Keramični ponve?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Zdravo! Mene pa zanima kakšne izkušnje imate kaj s keramičnimi ponvami? Kakšno leto nazaj sem kupil majhno Tefal keramični ponev in je sranje, povsod se že kar lepo lušči, kljub temu da se relativno fejst pazi pri kuhi... Zdaj sem nekje ven privlekel eno novo Delimano ponev, staro sicer leto in pol ampak nerabljeno. Po mesecu dni je OK, peče se super v njej, prijema se nič, lušči se še ne... Sicer sva imela fiksno idejo iti na litoželezno posodo ampak se nikakor ne moreva privadit, nevem, ali ne znava v njih kuhat (jebatga zadeva se prijema pa bilo kak obrneš in na bilo kakšni temperaturi delaš) ali pa sva butasta... Skratka v teh keramičnih ponvah se mi zdi da se jedi dost lepše pripravljajo kot npr. v teflonskih ponvah... A je kdo preizkusil še kaj drugega? Kakšno drugo znamko? Morga kakšna bolj "top" zadeva? Kaj pa neke ponve iz "kamna" ki se tudi prodajajo? Marketing sranje ali...? To pa sem vido nekje v Italiji v eni trgovini... Morda Bialetti ali nekaj takega...? LP
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem kupil v merkurju tisto njihovo znamko. Po enem letu še vedno kot nova, pa jo vsak dan uporabljam. Je pa res, da imam leseno žlico, pa itak jo kar takoj na roke pomijem - je ne dajem v pomivalca.
 

tofsy

Pripravnik
16. feb 2009
87
11
8
Imeli eno Delimano. Ene 3x se je peklo v njej super, nato se je začela hrana prijemat dna. Uporabljla se je lesena kuhalnica, pa tudi pregreli je nismo. Kmalu je romala v koš.
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36

Smo imeli ravno zadnjič debato o tem,in kolega (kuhar) pravi,da so te keramične ponve marketinški nateg in da bi on to vso to keramiko stran vrgel! Pravi da edino palačinke in jajca peče na teflonskih ponvah,za vse ostalo pa izključno jeklene inox posode!
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz kar nekaj prekuham ... trenutno VSE v keramičnih posodah!
Dve imam od Delimanota (bolj globoki), 3 nizke in vok pa od te znamke, ki jo v Big Bangu prodajajo.

Zadovoljna z vsemi. Je pa res, da jih ne pregrevam, ne delam ne vem kaj z njimi...pač normalno uporabljam!
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:

Smo imeli ravno zadnjič debato o tem,in kolega (kuhar) pravi,da so te keramične ponve marketinški nateg in da bi on to vso to keramiko stran vrgel! Pravi da edino palačinke in jajca peče na teflonskih ponvah,za vse ostalo pa izključno jeklene inox posode!

No, inox ponev sama po sebi ni slaba, je pa res da se hrana prijema ko satan tako da nevem zakaj bi po mnenju tvojega kolega bila toliko boljša od keramike ali teflona? Najbolj na easy je pečt v karamiki ker se res nič ne prijema in potem ni sitnosti s prijemanjem pa naj reče tvoj kolega kaj hoče... Kako pa se te zadeve "industrijsko" odnesejo kar pač je gostilna pa nevem, tam pa verjamem da se ne obnesejo dobro...
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Jaz kar nekaj prekuham ... trenutno VSE v keramičnih posodah!

No,razlika je med pojmoma "jaz kar nekaj prekuham" in "jaz kuham profesionalno vsak dan 8 ur"
wink-1.gif
 

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:

Smo imeli ravno zadnjič debato o tem,in kolega (kuhar) pravi,da so te keramične ponve marketinški nateg in da bi on to vso to keramiko stran vrgel! Pravi da edino palačinke in jajca peče na teflonskih ponvah,za vse ostalo pa izključno jeklene inox posode!

