koliko časa za prijavo škode

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
zanima me za avtomobilsko zavarovanje in sicer: koliko časa imam od nesreče (nekega dogodka, ki je poškodoval avto), da prijavim škodo na zavarovalnici? Če imajo zavarovalnice to različno določeno, me zanima za Triglav in Mariborsko?
hvala za odgovore..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.767
6.751
113
pri taščici
temelj je pa : kasko, kombinacija, ali AO

triglav je bilo vsaj včasih precej dlje(mislim da se lahko pogovarjamo celo o mesecij)
sicer pa najbolje da pokličeš agenta oziroma tvojo zavaorvalnico

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Delni kasko sem prijavil na triglavu po enem letu in pol. torej na staro poteklo polico. Priznali so mi Brez vsakega problema. Imel pa sem policijski zapisnik narejen.

lp, Z

Nazadnje urejeno:

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Ok ne najdem primerne teme, pa bom kar tukaj zastavil vprašnje upam, da ne bo to koga zmotilo
grin1.gif

Zadeva je sledeča in sicer, imel sem prometno nesrečo, kjer mi je zavarovalnica (povzročitelja in krivca nesreče ocenila totalko avtomobila), cenitev je takšna, da ne morem dejansko popraviti avta iz tega naslova, s ponujenim denarjem pa si dejansko tudi istega rabljenega avta ne morem več kupiti. Glede na navedena dejstva se odločam, da poberem denar od zavarovalnice povzročitelja. Od svoje kjer imam pa kasko bom pa poizkušal popraviti avto, seveda plačal bom procent franšize ter prisatl bom na to, da padem v nižji bonus.

Zavarovalnici sta si različni. Zanima me, če lahko kakšne komplikacije pričakujem pri tem.

Hvala vsem v naprej na odgovoru.

Lp.

P.S.

Morda kdo ve, kako je če se zmeniš za poplačilo 100% škode, v primeru, da je avto za odpad, ne vem kako se že imenuje takšna taksa, ekološka ali kaj je že. In ali avto v takšnem primeru odpelje na odpad zavarovalnica ali sam osebno ?

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Po nobeni logiki ne dobiš 2x. Kasko tukaj nima nobene veze, dobiš samo 1x in sicer iz povzročiteljeve police.

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik Speedy pravi:
Po nobeni logiki ne dobiš 2x. Kasko tukaj nima nobene veze, dobiš samo 1x in sicer iz povzročiteljeve police.

In če se z povzročiteljevo nič ne zmenim, sem brez avta, kriv nisem. Veš to iz izkušenj, morda je kakšen člen, ki bi drugače urejal to?

Kajti zato pa imam poleg osnovnega še kasko zavarovanje. V kolikor dobim nalog za popravilo avta iz svoje zavarovalnice, v čem bi bil lahko še problem? Kakor sem napisal, zaradi tega se mi bo odbila franšiza ter padem v nižji bonus, kot bi sam bil kriv.

Lp.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
37
CENTAR LJ
Če je on kriv gre iz njegove police in konec. Če sta le malo oplazila avto in ni zapisnika bi pa mogoče šlo čez. Z njim se zmeniš. Od zavarovalnice pa uveljaviš kasko. Samo ne vem členov, naj kakšen ekspert pove tole raje :p

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mater si ti amerikanec, kr dvakrat bi pokasiral a? Škoda gre iz police povzročitelja. Nima veze kakšno polico imaš ti, ali imaš kasko ali ne... Skratka prvič slišim za neke takšne kombinacije kot jih imaš ti.. Ti imaš ekonomsko totalko, dobil boš "del" in razbitino. Razbitino prodaj po delih, v celoti, popravljaj, to je tvoja stvar. Zato pa ima Tilia eno krasno stvar, sicer nevem kak se reče, je pa delni kasko, doplačaš in ti avtomobil izplačajo v celoti, njim pa ostane razbitina.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
525
18
18
Ko podpišeš poravnavo (naj bo to poravava iz AO zavarovanja povzročitelja, ali poravnava iz kaska pri tvoji zavarovalnici) spodaj z malim tekstom piše nekak v smislu.... da s popisom te poravnave potrjuješ da za omenjeni škodni dogodek še nisi prejel izplačane odškodnine od katerekoli zavarovalnice...

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Mater si ti amerikanec, kr dvakrat bi pokasiral a? Škoda gre iz police povzročitelja. Nima veze kakšno polico imaš ti, ali imaš kasko ali ne... Skratka prvič slišim za neke takšne kombinacije kot jih imaš ti.. Ti imaš ekonomsko totalko, dobil boš "del" in razbitino. Razbitino prodaj po delih, v celoti, popravljaj, to je tvoja stvar. Zato pa ima Tilia eno krasno stvar, sicer nevem kak se reče, je pa delni kasko, doplačaš in ti avtomobil izplačajo v celoti, njim pa ostane razbitina.

