Kidričevo

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Mi zna kdo razložiti, kako da se Kidričevo še vedno imenuje - Kidričevo (in si niso povrnili starega imena - če so moji viri pravilni, Strnišče)? Razumem, zakaj je npr. Most na Soči ostal Most na Soči in ne nazaj Sv. Lucija ob Soči, saj je sedanje ime dokaj nevtralno ali če hočete politično korektno, kar pa pri Kidričevem nekako ne velja...
Dvomim, da je tu samo praktičen razlog - menjavanje dokumentov?
(Ko sem že pri tem - menda so v preteklih dneh v Ljubljani sejali na temo preimenovanja nekaterih ulic, se že kaj ve, katere bodo šle skozi? Sem pa zasledil, da naj bi bila menjava dokumentov za prebivalce v tem primeru brezplačna.)

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Kidričevo se špara. Čez 30 let, ko bo struja, ki nam trenutno vlada, ponovno dobila mandat, ga bodo mirno preimenovali v Janševo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mene ne moti Kidričevo, Boris Kidrič je bil za Slovenijo zelo pomemben, prav tako me ne motijo razne Titove ulice (kolikor jih sploh še je), Titov most v MB... Kak koli obračamo zgodovino so bili Kidrič, Kardelj, Tito, Štrekelj, Kerenčič itd itd pomembni ljudje. Strnišče pa tudi še obstaja.

Kak je z ulicami v LJ ne vem, so pa v MB par dni nazaj sprejeli cel kup novih ulic, nekatere ukinili in velik del Ptujske ceste (hiše, ki niso tik ob cesti) preimenovali v nove ulice. Bo pa občina ''častila'' hišne številke, občane pa bo stala zamenjava vseh dokumentov, kjer je to potrebno, enih 10€ če se ne motim.

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Kidričevo se špara. Čez 30 let, ko bo struja, ki nam trenutno vlada, ponovno dobila mandat, ga bodo mirno preimenovali v Janševo.

me ne bi motilo Janševo , bolj me moti ime Kidričevo
cool-1.gif

ne vem kaj moti ljudi zadnja 4 leta, ko so pa ostali 40 let srali

B81

22. jul 2007
37.075
10.578
113
Tako je bil med vojno, Strnišče pa je vasica pred Kidričevim.

@Commodore: Hudiča, živim v tej občini, pa prvič slišim, da se je Kidričevo kdaj imenovalo Strnišče.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Mene ne moti Kidričevo, Boris Kidrič je bil za Slovenijo zelo pomemben, prav tako me ne motijo razne Titove ulice (kolikor jih sploh še je), Titov most v MB... Kak koli obračamo zgodovino so bili Kidrič, Kardelj, Tito, Štrekelj, Kerenčič itd itd pomembni ljudje. Strnišče pa tudi še obstaja.

Bila je tudi Marija Terezija in Sam, pa ni nobenega kraja, ki bi se imenoval Terezijino ali Samovo.
ne-ne-1.gif

Mene pa moti - iz preprostega razloga in ljube "konsistence". Ce so sli po drugi svetovni ven metat vse nazive, ki so jih motili (od katerih bi jih lahko ostala vsaj polovica - v glavnem tisti, ki so obstajali ze pred letom 1918), bi morali to sedaj nekako izravnati: Bodisi zamenjati v ne-nevtralne nazive bodisi povrniti pred-1918 nazive.
Ampak ocitno je v teh krajih (zlasti najbolj ocitno v Ljubljani z Jankovitschem na celu) se vedno (ali ponovno) zelo prisotna "pro-jugoslovanska" struja (v kakrsenkoli plasc se jo ze odene)...
grims-1.gif

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Ja, ker strah-pred-vsem-ex-yu in heil-belogardisti struji sta to, kar je treba zdaj na vsak način čim bolj uveljaviti
uf-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
Ja, ker strah-pred-vsem-ex-yu in heil-belogardisti struji sta to, kar je treba zdaj na vsak način čim bolj uveljaviti
uf-1.gif

