Kemicni testi na letaliscih?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zivjo,

Ravno sem priletel iz Londona, kjer so mi vzeli nekje eno uro, ker so na mojem padu nasli nek sumljiv prah
grin1.gif

Izgledalo je nekako tako, da je robotek na izhodu iz "rentgena" porinil zabojcek s padom in kompom na stran. Potem je stric vzel neko kljukico in zacel jemat brise. Za vsak bris svoja krpica in v nek analizator. Naj bi zaznaval neke ostanke oksidov, aka eksploziva. Vec mi ni hotel noben povedat. Edina sumljiva zadeva ki sem jo imel je bil lekadol+c (prasek)...
hysterical-1.gif

No, po precej zajebavanja, kaj pocnem, s cim sem v stiku, par strani dolgem zapisniku, so me brez nekih dokoncnih pojasnil spustili naprej.

Mogoce se kdo spozna na te zadeve, kaj imajo to za ene naprave in kaj dejansko zaznavajo? Predvsem me zamima za to, ker mi res ni jasno kaj so nasli
sprasujem se.gif

P.s.: ne, dejansko niso meli kaj za najt. najboljsi priblizek laboratorija kjer sem bil v zadnjem casu je kuhinja, z eksplozivi nisem delal, niti za novo leto nisem mel raket, drog ne uporabljam in se jim izogibam.

Lp
Peter

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.391
1.259
113
Hehe.
Mene je to ene 4 ali 5 let nazaj 3x v enem tedni in pol doletel v Frankfurtu. In to isti človek. 3ič sem se smejel, pa me gleda, pa praavi zakaj se smejem, amapk se mu je zgleda že svitalo, ker ko sem rekel, da sem 3ič v 1 tednu, je rekla "pa vsakič pri meni, ne"? Ni mi sicer pojasnil, kaj točno analizator zazna (omenil je poodbno kot pri tebi, torej ostanke in sestavine razstreliv), mi je pa povedal, da izločajo večinoma naključno in da sem bil vse 3x naključno potegnjen ven.
Pa zanimivo, da so mi samo laptop pregledali, ne pa telefona, rok, obleke ...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Mogoče ima laptop takšno sestavo, da se da izdelat bombo, ki na rentgenu izgleda kot normalna vsebina laptopa?

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Kar nekaj leptopov in podobno gre skozi tako kontrolo. Tja ga pa spusti zaposleni, ki je tam vmes med vratci (sedi gleda v en monitor). A je bil to Luton?
Sem pa podobno vprašanje poslal na Brnik pa da vidim kaj mi bodo odgovorili.
Recimo zadnjič so nekomu pred mano izločili nahrbtnik v katerem je imel porcijske vrečke sladkorja. So mu bile zgleda zelo všeč, staffu pa sumljive. Seveda jo je moral odpreti več pa ne vem kaj se je dogajalo. Sem pa ugotovil še eno stvar.

V primeru da ti piska ko greš skozi skener te telesno površinsko pregledajo. V vsakem primeru.
Če ti ne piska, še nisem videl da so koga površinsko pregledali. Sam vedno dam vse dol s sebe, čevlje, pas, pulover itd. da grem najhitreje skozi.

Je malo zoprno, ampak meni osebno se zdi prav da je taka kontrola. Zaposleni tu vedno zelo zelo resni in ne popuščajo. Vsaj na Lutonu in Stanstedu, neke razlike ni. Se mi zdi, da če samo poskušaš kaj frajarit imaš lahko probleme. Popolnoma drugačno je na Brniku. Sam letiš skoz.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.146
-8.782
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Mogoče ima laptop takšno sestavo, da se da izdelat bombo, ki na rentgenu izgleda kot normalna vsebina laptopa?
Saj ima, tako umazano bombico. Baterijo
grims-1.gif

Ampak za to se jasno prav nič ne sekirajo. Pa tako enostavno je samo malo "predelati" baterijski paket, da ti zadeva spusti HF in zagifta pol letala
evil.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če se ne motim, gre za spektrometer ionske mobilnosti. Huda zadeva, narejena v Kanadi. S krpico obrišejo sumljio površino in nato analizirajo delce. Prepoznajo lahko praktično vse eksplozivne snovi in droge.

Zakaj pa so te sploh dali na stran pa lahko samo ugibaš.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
E, neki takega ja. Ion sem videl gor napisano. Se da kje potegnit spec od naprave? Resno me zanima, na katere ione piska.

Namec, naredili so pomoje cca 20 brisov, od tega so bli stirje nakljucno, gledano na cas odvzema, z ipada in vsi so piskal. Pa na koncu se je 5 razlicno oblecenih varnostnikov s tem ukvarjalo, tak da mislim da je blio vec kot nek nakljucni false positive.

In ja, lutton airport
tongue-1.gif

Lp
Peter

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Jst sm bil tam izlocen ze dvakrat. Enkra zaradi ene kovinske boce drugic pa isto kot ti- prenosnika. Se mi pa zdi Stansted velik bolj organizirano kot Luton. Grem aprila spet preko Lutona bom vidu a bom spet delal probleme😃

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.820
555
113
42
povsod malo
Kot zanimivost iz Švedske na avijon ne smeš nest njihove tradicionalne jedi Surströmming ker lahko piksno razžene in je kao biološka bomba. Jest pa s 4 piksnam v prtlagi
grin1.gif
men pa tega noben povedu.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
mene so lan na jfkju "obdelal". mi je pa vzeu bris tudi iz rok... vse skp je trajal 5 min...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če se ne motim, gre za spektrometer ionske mobilnosti. Huda zadeva, narejena v Kanadi. S krpico obrišejo sumljio površino in nato analizirajo delce. Prepoznajo lahko praktično vse eksplozivne snovi in droge.

Zakaj pa so te sploh dali na stran pa lahko samo ugibaš.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Tudi mene so že potegnili iz vrste na Bruseljskem letališču. S čevlji še na nogah, sem čevlje moral dati na eno tako stojalo, kjer je nekaj piskalo. Potem sem moral v kabino, ker so hoteli prešnofati moje čevlje, tako da sem se moral v kabini sezuti in potem so moje čevlje nekam odnesli. Čez par minut so mi jih prinesli nazaj in lahko šel sem naprej.
Je bil pa varnostnik prijazen, tako da nobenih pripomb.