Keyless entry

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Smo pri izbiri garažnih vrat pa rabimo par idej glede ločenega prehoda z navadnimi vrati. Pri nas se hodi not-ven v garažo čez dan zelo pogosto. Največkrat iz te navade pozabiš zaklenit. Kakšen keyless entry je v redu?

Biometrija se mi zelo dopade, niso mi pa všeč kljuke kot take. Obstaja kakšna v redu varianta biometrične ključavnice, ki se montira zraven standardne kljuke? Tudi montaža na steno me ne bi motila.

Slovenija je sicer slabo tržišče za to, ker vsak prodaja ebay robo z 200% marže na izklicno ceno.

Hvala.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
poglej na ebay, imaš dosti tega. jaz osebno nebi šel na biometrično, ampak raje kodo+rfid. dobiš za male pare.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Aha, we're getting somewhere.
smile-1.gif
Meni je praktično vseeno, ali je biometrija ali koda. Biokljuke so mi dizajnersko res bljah.

Evo še nekaj "pogojev":

- investicija nekje 150 EUR, 200 max zgolj za en tak sistem
- subtilen izgled
- rad bi obdržal navadno kljuko
- avtomatični zaklep ob zapiranju (ta nastavitev je lahko fakultitvna - se pravi možnost on/off)

Kaj je rfid? Radijski daljinec? Torej lahko vstopam z odtipkanjem kode ali pa s šalterčkom? Se mi dopade. Koliko stane kaj takega?

Takšna vrata rabimo tudi iz praktičnosti - pripelješ not, vrata se zapirajo, ključe od avta in daljince pustiš v avtu, garažo zapustiš, vrata se zaklenejo avtomatično.
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
rfid so "črtne kode" prihodnosti

to so mini čipi, ki jih senzor zazna, kao en način uporabe v prihodnosti naj bi bil, da ima vsaka stvar ta čip nalepljen (v trgovini) in greš mimo blagajne s polnim vozičkom in jih sama poskenira

samo to moraš spet nosit za sabo nekje... meni se to zdi brezveze, če nosiš kartico ali ključ, pol je to tk kot pri lagunah, ko imaš keycard

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Razumem. Sem že šel malo skoz ponudbo, se še kar najde, na mojo nesrečo pa je največ indoor variant ...
Kaj pomeni 1, 2, 3 kanale? Kaj pomeni, če ma enega ali dva releja? Vem, čemu rele služi, zakaj sta pa npr. dva?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
najbolj keyless sistem je prstni odtis. sicer najdražji (še posebej če hočeš kakovostno robo), ampak zanesljiv in predvsem varen. če vzameš čitalec, moraš nujno gledat, da je tak, da s prstom potegneš čez čitalec in ne da pritisneš. v nasprotnem primeru ti lahko sunejo prstni odtis.tak sistem je dober samo za registracijo prisotnosti ali podobno, kjer varnost ni toliko pomembna.slab čitalec: http://www.biometricsdirect.com/images/BioCertXL30T_DoorLock.jpg
dober čitalec: http://xtreview.com/images/Toshiba-Tecra-A6-S513/p13s.jpg

drgač pa RFID kartice v raznih oblikah pa številčnica. RFID kartice obstajajo različnih oblik in se jih vgradi tudi pod kožo (http://cache.gizmodo.com/assets/images/gizmodo/2008/08/rfid_xray.jpg).

Vsekakor se za varen dom splača dati mogoče malo več, kot pa da kupiš zanič in nezanesljivo. Če maš pa v garaži podobno kot jst, pol pa tud če sploh ni zaklenjena.

lp

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Prstni odtis je bolj kot ne ku*ac .
Kaj pa če imaš mokre roke, umazane roke, etc... pol te pa še un odtis tam jebe v glavo in ti vrat ne odpre
grin1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
BurgWaechter TSE modele 3003, 3004 in 3005 poglej. Jaz imam 3003 za stanovanje, pa je ok. Pa wireless modele dobiš, tako da lahko montiraš na steno. Ampak to deluje kot elektromagnet, tako da moraš na zunanji strani dati bunko če hočeš doseči tisto kar ti rabiš.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Prstni odtis je bolj kot ne ku*ac .
Kaj pa če imaš mokre roke, umazane roke, etc... pol te pa še un odtis tam jebe v glavo in ti vrat ne odpre
grin1.gif

pa sej nimaš čitalca za v štalo. sicer pa če si bl umazan, pol zna bit res problem.
smile-1.gif
Čitalci delajo odlično, tud če maš umazane roke. Če maš pa blat na rokah, pol pa itak ne bo dela. Sej ključ tud ne, če je zlomljen.

lp

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.552
3.898
113
Ljubljana
hmpg.net
DeLaRue je že pred leti testiral bankomate na prstni odtis v JAR, kjer je zelo veliko rudarjev, za katere se ve kake roke imajo.
Ni bilo problema s prepoznavo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Preveč komplikacij za v garažo. Povej ali si pripravljen cca. 200€ dati za keyless rešitev. Če ja, potem poglej Burg ali podobno, lahko celo kak fingerprint najdeš, pa na vovko.si imaš še nekaj drugih zadev - tudi kaj z daljincem dobiš, ampak to je skor isti k kot ključ, z večjo možnostjo izgube pa da se boš zaradi tega po glavi (denarnici tolkel) oz. je isti klinc kot ključ samo 20x dražje. Jaz če bi v povprečju 10x na dan šel v garažo bi razmišljal o kaki time based varianti - tipkanje kode je enako zamudno kot ključ (vem, ker imam to že ene 4 leta). Edina prednost tipkovnice/fingerprinta je da tega ne moreš izgubiti oz. pozabiti z. vedno nosiš s sabo (na roki ali v glavi).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Doma nikol nič ne narediš? Ne vem no, meni res nebi odgovarjalo ker če nekaj delaš na vrtu in hoces v garazo, da moras tam prst tlačit, če glih nekaj sravfas...spet si umazan, pol če je sneg moraš rokavice dol dajat, dež pa mokre roke...