Ne vem, zakaj vsak najprej na ta dva pola pomisli.
stupid-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
uf-1.gif

stupid-1.gif

A še nisi opazil, da je vsaka stranka, ki ne izvira iz bivših družbeno-političnih organizacij in si upa celo imeti drugačen pogled na polpreteklo zgodovino, kot ga zapoveduje ZZB-NOB, proglašena za domobransko?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pa kdo hudiča sploh še ''razglaša'' stranke za partizanske in domobranske??? Od konca 2. sv. vojne je že več kot 60 let, tisti ki so se takrat borili so stari vsaj 80 let... Razumem, da jih delijo na ''rdeče'' in ''nevemkakebarveže'', ker je od socializma/komunizma minilo 17 let. Ampak boli mene lonec za to, če so partizanske ali domobranske, ker je pač oče/dedek Janše ali Peterleta s puško letal po gozdovih. Samo še čakam, da se bodo začeli delit na soškofrontarje in ruskofrontarje
rolleyes-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Glede na to, da ta zabačena seletina ni prepoznavna po drugem, kot po tovarni aluminija, je še najbolj univerzalno, prepoznavno in nevtralno ima Aluminijevo.
grin1.gif

Pa še svojo registrsko bi lahko imeli: AL
cool-1.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Citat:
Citat:
Uporabnik Kinimod pravi:
uf-1.gif

stupid-1.gif

Ne veš? Kdo je prvi pole ven potegnil? Tvoj post pred tem:

Citat:
Ampak ocitno je v teh krajih (zlasti najbolj ocitno v Ljubljani z Jankovitschem na celu) se vedno (ali ponovno) zelo prisotna "pro-jugoslovanska" struja (v kakrsenkoli plasc se jo ze odene)...
grims-1.gif

Če klasificiraš, si klasificiran. Po pravici. Če te toliko srbi, da greš temo na to odpirat, že ne moreš biti nevtralen. Zakaj Ljubljana ni več Emona? Koga briga.

Kvečjemu ljudje, ki v nekem kraju živijo, se lahko sekirajo zaradi njegovega imena (kar pa se ne, očitno). Oni ga morajo uporabljati vsak dan in se nanj navaditi. Če ljudem ime slučajno ne ustreza, pa naj se razpiše referendum za živeče v tistem kraju. Večini je za ime kraja vseeno (razen ljudem z neko politično agendo), le sprememe niso praktične. Ker so te včasih počili, če se nisi strinjal, so se vsi strinjali s preimenovanjem, danes se več nihče ne bo.

Nikogar ne bi motilo, če bi se kak nov kraj imenoval Janševo, marsikoga (predvsem prebivalce) bi pa motilo, da se morajo iz enega dneva na drugega navaditi na novo ime kraja in urejati vse papirje, ki so s tem povezani.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Ne veš? Kdo je prvi pole ven potegnil? Tvoj post pred tem:
[...]
Če klasificiraš, si klasificiran. Po pravici. Če te toliko srbi, da greš temo na to odpirat, že ne moreš biti nevtralen. Zakaj Ljubljana ni več Emona? Koga briga.
Seveda, saj tega nisem zanikal.
smile-1.gif
Jugoslavija ali kakrsnakoli "jugoslovanska ideja" mi pac ni bila nikoli blizu, vendar pa to niti pod razno ne pomeni, da sem zdaj avtomatsko "belogardist" ipd. (Temo pa sem odprl, ker me je zanimalo, ce je z imenom kaj "zanimivega" povezanega.)
Bistvo tistega stavka je bilo zakaj vsak najprej na ta dva pola pomisli. Skratka: vsakogar, ki denimo kritizira Janso & co., raja avtomatsko oznaci za "rdeckarja". Po drugi strani pa vsakogar, ki kritizira komuniste & co., oznacijo za "jansevca", "domobranca" ali kaj podobnega. Je ze kdo pomisill, da obstaja vec polov kot zgolj ta dva? Celo v ZDA ni vsak, ki kritizira republikance in Busha, avtomatsko demokrat (ceprav mediji hocejo stvari na ta nacin prikazati, ker je seveda vse skupaj na ta nacin poenostavljeno - kar se tudi pri nas "prikladno" dogaja... raja lazje dojame dvopolnost).

