Klet - okna

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Kakšna okna je smiselno dati v klet - v svetlobne niše. Klet je vceloti vkopana, izolacija 10 cm stirodura. Ena stran (vzhodna je pa zunaj). Kakšna okna naj predvidim, da bo smiselno izolativno itd. Klet bo sicer neogrevana, tako se pričakuje nekaj več vlage kot v preostali hiši. Je bolj smiselno dat plastiko? ali les. 2 ali 3 slojna? Na vidno stran bi sicer dal enaka okna kot na hiši, za niše pa nisem prepričan.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Enako smo naredili mi, na vidno stran hiše v predelu kleti tako kot drugje (PVC 3 slojna - zaradi enakega profila), ostala kletna in garažna okna pa 2 slojna - zelo podoben profil. Nekatera okna so nizka in dolga in se jih lahko samo nagne, itak jih nikoli ne odpiramo, če bo potreba, se jih pa stakne.
In zaradi teh 2. slojnih ni nič vlage na oknih, klet je ravno tako neogrevana.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Mi imamo povsod enaka. Hiša, svetlobni jaški, garaža, ki je sploh stavba zase. Na koncu mora nekako tudi izgledat zadeva, za 100-200€ razlike kolikor bi me prišlo pri tistih malih oknih v kleti in na garaži, se mi pa ni zdelo, da bom gledala nekaj, kar izgleda da je slepec skup nametal na šlampast dan. To pa res ne menjaš vsak dan... Sem jih pa dobila notri drugje. dvojna se odpirajo samo na kip, ker se itak cela ne bi mogla (kopalnica in stopnišče), se pa orenk odprejo na kip, tako da se jih da očistiti tudi od zunaj. Kotno okno v kuhinji je fiksno, ker ga dosežem tudi od zunaj, vsaj enega itak ne bi mogla odpreti, ker je pipa spredaj. Največja stena v dnevni je fiksna, pride se na teraso s 4 drugih lahko. Na ta račun ne le, da so lahko okna v kleti enaka, še kakega več bi lahko dala. Saj vem, da vsak evro šteje, ampak vseeno. Boš dal pa tlakovce en mesec kasneje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
ni samo cena,nekako imam v glavi da bo v svetlobnih nišah več in stalna vlaga, pa mi iz tega razloga bolj diši plastika.. Ampak to so samo moje domneve
evil.gif
zato pa sprašujem . V kleti imam itak samo 3 okna in 5m garažna vrata.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Malce si zamisli kako boš farbal tista okna čez par let, če bodo lesena in se potem odloči. :D

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Jaške imam večje, betonske, custom made.

No sej to me zanima. Za samo barvanje ni neki problem nameš okno in pobravaš, če se ti da... verjetno se mi ne bo dalo. Bolj me zanima kaj pomeni n adolgi rok vzdrževanje takešnega okna v vlaznem okolju. Bom te dni preveril pri zlahti, lesena okna v jašku, pri 15 letih. Ceprav tisti jaški niso toliko globoki kot moji.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.355
113
Jaz imam podobno situacijo, klet pol vkopana na ravni parceli, hiša bo še rahlo obsuta, da jo optično znižam. Klet v celoti neogrevana, razen da je kurilnica tudi v njej in bo občasno toplo ter za kakšen žur bomo zakurili toplozračni kaminček. Kar je kleti v zemlji je predvsem dobro hidroizolirana, na stirodurju sem šparal. Na splošno bom na kleti šparal. Odločitev je taka, da jo bomo rešili, kot cokel in bomo linijo potegnili okoli hiše v isti višini.

Zato bom dal v klet ena poceni PVC okna v enem stilu, ki bo pasal v cokel. Hiša nad kletjo bo imela svojo fasado in dobra troslojna lesena okna.

Kljub temu, da bom šparal na kleti bo v vseh izolacijskih pogledih boljše zrihtana, kot 90% slovenskih objektov. Že to, da si dal 10cm na neogrevano klet si šel predaleč finančno. Ampak hujšega ne bodi
grin1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
10 cm strodur je en tak kompormis, kaj pa če jo bom kdaj ogreval, če pa ne pa ne :D, narazen ne mislim odkopavat, znotraj mi je pa škoda prostora da bi limal 5 cm itd. Takod a sem to naredil pa mirna bosna, kot se reče.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
takole čez prst bi rekla da so odzunaj lesena okna bolj zaščitena od tistih na fasadi, ker direktno na njih nikdar nič ne pada. Tudi ne verjamem, da nek jašek tako spremeni mikroklimo da bo jako bolj fajhtno tam doli in da bi to današnjim oknom škodilo. Večji problem bi bil z notranje strani in kondenza, ki bi morebiti šibal dol z dvojnega stekla, pa spet, če klet ne bo ogrevana, bo do tega prišlo kasneje, kot v topli kleti, pa tudi kamot od znotraj pobrišeš če je kriza, ravno v vodi se okna ne bodo kopala. Mene bi bolj skrbel tisti toplotni most, ki si si ga naredil z betonskimi jaški. Se mi zdi, da je okno v koplanici bolj izpostavljeno, kot v naključni sobi v kevdru. Kake imaš pa tam?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Betonski jaški so fizično ločeni od fasade in odmakjeni za 10 cm (stirodur)
grims-1.gif

Kopalnice centralno prezračevane,mansarda pa velux PU.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.355
113
Delal si na rezervo in sedaj do konca dobro naredi. Že na vidni del kleti boš dal ista okna in naj ti potem še tista v jašku naredi ista firma, da te ne bo potem samo tisto okno motilo. Za les v jašku ne skrbi. V našem kraju imajo to vsi z lesenimi okni rešeno, ker je tu industrija razvita, da dela okna za cel svet. Dobrih lesenih oken se ne štriha več. V objektu, kjer sem živel prej pri starših in v objektu kjer živim sedaj so odlična lesena 2 slojna okna stara 20 let in izgledajo dobesedno kot nova.