Ko je pleksi steklen...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Človek se celo življenje uči, pa neumen umre, pravi ljudski glas.
In danes sem spoznal nekaj novega:
Nadstrešek pred hišo sem imel delno prekrit s prozornimi pleksi (akrilnimi) ploščami v profilu pločevinastih plošč Trimo. Izdelovalec Akripol Trebnje, sosed Trima. Vse je bilo v redu dobrih deset, morda 12 let.
Ko pa smo pred nekaj leti imeli točo v velikosti kurjih jajc, je nekaj kosov gladko prebilo to streho. Sicer sem nekaj popravljal in krpal, za celovito rešitev pa sem našel čas (in voljo) šele te dni.
Pri odstranjevanju plošč so veselo pokale, kar me še ni presenetilo, ko pa sem po enem od prekrivnih robov udaril s kladivom, se je material razletel tako kakor steklo!
17758-icon_confused.gif

Prvič sem v živo videl, zakaj pleksi imenujejo 'akrilno steklo'
wink-1.gif

Do sedaj sem že večkrat obdeloval pleksi, ga vrtal, krivil in še kaj, da pa bi se mi kakšen kos dobesedno zdrobil v majhne delce, tega pa nisem še nikoli doživel.
Predvidevam, da gre v tem primeru za tehnološki 'kiks' Akripola, pri vakumiranju je bila morda temperatura neprimerna, ohlajanje prehitro ali pa še kaj, kar je po dobrih desetih letih na prostem še dodarno poslabšalo molekularno vezavo v akrilu.
Vendar je to le ugibanje, kljub temu pa me zanima, če je na Alterju kakšen strokovnjak, ki bi moje zaključke potrdil ali ovrgel.

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Starost oz. obremenitev z UV svetlobo. Po nekaj letih zadeva celo barvo spremeni (motna rumenkasta). Poliakril (plex)i ponavadi ni stabiliziran na sonce in postane v nekaj letih krhek. Polikarbonat je bistveno boljši, tudi Akripol ga trži, nima pa vseh profilov, kot je običaj pri plexiju.
Je še ena firma v NM, pa ne vem na pamet, bom pogledal v ponedeljek.

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Pri hokeju je tam steklo. Zato se razleti na milijon koščkov kot vsako steklo..

Druga je seveda pri dvoranah recimo v Celju, Kranju, na Bledu, kjer je še pleksi na bandi, tako kot včasih..

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hja, Demz, tvoja razlaga je logična in ji verjamem v popolnosti, pri vsem skupaj pa moti dejstvo, da so te vrste strehe iz poliakrila časovno tako omejene. Ne vem, če obstaja še kakšen material za pokrivanje s krajšo (ali tako kratko) življenjsko dobo.

LP

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Prvic slisim da na hokeju ni pleksi steklo? Ko sem na hokeju tolkel po njemu mi je deloval plasticen, predlani na jesenicah je se bil pleksi steklo ki se je pravtako sesul na koscke.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Hja, včasih je bil pleksi, potem steklo, zdaj se gre spet stran od stekla, na pleksi (akril), vsaj v so morali( kaki 2 leti nazaj, če se prav smonim)) za golom in v 'vogalih' stelko (seveda je šlo za laminirano kaljeno steklo) zamenjat za pleksi. Pač odločitev NHL. Seveda niti steklo niti pleksi tam nista fiksno pritrjena na bando, ampak je sistem zasnovan tako, da blaži udarce, ampak v NHL so naštudirali, da je pri pleksiju manj poškodb, ker je tudi sam po sebi bolj fleksibilen.