Kiselkasta pivina

spetjaz

Zelenc'
16. jun 2009
4
0
1
Pozdravljneni,

v petek sem pripravil pivino za prvo fementacijo, danes 5. dan pa sem ob jemanju vzorca opazil, da ima pivina malo kiselkast vonj in okus (podobno šampanjcu), ali to pomeni, da se mi je pivo okužilo ali pa je to nekaj običajnega tekom prve fermentacije in je pričakovati da bo kislina izginila.
Je pa to moj prvi poizkus, pri katerem sem uporabil sledeč sladni ekstrakt:
https://us.diybeer.com/coopers-mexican-cerveza-concentrate
Hvala za pomoč.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Po mojih izkušnjah so lahko rahlo kisli samo temni piri, ampak to res samo rahlo. Pusti 3 tedne pri miru in pred flaširanjem še enkrat preveri okus. Pri okužbi zna bit FG zelo nizko.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tako je, počakaj kake 3 tedne, pomeri gravitacijo (glede na to, da je ekstrakt in si verjetno dodal tudi kako kilo sladkorja, pričakuj okrog 1.010 ali celo nižje), povohaj, poskusi, poglej --> če je okužba, se bo na gladini po vsej verjetnosti naredila taka mrena (pelikel), lahko celo mehurčki, skratka, nekaj nenavadnega :) Lahko takrat tudi poslikaš in objaviš. Jaz dobim precej vprašanj, zakaj je pivo iz ekstrakta kiselkasto, tudi pri lagerjih, ne samo temnih pivih. Zaenkrat je odgovor na tvoje vprašanje: potrpljenje in čakanje :)
 

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.063
1.276
113
42
Eh flaširaj pa prodajaj kot kislo pivo. Tak to vsi zdej pijejo pa pol jih tak nima pojma kaj pijejo
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sej pivo je itak "kislo", ph povprečnega piva je okoli 4, lagerjev še manj tja do 3.5. Recimo rdeča vina imajo ph tudi tam okoli, bela malo manj.

Občutek kisline je pa druga stvar in jo večinoma prinašajo druge snovi ki niso neposredno povezane s kislostjo. V pivu je to v veliki meri etanal (acetildehid) ki se ga povezuje z vonjem in okusom zelenega jabolka. Mlado pivo ima ogromno etanala ki ga kvasovke potem s tekom staranja (sekundarna fermentacija) presnovijo v druge spojine.

Skratka mlado pivo bo vedno dajalo kiselkast okus/aromo, to ni nič nenavadnega. Če je bolj švoh osnova da se ne čuti ostalega je pa itak klasika da ima mlado pivo vonj/okus ciderja.