Kakor komu. jaz bi si raje dal na kodo oziroma na rfid obesek za ključe oziroma si vgradis rfid čip v uro, obesek ali pa gres v ekstrem ; pod kožo
grin1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Najboljš da si butlerja omislite da bo vrata odpiral in zapiral, hehe. A res kdo misli da bo za garažo odkartal 250-300€ za ključavnico na kodo, okna v garažo ima pa lesena 20let stara. Škoda časa.... če ima utrdbo si bo tudi keyless omislil, ampak imho bo kar Titan padu. Skratka treba je pogledat kaj varuješ in če se sploh splača (če imaš v garažo 2 leseni okni z zanič odpiralnim mehanizmom si lahko tudi zaveso za tuš namontiraš, pa bo isti efekt). Kot rečeno poglej na Vovko, Burg Waechter, pa Kaba imajo. Če tam ne boš nič našel potem ne obstaja.
Kar se mene tiče je prednost keylessa samo ta da pozabiš kaj sploh ključi so, pa ne moreš se ven zaklent, pa spreminjaš lahko kombinacije kadar i paše oz. omejiš časovno posamezniku dostop (to sem samo v službi za snažibabo uporabljal).

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.710
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:Vsekakor se za varen dom splača dati mogoče malo več, kot pa da kupiš zanič in nezanesljivo.
Pri takih zadevah bi jaz delal zgolj s to predpostavko.
To ti je isto sranje kot avto alarmi. Kupiš eno kitajsko jajce za 50% ceneje kot dobra roba in potem čez pol leta ga izključiš ali vržeš ven, ker ti je popil vse živce (če ti vmes avta niso sunli, ker se je sam odklenil).

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ne vidim povezave med keyless entryjem in varovanjem dragocenosti. A ni varnost bolj odvisna od vrat in štokov?
wink-1.gif

Ta izvedba je moja želja, namen je praktičnost, ne pa povečana varnost.
Če vas kaj potolaži, vhod je pred sosedi in pogledi s ceste skrit, tak da ne gre za nek falični podaljšek, v kolikor na to ciljate ...

Sistemi s kodo so cenejši od biokljuke, kolikor sem se uspel informirat, tako da lahko budget komot razpolovim. Par deset evrov za eno tako zadevo bom hitro pozabil, če nudi to, kar hočem.
Na koncu lahko še zmeraj dam gor bunko pa mirna bosna.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Sosed ima vhodna vrata na čitalec prstnih odtisov... Zravn ie ša pa še ključ če zmanka štroma oz če bi ble kakršne koli komplikacije. Je dal pa od neke znane slovenske firme se i zdi da Inotherm je pa res da s ta vrata dokaj draga..
Frend (mizar) je lani kupil pri Starmanu ključavnico na kodo. Kot primer če bi kdo želel vgradit da mu pokaže. Cena je bila okoli 100€ samo pravi da je tako sranje da jih nobenmu ne priporoča. npr. Koda ne prime 3x(100% pravo kodo vpiše) in mora čakat x minut da lahko poskusi ponovno.. Je pa res da nima možnosti ključa...

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
A ni varnost bolj odvisna od vrat in štokov?

Se mi zdi, da je KarEn hotel povedati ravno to, da je tako razmišljanje napačno. Varnost ni prav nič odvisna od super duper varovanih vrat (keyless ali ne) v primeru, da lahko vlomilec zlahka vstopi skozi okno dva metra vstran. Brez namigovanja na oneta.
wink-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Ja ravno to sem hotel reči: jaz sem že imel predračun za bajto za cca. 3k€ (dvokrilna protivlomna vrata z biometriko superduper ne vem kaj), pol sem pa ugotovil da mi bodo itak vlomili pri kateremkoli oknu prej kot pri vratih. Torej why bother in sem šel v bauhaus po običajna plastična bela vrata (tista ki jih ima pol Slovenije), gor dal ključavnico na kodo da ne rabim ključa in sem prihranil kosmatih 2,5k€. Aja, kaj me je prepričalo? Prejšnja lastnica me gleda ko sem ji omenil taka vrata pa pravi: saj mi je vseeno, ampak veš, mi smo tukaj živeli 24 let, pa so bila vrata 24/7/365 odklenjena.... ko sem to pokombiniral z lesenimi okni mi je kapnilo, pa sem po bajti raje napeljal videonadzor, pa sem zdaj še vedno kosmatih 2k€ na plusu glede na prvotno glupo idejo.

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
Takšne varjante kot jih ti iščeš dobiš pri conradu za slabih 100 eur odvisno kaj hočeš. Maš varjante z tipkovnico, na kartico, prstni odtis. Pa še to, to so sistemi za naknadno vgradnjo tako, da na vratih še zmeraj ostane navadna ključavnica v primerih da zmanjka elektrike. Edini pogoj za te zadeve je da maš vgrajeno elektro ključavnico. Drugače pa sistem na kodo ma vgrajeno stric pa mu dela tako kot je treba.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Mi mamo Hörmannov drek za branje prstnih odtisov..
Fingerscan.jpg

In to je tak olos, da verjet ne mores... prime popolnoma random.. Ce bom ene 10x poizkusil bo mogoce 1x prijelo. Isto vsem ostalim, pride kak teden, ki dela BP, potem pa spet teden, kjer je samo se kljuc v igri.

S cim naj ga zamenjamo??