Citat:
Kvečjemu ljudje, ki v nekem kraju živijo, se lahko sekirajo zaradi njegovega imena (kar pa se ne, očitno). Oni ga morajo uporabljati vsak dan in se nanj navaditi. Če ljudem ime slučajno ne ustreza, pa naj se razpiše referendum za živeče v tistem kraju. Večini je za ime kraja vseeno (razen ljudem z neko politično agendo), le sprememe niso praktične. Ker so te včasih počili, če se nisi strinjal, so se vsi strinjali s preimenovanjem, danes se več nihče ne bo.
To je sicer res, res pa je tudi, da se folk vcasih ne obremenjuje z raznimi poimenovanji tudi zaradi tega, ker ne pozna ozadja imena. Prav tako je res, da vecina krajevnih imen po (vsaj srednji) Evropi ni poimenovana po nekih "trenutnih politikih" - se nikoli nisem slisal za kaksen npr. Adenauerstadt (ima pa po njem poimenovane ulice/trge). Edina na ta nacin dolocena imena, ki so ostala, so pretezno iz fevdalnih cajtov, npr. Karlovec, Karlovy Vary... Zadeva se je ponovila v 20. stoletju zgolj v komunisticnih drzavah - a vendar so tudi Karl-Marx-Stadt preimenovali nazaj v Chemnitz, prav tako v Rusiji ni vec sledi o kaksnem Leningradu ali Stalingradu, ki sta bila se hujsa kalibra (izjema tam je mogoce kaksen Kaliningrad, ki je ostal poimenovan tako; najbrz jim prejsnji Kyonigsberg/Koenigsberg ne disi ravno...).

Citat:
Nikogar ne bi motilo, če bi se kak nov kraj imenoval Janševo, marsikoga (predvsem prebivalce) bi pa motilo, da se morajo iz enega dneva na drugega navaditi na novo ime kraja in urejati vse papirje, ki so s tem povezani.
Mislis?
evil.gif

Ravno zaradi takih potencialnih preimenovanj v prihodnosti se v danasnjih casih izbira cim bolj nevtralna poimenovanja.
wink-1.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Tukaj je en lep seznam, ki pa je še gotovo daleč od popolnega, s tem da se na nivo ulic ipd. raje sploh ne spuščamo. Ogromno voditeljev, pripadnikov vseh mogočih časov, režimov. Ne vem, zakaj bi se moral samo komunizem/socializem (oz. sploh karkoli) radirati.

Ker ob preimenovanju kraja v nekaj manj neskladnega trenutnemu režimu iz mestnih centrov tudi ne začne brizgati nafta, upam da se ljudje zavedajo, da preimenovanje prinese nekaj nevšečnosti, prednosti pa ponavadi nobene (razen za kakšne posamezne politike). Kakorkoli že, če že koga kaj moti, naj si ljudje sami uredijo, ne pa politika. Ti časi so mimo (upam).

Kidričevo se mi zdi čisto enako nevtralno ime kot Sv. Ana, ker ni nobene garancije, da iz prvega kraja prihaja več "komunistov", iz drugega pa več "belogardistov", vernikov oz. česarkoli. Zame sta zato obe imeni dovolj "nevtralni" (ker mi je za oba "pola" vseeno), za druge sta obe preveč "pristranski", za tretje je pa samo eno "pristransko" - slednji so zato tudi sami pristranski.