Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Ne veš? Kdo je prvi pole ven potegnil? Tvoj post pred tem:
[...]
Če klasificiraš, si klasificiran. Po pravici. Če te toliko srbi, da greš temo na to odpirat, že ne moreš biti nevtralen. Zakaj Ljubljana ni več Emona? Koga briga.
Seveda, saj tega nisem zanikal.
Jugoslavija ali kakrsnakoli "jugoslovanska ideja" mi pac ni bila nikoli blizu, vendar pa to niti pod razno ne pomeni, da sem zdaj avtomatsko "belogardist" ipd. (Temo pa sem odprl, ker me je zanimalo, ce je z imenom kaj "zanimivega" povezanega.)
Bistvo tistega stavka je bilo
zakaj vsak najprej na ta dva pola pomisli. Skratka: vsakogar, ki denimo kritizira Janso & co., raja avtomatsko oznaci za "rdeckarja". Po drugi strani pa vsakogar, ki kritizira komuniste & co., oznacijo za "jansevca", "domobranca" ali kaj podobnega. Je ze kdo pomisill, da obstaja vec polov kot zgolj ta dva? Celo v ZDA ni vsak, ki kritizira republikance in Busha, avtomatsko demokrat (ceprav mediji hocejo stvari na ta nacin prikazati, ker je seveda vse skupaj na ta nacin poenostavljeno - kar se tudi pri nas "prikladno" dogaja... raja lazje dojame dvopolnost).
Citat:
Kvečjemu ljudje, ki v nekem kraju živijo, se lahko sekirajo zaradi njegovega imena (kar pa se ne, očitno). Oni ga morajo uporabljati vsak dan in se nanj navaditi. Če ljudem ime slučajno ne ustreza, pa naj se razpiše referendum za živeče v tistem kraju. Večini je za ime kraja vseeno (razen ljudem z neko politično agendo), le sprememe niso praktične. Ker so te včasih počili, če se nisi strinjal, so se vsi strinjali s preimenovanjem, danes se več nihče ne bo.
To je sicer res, res pa je tudi, da se folk vcasih ne obremenjuje z raznimi poimenovanji tudi zaradi tega, ker ne pozna ozadja imena. Prav tako je res, da vecina krajevnih imen po (vsaj srednji) Evropi ni poimenovana po nekih "trenutnih politikih" - se nikoli nisem slisal za kaksen npr. Adenauerstadt (ima pa po njem poimenovane ulice/trge). Edina na ta nacin dolocena imena, ki so ostala, so pretezno iz fevdalnih cajtov, npr. Karlovec, Karlovy Vary... Zadeva se je ponovila v 20. stoletju zgolj v komunisticnih drzavah - a vendar so tudi Karl-Marx-Stadt preimenovali nazaj v Chemnitz, prav tako v Rusiji ni vec sledi o kaksnem Leningradu ali Stalingradu, ki sta bila se hujsa kalibra (izjema tam je mogoce kaksen Kaliningrad, ki je ostal poimenovan tako; najbrz jim prejsnji Kyonigsberg/Koenigsberg ne disi ravno...).
Citat:
Nikogar ne bi motilo, če bi se kak nov kraj imenoval Janševo, marsikoga (predvsem prebivalce) bi pa motilo, da se morajo iz enega dneva na drugega navaditi na novo ime kraja in urejati vse papirje, ki so s tem povezani.
Mislis?
Ravno zaradi takih potencialnih preimenovanj v prihodnosti se v danasnjih casih izbira cim bolj nevtralna poimenovanja.