Kje ste hribolazci-Kanjavčeve police

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Je kdo kaj hodil po tej (verjetno najbolj nevarni pot v julijcih) zadnja leta?
Sam sem jo prehodil kakih 20 let nazaj ,ko še ni bilo interneta in toliko informacij o nevarnostih, pač sva vpšrašala z očetom če je markirano, za silo so rekli,...in sva šla..... ni mi šlo v račun kaj hudiča me oče bremza ne toliko hitet, pazi, glej naprej,...,...pa potem še leta me je opominjal na to pot,..sedaj ko sem starejši in imam sam otroke ter vidim vse te slike te stene mi je šele ratalo jasno zakaj hehe,..... Zadnja leta me že spet žuli da bi jo prehodil, občutek ki ti ga da ta pot je namreč edinstven, čisto nekaj drugega kot vsaka druga pot v naših hribih. Razgled, nevarnost, doživetje, adrenalin bitje srca,..mislim da bo treba spet podoživet tole,... ali je pot sedaj prehodna, markirana, kaj bolj zavarovana kot včasih?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Se zdalec ni najbolj "nevarna" pot v julijcih. Tezko je opredeliti najbolj od najbolj, ker zadnja leta s feratami izginja tista razlika med povprecnimi alpinisti in planinci. Precenje Ponc, greben Mojstrovk, Oltar, Prisojnik, za Akom, nekoc raj alpinistov. Vedno vec je planincev, ki so dobro pripravljeni in plezajo, sicer z izkusenimi vodici, alpinisti, smeri I, II, III stopnje..
Nisem se hodil tam. Ce imas rad taksne poti poizkusi Vrbanove spice!
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.789
113
Midva s kolegom sva enkrat na pamet šla po severni steni mangarta italjasnka smer, z gojzeri, malo sma se čudno gledala, ker so vsi hodli s čeladami in štriki za samovarovanje itd..midva pa pohorski stil... mater, na par odsekih je bil čisti fre climbing dol pa luknja. Nikoli več. Ampak ko si v steni lahko greš samo gor. Na pamet je bilo.Enako je bilo leto poprej na prisojnik po ta tezki, pa sma si potem rekla grema te še tu... naju je kr pošolalo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.021
10.763
113
kod Džej-Zija
Tatežke ferate je treba kar resno vzet, se opremit in malo naštudirat tehniko gibanja. V Gonžarjevi peči se jih je že ubilo par kot posledica pohorskega stila.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.789
113
Verjamem, sej pravim, da sem se dosti naučil takrat ravno na svoji koži. Bilo pa je (prav zdaj ugotavljam) že kar ohoho let nazaj. Uf.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
grin1.gif
saj dosti ljudi zadnje case pretirava z opremo in striki cisto v drugo skrajnost. ok, celado dam tudi jaz gor hitro v nasih hribih kjer se vse podira. na strik dajem pa vec ali manj samo tamauga...sina.

zadnjic so ze na turncu pod smarno goro, grmado pravzaprav, vodili ljudi s striki cez plezalno smer.
bonk.gif
tako bo samo se vec nesrec v gorah. podobna storija kot s palicami za hojo s katerimi ljudje izgubljajo obcutek za ravnotezje. vsi bi se sli celo instant alpinizem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.021
10.763
113
kod Džej-Zija
Se strinjam, pretiravati ni dobro. Samo pri feratah težavnosti od C dalje je poleg čelade res dobro imeti še pas in komplet za samovarovanje. Sem se precej podil po dolomitskih težjih in tam so linije na trenutke speljane prav neverjetno. Taki previsi in luft pod ritjo, da je padec gotova smrt.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ni lepo, da imas avatar, ki je bil moj zascitni znak od mobisuxa dalje...
evil.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
zmago kje si?

evo malce poizvedovanja, pred prihodom modernih ferat - Kopiščarjeva pot na Prisojnik velja za top zadevo pri nas. pac kar ni v domeni alpinistov. ceprav sem malce skepticen. kot alpinist sicer nisem hodil po vseh zahtevnih zavarovanih poteh ampak nekatere so pri meni pac ocenjene tezje. gledam z vidika vodenja ljudi, otrok v hribe.