDE se kopira z do 25MB/s,
Ja, če imaš oba diska na istem kanalu
evil.gif

Če imaš pa vsakega na svojem kablu, je omejitev le hitrost diska
smirk-1.gif
(ker tistih 133MB/s, kolikor prebavi IDE diski ne dosežejo)

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Hvala vsem za odgovore.

Torej ni pomembno ali je Sata I ali Sata II, bosta delala oba modela kakor sem razumel?

Kaj takega bi bilo v redu?

Disk SATA-II 320 GB 7200rpm Seagate 16MB

Glavne tehnične lastnosti:
- 320 Gb kapaciteta
- 7.200 obratov
- 16 MB Buffer
- 8,5 ms povprečni dostopni čas

Ali:

Disk SATA-II 500 GB 7200rpm Hitachi 16MB

Glavne tehnične lastnosti:
- 500 Gb kapaciteta
- 7.200 obratov
- 16 MB Buffer
- 8.5 ms povprečni dostopni čas

Napajalnik imam LC Powerjev 450W, tako da mislim da bo elektrike dovolj.

V primeru da izločim Maxtorjev disk (ta s težavami) in montiram en SATA 320GB .. je bolje da instaliram XP-je na ta disk ali na ta star disk WD 80GB ? (kaj je boljše zaradi hitrosti diskov?)

Rama imam 2x1024MB, DualChannel.

Strela pa je prišla v PC preko telefonske linije. Čeprav gre tel kabel najprej v UPS in šele potem v modem, je strela prišla tudi v PC. Zakurilo je ADSL modem (Sagem), osnovno ploščo in Switch (ki je najverjetneje rešil ta drugi PC AMD 2600+, ki je strelo preživel brez posledic.)

PC je bil ugasnjen vendar priklopljen na el. omrežje. No poleg tega zgleda da je strela ubrala še drugo pot po el. omrežju in televizijski anteni. Tako da smo doma ostali še brez dveh televizij, videorekorderja in hladilnika. Sem pa še najbolj vesel ker je od vseh televizij preživela ta moja. (moj monitor LCD TV
smile-1.gif
, ga je strela preskočila in uničila sestrino televizijo, katera dobiva anteno od mojga TVja dalje.

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Winse posnemi na novi disk. Novejši diski so v večini primerov tudi hitrejši.

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Tako, disk je nabavljen SATA II, 500GB Western Digital ...

Zdaj pa me zanima še nekaj ... kako je z instalacijo SATA diskov? (do sedaj nisem še imel opravka z SATA diski)

Navaden disk sam priklopiš in je OK, nekaj imam v spominu da za SATA diske rabiš nek gonilnik ?? Je kaj na tem?

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Odvisno od tega, kako imaš izveden SATA priključek. Ali je v samem vezju plate, ali pa je gori kot dodaten čip, ki se povezuje preko PCI vodila.
Sicer pa je lahko na voljo tudi možnost, da SATA kontroler deluje v IDE načinu. Takrat ne rabiš gonilnikov-jih posnemeš, ko imaš že naložene winse in nato v BIOSu prestaviš nazaj na SATA delovanje.

Bane

Pripravnik
22. jul 2007
210
0
16
Danes na Zemlji, jutri pa v vesolju
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Priklopi in probaj... v najslabšem primeru boš moral omogočit sata controler v biosu in inštalirat driverje zanj v windowsih. Drugače pa ni neke panike okoli tega
smile-1.gif

lp

Ni logike!
če mu ga ne zazna v biosu, naj mi nekdo razloži, kako bo naložil winse, da bo v njih inštaliral driverje
17758-icon_confused.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če mu ga ne zazna je to lahko posledica izklopljenega sata kontrolerja. Ko vklopiš kontroler ga mora zazna, potem pa dalj rihtaš v windowsih driverje, če jih seveda ne naložijo sami od sebe...
Možno je tudi, da moraš nastavit jumper na disku na sata delovanje (namesto sata2), če plošča ne prebavlja sata2 diskov...

lp
Peter

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Hvala za odgovore, jutri če bom imel čas bom disk priklopil pa bom vidu kako je :)

(bom še prej preveril v biosu če je vklopljen SATA kontroler)

LP

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Tako je, disk je montiran in deluje super ...

Sem najprej preveril v Biosu in sem ugotovil da je SATA že naštiman, tako da sem samo vklopil disk in zalaufal PC. Windowsi so ga takoj prepoznali.

Sem samo še uredil particije, sformatiral in sedaj so že gor sveži XP+SP2 .

Hvala za nasvete,

lep pozdrav.