No, inox ponev sama po sebi ni slaba, je pa res da se hrana prijema ko satan tako da nevem zakaj bi po mnenju tvojega kolega bila toliko boljša od keramike ali teflona? Najbolj na easy je pečt v karamiki ker se res nič ne prijema in potem ni sitnosti s prijemanjem pa naj reče tvoj kolega kaj hoče... Kako pa se te zadeve "industrijsko" odnesejo kar pač je gostilna pa nevem, tam pa verjamem da se ne obnesejo dobro...

Moraš upoštevat,da on uporablja industrijske inox posode,kjer en komad stane tudi po 300 eurov (imajo med drugim extra debelo dno za boljše ohranjanje toplote). Poleg tega za kuhanje uporablja skoraj izključno plin,nobene stekokeramike,in zelo redko indukcijo,mogoče za kakšne makarone skuhat...
To kar sem napisal,mi je sam povedal...da ne bo izpadlo,da sam nekaj pametujem,ker pač nisem profi kuhar
smile-1.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Jaz kar nekaj prekuham ... trenutno VSE v keramičnih posodah!

No,razlika je med pojmoma "jaz kar nekaj prekuham" in "jaz kuham profesionalno vsak dan 8 ur"
wink-1.gif

S tem se definitivno strinjam
wink-1.gif


Vendar ta post ni bil odprt s strani profesinalnega kuharja...ampak osebe, ki kuha doma za domače potrebe
wink-1.gif

In za take stvari so (moje mnenje) keramične posode dobra izbira.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ma to je vse isti rang, ponve za nekaj 10€. Meni je za uporabo boljša keramika, ZA ZDAJ!
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Poleg tega je teflonska prevleka, ko enkrat ni več cela in nepoškodovana, lahko nevarna (oddaja strupene fluorove spojine)...
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst prisegam samo na tefal teflon:) ni najcenejša verzija. je pa vsak dan v uporabi, večkrat na dan. gor se nič ne primer, enostavno spuca, uporabljam leseno kuhanco in je prevleka kot nova.

probal tudi delimano keramiko, pa jo še nisem vrgel samo zato, ker je malo globja in občasno nadomesti potrebo po wok-u. Se pravi enkrat na mesec če se kej bolj kuha kot peče.

mame so kupovale razne poceni "teflone" pa pol na konc vidiš, da je tefal pocen, kako hitro gre tist k vragu.

bi pa rad šel enkrat na predstavitev nenormalno drage AMC posode;)
 
Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Meni npr. se je Tefalova kermična ponva čist zrajsala, je pa res da je bila tisto tista čist prva generacije teh Tefalovih keramičnih ponev, nevem če je bilo veni to 1 mesec...
 

vidovitimilan

Zelenc'
13. jun 2014
11
0
1
Jaz imam delimano ponev, sicer mi je všeč ampak se je začelo prijemat. SEm zelo pazljiv, lesena kuhalnica, ne pregrevam bla bla. Ponev ima 5 let garancij, navajajo da se hrana naj ne bi prjela in razmišljam če bi nesel nazaj. Ko sem tretjič kuhal se je že prijemalo.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Pr nas se na keramiko prjemlje hujse kot ce bi dal meso surovo na navadno ponev direkt. Smo jo namazal ko je bila nova, vrjetno smo jo pregrel kar pa spet nevem kaj to pomeni. Ce to pomeni da bi morali pect na minimalnem ognju potem so to neuporabne smeti
 

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.987
357
83
tam ko se terc po tori rola
Mi imamo eno iz Merkurja. Grem gledat, kaj piše gor... Kaj pa vem -NEOFLAM piše na dnu. Prijemlje se nič, vedno pa delam z olivnim oljem (to pa se itak nikoli ne na polnem ognju peče).
 

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Imam eno delimano, občasno v uporabi, od teh "ki se ne prižgejo" so mi še vedno boljše tefalove zdeve. Večino pa najraje kuham v inox posodah imam Zline swisshome komplet sem super zadovoljen. Tudi ko sem mleko zažgal, sem s pormašino spiršnal pa je posoda še vedno funkcionalna
grin1.gif
Malo je sicer vidnih prask, ni pa panike, to s keramiki lih ne gre.