Kje ugodno do energetske izkaznice?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
LP! Mene pa zanima kje se da najceneje dobiti pri nas energetsko izkaznico. Sicer nisem nagnjen k "najcenejšemu" ampak pri izkaznici mi je pa res vseeno kako je izdelana, samo da je človek pooblaščen za izdelavo slednje in da je ugodno kajti vsak €uro je preveč za to neumno nesnago ki jo potrebuješ ob prodaji stanovanja... hvala!

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pokličeš par izdelovalcev in povprašaš po ceni. Menim, da tam nekje za med 100 in 150eur bi jo moral dobiti za eno klasično stanovanje,

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Če imaš stanovanje v bloku se zmeni z ostalimi in dejte skupaj delat. nas je 30 stanovanj v bloku in je prišlo 10 EUR na stanovanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Načeloma res nihče ne kontrolira tega, tudi v nobenem od uradnih dokumentov (notarskih zapisih, ZK, ipd) ni omenjena energetska, tako da se tehnično res ne rabi, uradno pa se
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Za oglaševanje prodaje stanovanja jo rabiš, tako da kar tak pavšalno napisat, da se ne rabi, je zavajanje.
V kolikor pa je kupec že znan, pa jo je uradno tudi dolžan pridobiti, ampak če kupec zaradi tega ne komplicira, gre brez problema tudi brez nje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Saj se napiše "v pridobivanju izkaznica ali kaj podobnega", sem že videl pri marsikaterem oglasu...

Kakorkoli že je na papirju, meni so na banki rekli da se tega ne rabi, da niti inšpektorji ne kaznujejo, itd, tako da je bolj kot ne to samo na papirju pravilo.Sem pa vseeno zatežil prodajalcu, že zaradi lastnega mira, bi pa šlo brez tega komot skozi ja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma ko sem jaz lani prodajal eno stanovanje je tudi bil prodajalec brihtn da bi rad pa to imel, sem rekel da ni problema, mu poslal na SMS kontakt kje jo lahko naroči in plača če bi jo tako silno rad imel, no potem se je odločil da je ne rabi več. Je pa tako... kot kupec bi jo tudi sam zahteval. Zakaj? Če ne druga zaradi tega če se kdaj odločim stanovanje prodajat da je ne rabim sam kupovat
smile-1.gif

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Mnja... Pišem iz izkušenj:

Sem prodajal nepremičnino ravno v času, ko so postale EI obvezne. Seveda sem jo dal naredit. Ko me pri prodaji ni nobeden vprašal ali jo imam (notar, DURS...), se mi je kar butasto zdelo da sem vrgel 200€+ skozi okno.
No, dobi kupec cez nekaj mesecev iz GURS-a obvestilo (+grožjno za kar lepo globo), da s popisom nepremičnine nekaj ne štima. Ob tistem velikem popisu nepremičnin sem imel nepremičnino v gradnji in sem tudi popis opravil temu primerno, kasneje pa tega seveda nisem šel poažurirat. Ko sva šla s kupcem urejat na GURS (pač šel sem zraven bolj iz firbca, kaj sedaj mučkajo), sem pri referentki na GURS-u v neki interni aplikaciji videl sken moje EI.
Jaz/kupec jim je 100% nismo pošiljali, torej jo je moral izdelovalec poslati. Torej... Ne vem če iz tega vidika izdelava EI ravno brez veze.

Praktična vrednost EI je pa itak 0. (minus cena izdelave).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Saj tudi v online GURS bazi vidiš EI, in tam jih sami dodajajo in so celo dokaj ažurni, dodajo jo nekaj že nekaj tednov bo izdelavi. In očitno jim jo posreduje tisti ki jo izdela.

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
No čisto brez uporabne vrednosti pa res ni.
Ko sem jaz kupoval stanovanje in jih gledal mi je precej pomenilo ali je energetski razred recimo B ali C ali pa mogoče F, G.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj tudi v online GURS bazi vidiš EI, in tam jih sami dodajajo in so celo dokaj ažurni, dodajo jo nekaj že nekaj tednov bo izdelavi. In očitno jim jo posreduje tisti ki jo izdela.

Dobra informacija!

Niti pomislil nisem, da bi šel tam gledat.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Citat:
Uporabnik elektron12 pravi:
No čisto brez uporabne vrednosti pa res ni.
Ko sem jaz kupoval stanovanje in jih gledal mi je precej pomenilo ali je energetski razred recimo B ali C ali pa mogoče F, G.

Recimo... Kot tovarniški podatki o porabi avtomobilov
evil.gif

Približno vem, kako se EI izdelujejo...
stupid-1.gif

Ko moraš podajati podatke o konstrukciji, si lahko zelooo kreativen. Kaj šele pri toplotnem ovoju ipd.
Kdo in kako lahko v praksi to preveri? Boš pustil, da ti mojster iz stropa/stene/... vzame vzorec?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sorry, tudi podatki o porabi vozila so odličen pokazatelj stroška ... in ja, če vidiš 2L razlike v porabi med dvema voziloma, bo takšna razlika tudi v realnosti ob enakem načinu vožnje.

Tako so tudi energetske izkaznice po eni strani dober pokazatelj potratnosti hiše.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Čeprav pri hišah je pomoje največ napak, ker pač kako sploh tam poteka? Z termo kamerami ziher ne hodijo okoli, torej pač verjame lastniku kakšen material je uporabil pri gradnji. Še posebej če so hiše 10let ali starejše pa so laži še toliko večje
wink-1.gif

Pri blokih načeloma tega ni, tam je dokumentacija dostopna na materiali tudi...

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Če dela izkaznico na daljavo, potem se res zanaša na izjave lastnika. Sicer pa vsak obični zidar že na pogled vidi s čim je zidano in s čim izolirano, ter s kakšno debelino.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
če vidiš 2L razlike v porabi med dvema voziloma, bo takšna razlika tudi v realnosti ob enakem načinu vožnje.

Ni res, eni proizvajalci lažejo bolj, drugi pa manj