Klima - Maribor

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
zdravo
kupujem klimo za v stanovanje 60 kvadratov. Zanima me katero klimo naj kupim, pa da ni najslabša in ne najboljša.

Kot drugo me pa zanima pri komu v Mariboru bi to kupil, da bi mi vgradil za eno pametno ceno, ima kdo izkušnje ?

Hvala za odgovore in pomoč

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
jaz sem pred 2 letoma kupil pri horizontu klimo coolwex 3.5kW in sem zelo zadovoljen,z montazo 750 eurov.
Glede na tvojo kvadraturo kupi zmogljivejšo ,obstajajo programi kjer vneseš kubitražo in potem dobiš priporočljivo moč za tvoj prostor,saj drugače ne boš ohladil stanovanja,ker bo nonstop lavfala in ti bo šlo še več štroma.
je pa res super zadeva,mi je žal,da je nisem že pred leti kupil,ko smo se poleti v stanovanju savnali,ko je visoka vlaga in ti je zaradi tega vroče,tako da poleti niti ne rabiš toliko vklapljati hlajenja ampak le razvlaževanje,ker je v stanovanju pri 26 stopinjah pri visoki vlažnosti tezko,zunaj npr. pa 26 stopinj pa normalno dihaš.Poleti mi včasih potegne iz stanovanja tudi do 8 litrov vlage,ko je visoka vlažnost in po dežju,ko udari še sopara.
Ne kupuj pa prenosne,ker je zmogljiva načeloma le za en prostor pa še manjši izkoristek v razmerju ima,kar se tudi pozanimaj.
Moja ima izkoristek 1:3,višje ko je razmerje boljši je učinek gretja ali hlajenja, zato so tudi ene dražje,npr. 2 klimi enakih kW se lahko razlikujeta v izkoristku tudi do 20% ali več,tega marsikdo ne ve.
To pomeni pri moji,pri porabi 1 KW/h odda 3kW moči v razmerju in je enako kot če bi kuril 3kW radiator,zato je gretje z klimo tudi do 3x cenejše kot npr. z radiatorjem,zakaj.
Poleg tega klima sploh ne požere tolk toka kot eni pravijo,meni se je račun na mesečni ravni dvignil za okoli 10 eurov,eni zaradi vročine poleti hodijo v nakupovalne centre in se tam hladijo,pol pa porabijo za bencin,kupijo še kaj nepotrebnega in na koncu je to več kot omenjen znesek na mesec,če dobro premisliš,pa tudi ponoči se normalno naspiš in si drugi dan ok,kot pa da se celo noč premetavaš..

lp

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
zdravo
kupujem klimo za v stanovanje 60 kvadratov. Zanima me katero klimo naj kupim, pa da ni najslabša in ne najboljša.

Kot drugo me pa zanima pri komu v Mariboru bi to kupil, da bi mi vgradil za eno pametno ceno, ima kdo izkušnje ?

Hvala za odgovore in pomoč

Kja boš s klimo delal? Samo hladil tri najbolj vroče tedne ali se misliš s klimo tudi ogrevati preko zime?

Če je odgovor "se bom ogreval pozimi" potem je na mestu, da razmisliš o boljši klimi. Razlike v ceni niso tako velike, da se bi splačalo "šparat". Ker razlika v porabi elektrike ali imaš faktor 1:3 (kot je nekdo zgoraj napisal) in recimo 1:5.3 je kar precejšnja!

Plus še kakšen bonbonček.

Kakšno pozicijo ima stanovanje? ZELO sončno in vroče poleti? veliko steklenih površin? Streha? Ker če je to nekje vmes med drugimi in da sonce glih direktno ne tolče cel dan v njega bi jst upal ti ponuditi 2,5kW model (seveda ne tistega iz "špara" ampak nekaj bolj renomiranega)

Za več info pa na ZS

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
klima bo v glavnem za hlajenje. Lahko da bo kaksen dan tudi grela, sam ima stanovanje drug način ogrevanja za čez zimo.

Sn pa klical Mlakarja in mi je predlagal 3.5 kW, da je dost za 60 kvadratov. Zdej čakam na ponudbe od njega

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Na vsak način se ti splača vzeti boljšo izvedenko (ker ti bo precle žal, da je nisi) in ja..če jo imaš, jo tudi uporbaljaš za ogrevanje - cenejšega kot s klimo ni. Sploh še, če imate v hiši skupno ogrevanej celega bloka (po možnosti na delilinikih)...je to zelo zelo poceni opcija ogrevanja.

Mi smo nabavili vstopni model inverterja od Micke (samo za hlajenje...takrat)....a glej ga, zdaj mi je škoda, ker nismo dali 300 EUR zraven pa bi imeli top model s super delovanjem in precej nižjimi stroški z vidika porabe (mnogo boljši COP).

Kar se pa izvajalcev tiče...z Igijem se zmeni, je fejst dec
wink-1.gif
, pa imaš vso podporo, če boš kaj rabil čez čas.