KSZ:
Huh, v našem delu civilizacije je kava že leta in leta kultna pijača, ritual je mogoče nekdo ki pozna kavo in
jo pije zgolj zaradi edinstvenega okusa, amapk nato pa hitro zaradi navade.
Jaz sem občutljiv kaj se tiče kave kot konjaka, kajšele cigar. Kava mora bit kratka močna, ne pregrenka in
s tisto pravo kompaktno kremico, Caffe delmoro mi tu najbolj odgovarja od gostilniških, brez mleka seveda.
Je pa tak da mi kava ko mi paše, paše v vseh delih dneva, tut ob 22 zvečer jo srknem.
Sicer pa pri nas po defaultu ni 100% arabijk kot zatrjujejo pražarne, ker vsi brez izjeme mešajo
z vsem možnim, malo tega malo onega in prodajajo 100% arabiko. Nateg brez primere,
ampak kdo bi jim zameril, ko naši gostinci zadevo prelijejo z 2,5dl vročega mleka in tono mlečne pene
tak nema veze al je instant iz Lidla al kopi luwak, pol pa še šest lopat cukra gor pa smo kompletni.
Skoda je samo da nase gostilne po sloveniji znajo kuhat samo belo ali podaljsano z mlekom,
espresa ne pije nihče oz. redki, ristretta ne poznajo, in kave pri južnih sosedih so neprimerno
boljše in pije se več espressov kot pri nas, vsaj 5x več, in pijejo jih tudi ženske.
(redko si bo ženska espresso naročila, kvečemu podaljšano brez vsega, pa še to je posledica
hujšanja in se je nato navadila piti brez)
Američani pa tak pijejo vse drugo samo kavo ne.
V starbucksu dobis espresso v 3dl šaširnatem lončku
Penice seveda od nikoder, kompaktnost kave
pa podobna kokakoli.
Znajo pa na podalšan kofet dat 7 kepic vanilijevega sladoleda in prelit s karamelnim prelivom, da je kava tam zgolj za
barvo in aromo le če se res dobro skoncentriras ko jo skrnes da jo občutis...
Ritual pitje kafeja je kvečemu kej v arabiji, kot šiša. tam je to to.
Najbližji pravi kafe se pa dobi v italiji, vse ostalo so približki.