Ko nekdo spama pa noče nehat

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Vključen sem v neko spletno kregarijo, pa me zanima kako nekomu dopovedati, da naj neha pošiljati spam-e! Odjavo od tega sranja sem dal že večkrat, pa še kar dobivam neke nesmisle na mail. Za te m stojijo tako posamezniki kot podjetja.

Imam dovolj, kaj lahko naredim, da se neha?

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ne ne, ne tako zlahka. Gre za pravne osebe in podobna sranja, maili pa letijo na složben mail, niti niso poslani pod BCC in so tako vidni vsem.

Poleg tega imam imena in priimke od oseb, ki pošiljajo.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Tole jim pošlji...pa poglej zakon in popravi v eure

Spoštovani,

na naš elektronski naslov (TVOJ MAIL) sem prejel vaše oglasno sporočilo, katerega vsebino lahko vidite spodaj.
Področje elektronskih komunikacij in neposrednega trženja preko njih ureja Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-UPB1, Ur.l. 13/2007).
Ta zakon v 1. in 2. odstavku 109. člena pravi:

(1) Uporaba samodejnih klicnih sistemov za opravljanje klicev na naročnikovo telefonsko številko brez človekovega posredovanja (klicni
avtomati), faksimilnih naprav ali elektronske poššte za namene neposrednega tržženja je dovoljena samo na podlagi naročnikovega
predhodnega soglasja.
(2) Ne glede na določbe prejššnjega odstavka lahko fizična ali pravna oseba, ki od kupca svojih izdelkov ali storitev pridobi njegov
elektronski naslov za elektronsko poššto, ta naslov uporablja za neposredno tržženje svojih podobnih izdelkov ali storitev, vendar mora
kupcu dati možžnost, da kadarkoli na brezplačen in enostaven načinzavrne takšno uporabo njegovega elektronskega naslova.

To pomeni, da za tako obliko poššiljanja sporočil zakonodaja izrecno zahteva naročnikovo predhodno soglasje. Zakon dovoljuje tudi izjemo in
sicer lahko pravna ali fizična oseba svojim obstoječim kupcem, od katerih je pridobila elektronski naslov, poššilja oglasno poššto za
podobne storitve ali izdelke, ki jih je kupec predhodno kupil.

Ker se kot lastnik tega elektronskega predala ne spomnim, da sem bil z vaššim podjetjem kdaj v poslovnem odnosu, oziroma dal soglasje za
poššiljanje oglasnih sporočil, vas v izogib prijavi kršitve zakona zato pozivam, da mi v roku petih dni dostavite dokaz iz katerega je razvidno ali, da sem vašš kupec
(računovodska listina) ali pa da sem vam dal soglasje za poššiljanje take poššte.

Sicer po naššem sploššnem ceniku prebiranje elektronskega sporočila stane 25 eur + ddv (1/4 svetovalne delovne ure). Ker menimo, da je
storitev bila opravljena zahtevamo podatke o vaššem podjetju, na katere bomo izstavili račun za to opravljeno storitev, s čimer bo
prijava brezpredmetna, saj boste enostavno plačali naššo storitev.

V nasprotnem primeru bom primer dolžžan predati pristojni agenciji (APEK). Kazni za prekršške so določene v 152. členu in sicer:

(1) Z globo od 5,000.000 do 20,000.000 tolarjev se za prekršek kaznuje pravna oseba, če uporablja elektronske komunikacije
za neposredno trženje brez soglasja naročnika (prvi odstavek 109. člena oziroma tretji odstavek 109. člena)

(2) Z globo od 500.000 do 1,000.000 tolarjev se kaznuje samostojni podjetnik posameznik in odgovorna oseba samostojnega podjetnika
posameznika, ali odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prejššnjega odstavka.