Čakaj mal saj ni nič bilo zastonj, oboje je plačano, nobeden tukaj nikomur ne dela usluge. Enostavno je prišel čas, ko želim to kar sem plačal vnovčiti in zato sprašujem tukaj, katerih zakonitih preprek se zavarovalnica lahko še morebiti oklene, da nemorem iskoristiti svoje police.

Sicer pa, nimam časa da naokoli prodajam avto po delih, kajti tisto kar je zavarovalnica priznala kot rešeni deli, niti slučajno na trgu ne uspem dobiti, zato ga želim popraviti, vendar ne iz svojega žepa, kajti nisem jaz bil povzročitelj, da tožim pa pravtako nimam časa. Naj se zavarovalnice med sabo same zmenijo.

Citat:
Uporabnik girisan pravi:
Ko podpišeš poravnavo (naj bo to poravava iz AO zavarovanja povzročitelja, ali poravnava iz kaska pri tvoji zavarovalnici) spodaj z malim tekstom piše nekak v smislu.... da s popisom te poravnave potrjuješ da za omenjeni škodni dogodek še nisi prejel izplačane odškodnine od katerekoli zavarovalnice...

Poravnava še ni bila podpisana in če se ne motim, na tem papirju ni bilo nikjer zaslediti zg. omenjene pripombe, je pa bilo, da se odrekam kasnejših tožb zoper odgovorne osebe ali zavarovalnice, nekaj od tega.

Če pristanem na zg. poravnavo, pomeni to tudi, da kasneje nemorem uveljavljati odškodnine, zaradi poškodb?

Zanimivo, da so se eksperti iz zavarovalništva potuhnili, res ni niti enega, da bi podal svojega mnenja ali pomoči
frown-1.gif

Lp.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Ja po mojem bi moral poskusiti vključiti na te police še škodo zaradi poplave, če ste jo meli doma, pa bolne telice v hlevu.

Drugače pa pri premoženjskih zavarovanjih velja, da se z njimi ne moreš okoristiti (člene si poišči sam).

Povzročiteljev AO ti "mora" kriti tvojo škodo v celoti. Ti meniš, da je ne (da so uporabni deli ocenjeni previsoko, vrednost tvojega avta pred nesrečo pa prenizko) in tu se poskusi dogovoriti z njegovo zavarovalnico (zlepa ali zgrda). Mislim, da je to tvoja najboljša šansa.

Uveljavljanje kaska iz tega naslova pa ti bo zelo (ZELO) verjetno prineslo težave, saj zavarovalnice baze usklajujejo med sabo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
hm hm... tole dvomim da bi se ti izšlo, da bi vse skupaj pokasiral iz svojega kaska.... namreč tudi pri uveljavljanju le-tega moraš narediti prijavo škode, nesreče itd. kaj boš tu napisal? da si sam zletel v graben? na avtu pa barva drugega vozila.....

moj nasvet - poizkusi iztržiti čimveč od povzročiteljeve zavarovalnice, torej iz naslova AO, to kar so ti ponudili je itaq ponudba, možno je da dobiš še kaj več, potem pa se znajdi in poizkusi popraviti avto.

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
hm hm... tole dvomim da bi se ti izšlo, da bi vse skupaj pokasiral iz svojega kaska.... namreč tudi pri uveljavljanju le-tega moraš narediti prijavo škode, nesreče itd. kaj boš tu napisal? da si sam zletel v graben? na avtu pa barva drugega vozila.....

moj nasvet - poizkusi iztržiti čimveč od povzročiteljeve zavarovalnice, torej iz naslova AO, to kar so ti ponudili je itaq ponudba, možno je da dobiš še kaj več, potem pa se znajdi in poizkusi popraviti avto.

Nismo se razumeli, ne mislim nobenega okrog prinest, s svojo zavarovalnico se odprto pogovarjam, povedali so mi, da načeloma lahko uveljavljam svoj kasko, zaradi tega bom plačal procent franšize ter padel bom v nižji bonus.

Kaj bo zavarovalnica naprej delala nevem, stanje je takšno, da je avto razbit, za katerega sem poleg osnovnega zavarovanja, plačal tudi kasko, katerega sedaj želim uveljaviti, pač škoda je nastala, zato pa imam zavarovanje, če ne bi ostal na osnovnem.

Povzročizelj je pa tudi plačal svojo zavarovalnico, tako da enostavno se jim bo izstavil račun. ne vem od kod ideja, da potem je nesmisel imeti več polic, če se ti v vsakem primeru nezgoda poenoti za vse zavarovalnice.

Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Uveljavljanje kaska iz tega naslova pa ti bo zelo (ZELO) verjetno prineslo težave, saj zavarovalnice baze usklajujejo med sabo.

Ravno to me zanima, kakšne težave, katera je osnova za to, da bom imel težave? Saj imajo polico odprto.

Lp.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
povzročiteljeva zavarovalnica ti bo iz njegovega AO krila, če je kriv povzročitelj
tvoja zavarovalnica ti bo iz AK krila, če si kriv sam

Oboje naenkrat ne gre (lahko parcialno, če je krivda deljena).
Uporablja se varianta, ko koristiš svoj kasko tudi takrat, ko meniš, da nisi sam kriv. Predvsem zaradi hitrosti manipulacije. Vendar pripada potem morebitno plačilo iz AO tvoji zavarovalnici (verjetno akkšna klavzula o regresni pravici)

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Vendar pripada potem morebitno plačilo iz AO tvoji zavarovalnici (verjetno akkšna klavzula o regresni pravici)

To vem, kar dejansko pomeni, čeprav razumem, da bo moja zavarovalnica zahtevala potem poplačilo od zavarovalnice povzročitelja, ta pa bo dejala, da je ona svoj del že poplačala, je tako!?

In ker moja zavarovalnica, ne bo dobila poplačila, ker je mogla ona plačati meni popravilo iz mojega zavarovanja, naredi kaj? Terja mene, da ji vrnem denar nazaj, čeprav sem svoj kasko uveljavil in zato plačal procente franšize ter padel v nižji bonus
wink-1.gif
.

Če nastane situacija, kakršna je zgoraj opisana, ker kaže, da bo, na osnovi česa bodo iskali denar za popravilo nazaj?

Lp.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Če ti bodo dovolili uveljavljati kasko, te ne bodo terjali, da denar vrneš, če jim ne boš prikril kakšnih pomembnih informacij (da si bil npr. pijan), ki bi jih izvedeli kasneje.
Le obojega hkrati ne boš mogel pokasirat - svojega AK in njegovega AO.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
525
18
18
Če boš uveljavljal kasko pri svoji zavarovalnici, bo po izplačilu odškodnine tvoja zavarovalnica regresirala zavarovalnico povzročitelja-od njih bo zahtevala znesek odškodnine + tvojo franšizo... Če bo zavarovalnica povzročitelja ugotovila, da je bil njihov zavarovanec 100% kriv bo plačala celotno odškodnino + tebi franšizo. V tem primeru (da zavarovalnica plača celotno odškodnino) se ti tudi povrne bonus.

Kasko pač pospeši zadeve... Namesto da čakaš odškodnino iz AO povzročitelja lahko takoj dobiš odškodnino... Je pa tako kot si že sam ugotovil, da si momentalno ob znesek franšize + izgubiš tri razrede pri bonusu...

Kak pa je bil potek škodnega dogodka (če ni skrivnost seveda)? Je bila prisotna policija, ki lahko z zapisnikom potrdi odgovornost udeležencev? V praksi je pogost problem če ni zapisnika, saj si izjavi udeležencev ponavadi nasprotujeta... In seveda zavarovalnice odklanjajo odgovornost...

Nazadnje urejeno:

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik girisan pravi:
Če boš uveljavljal kasko pri svoji zavarovalnici, bo po izplačilu odškodnine tvoja zavarovalnica regresirala zavarovalnico povzročitelja-od njih bo zahtevala znesek odškodnine + tvojo franšizo... Če bo zavarovalnica povzročitelja ugotovila, da je bil njihov zavarovanec 100% kriv bo plačala celotno odškodnino + tebi franšizo. V tem primeru (da zavarovalnica plača celotno odškodnino) se ti tudi povrne bonus.

Kasko pač pospeši zadeve... Namesto da čakaš odškodnino iz AO povzročitelja lahko takoj dobiš odškodnino... Je pa tako kot si že sam ugotovil, da si momentalno ob znesek franšize + izgubiš tri razrede pri bonusu...

Kak pa je bil potek škodnega dogodka (če ni skrivnost seveda)? Je bila prisotna policija, ki lahko z zapisnikom potrdi odgovornost udeležencev? V praksi je pogost problem če ni zapisnika, saj si izjavi udeležencev ponavadi nasprotujeta... In seveda zavarovalnice odklanjajo odgovornost...

Policija je bila, povzročitelj je takoj priznal odgovornost, zapisnik obstaja. Torej kaj se lahko še zgodi v kolikor sem že prejel znesek iz AO povzročitelja, meni pa se že popravlja avto iz mojega kaska?

Lp.