kljuka

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Kupujem oz. začela sem si ogledovati kljuke za notranja vrata, pa je en kup enih vprašanj.

Vrata že imam iz prostor za kljuko izgleda takole:

vrata.jpg

Najprej me zanima, če vse kljuke pašejo al moram biti pri tem na kaj pozorna?

Opažam, da kakšne hude ponudbe s kljukami ni al pa ne znam poiskat. Do sedaj sem odkrila Hoppove, pa pri Vovko se nekaj dobi potem pa je že bl bogo. Zanima me kateri material se dobro odnese, predvsem nočem, da bi se mi začelo kaj luščit. Včeč mi je srebren izgled (lahko je mat ali sijajno), torej vse kar vleče na zlato barvo odpade.

A če bi recimo v kopalnici hotele imeti metulčka za zaklepanje, a moram potem zamenjati ključavnico? Verjetno da ane?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Kot vidim imaš v vratih mehanizem s ključavnico na navadni ključ. Pozorna bodi pri kupovanju ščita da bo namenjen takšnim ključavnicam. Ščit je lahko deljen (dvodelen) ali skupen z kljuko, kakor ti je lepše.

Ključavnica na metuljčka (ali na gumb, je več izvedb) je pa v bistvu cilindrični vližek z metuljčkom na eni strani, torej moraš imeti v vratih mehanizem predviden za cilindrični vložek. Pa treba je pomeriti za dimezijo cilindričnega vložka, meri se od sredinskega vijaka na obe strani, standardni je 30/35 (mm). Idealno je da je rob vložka poravnan z robom ščita, morda če gleda par mm ven, ostalo je že grdo.

Kljuke same imajo pa različne dimenzije sredinskega firkanta (kvadratne palice) običajno 8, 9 ali 10 mm. Pomeri kvadratno luknjo v mehanizmu v vratih. Če slučajno kupiš kljuko 8 mm in imaš luknjo 10mm ni problem, se dobi distančna pločevina za v luknjo. Obratno pa seveda ne gre.

Ponudba je velika v Merkurju, Baubauih, pri ključavničarstvih...

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Točno to kar si napisal sem rabla. Se mi je zdelo da ne bo kar vse pasalo.

Verjetno je bolje, da je rozeta ločena, ker če zadeva ne paše 100% gor je lahko zelo grdo pa še neuporabno. Se mi zdi da je zdej to tul bl moderno. Ja sej neki časa imam še da malo raziščem trg.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Dvodelni ščiti so spet v modi, drži. Drgač nekih poceni kompletov nikar ne jemlji, se ti bo kljuka zraglala in take štorije..

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Za 20€ se pa že kaj pametnega dobi verjetno, ampak kupi najboljše kar si lahko privoščiš
smile-1.gif

Pri kljukah v glavnem glej kako je fiksna kljuka pritrjena na firkant (kak bolcn rad ven zleze, mora bit ornk zatolčeno) pa kakšen je firkant, tisti z kanalom so bolj tko, boljši so taki ki imajo zarezo po sredini, ko pa pritrdiš še drugi del kljuke z vijakom imbus 3 pa vijak s špico vtisne luknjo v firkant in to trdno drži.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pojdi k Lampiču (koprska ulica v Lj) - nekaj delajo sami, nekaj ponudbe ima od drugih. Na oko se mi je zdelo v redu, nisem pa čekiral v detajle, ker sem bil tam zaradi drugih stvari (službeno).

pikapolonica02

Zelenc'
5. feb 2009
14
0
1
Glede tehničnega vidika so ti že odgovorili, jaz lahko dodam le mnenje. Na vratih imamo te http://www.vovko.si/e-trgovina.php?id=89&showproduct=993 kljuke. Na bukev vratih lepo zgledajo. Na edinih belih vratih pa dolgočasno, glede na to da imaš bela vrata (brez vzorcev?) si lahko privoščiš kakšne bolj vzorčaste. Stvar okusa in preferenc. Drugače vovko ima skoraj vse kljuke iz ponudbe razstavljene, tako da si pogledaš v živo. Slike včasih stvar naredijo lepšo, v živo so pa slabše. In obratno. Za wc in kopalnico se dobi metuljčke, pač ob nakupu poveš da želiš to imeti. Pa definitivno mat, ker se ne vidijo prstni odtisi gor. Po hm 5tih letih so še vedno iste kot takrat iz škatle. Je pa mnogo večja ponudba kljuk danes, napram 5 let nazaj. Predhodniki so verjetno podali novejše informacije. Je pa tako, na začetku jih boš še gledala, pa obiski ki pridejo pokomentirajo, kasneje ne vidiš več detajlov. Kljuka kot kljuka.