Kefir - kako?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Torej dost kefirja potamanim, dnevno pri zajtrku vsaj eno tisto pollitersko, pa še proti večeru za malco kakšno.


Prisel sem da idejo, da bi ga probal delat sam doma.


Torej kako, kaj moram naredit, skratka vse me zanima.


Baje ga lahko delas kar tako da v liter mleka vsujes pošteno šalico kefirja in zadevo pustiš na sobni kakšen dan...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Narediš točno to. Le da je ena šala preveč. Jaz ga dam pol manj ...
Drugače pa naj bo mleko čimbolj natur, v stekleni/glinasti/plastični posodi. Ko je zadeva narejena (pač izgleda ko kislo mleko), jo precediš skozi (plastično) cedilo in izdelek spet shraniš v stekleni/glinasti/plastični posodi s pokrovom, ki omogoča izhajanje plinov. Po možnosti v hladilniku. Zrna pa daš takoj v drugo šaržo mleka ali pa prav tako shraniš stekleni/glinasti/plastični posodi. Če ga shranjuješ za dalj časa je zrna dobro oprati. Prav dolgo pa izven medija ne zdržijo, mogoče kak teden ...
Poanta pri kefirju je, da ne uporabljaš nič kovinskega pri amnipuliranju s kefirjem. Ne me vprašat zakaj. Menda mu kovina škodi.
Aja, ko se kolonije namnožijo višek ali nekomu šenkaš ali pač zavržeš ...
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
A so ta "zrna" za vodni in mlečni kefir enaka? Jaz delam vodnega že nekaj let in višek mečem stran. Če kdo rabi, jih lahko dobi.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jp, ista ...
(no, najbrž je razmerje med glivo in bakterijo malček drugačno, ampak to se po par šaržah uravna)

Ej, kakšen pa je vonj in okus vodnega? Sem tudi jaz že razmišljal, da bi se ga lotil ...
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ej, kakšen pa je vonj in okus vodnega? Sem tudi jaz že razmišljal, da bi se ga lotil ...
Mene še najbolj spominja na okus šabese. Dela se ga na tri dni (lahko tudi manj, takrat deluje nekoliko odvajalno), rabiš pa samo vodo, sladkor, limono in suhe fige.
Če hočeš, ga lahko prideš probat.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Šabesa dobra stvar ..., bi blo za preživet
grims-1.gif


Definitivno bom aktiviral svoja zrna.

Hvala za povabilo
nahrung002.gif
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Mene še najbolj spominja na okus šabese. Dela se ga na tri dni (lahko tudi manj, takrat deluje nekoliko odvajalno), rabiš pa samo vodo, sladkor, limono in suhe fige.
Če hočeš, ga lahko prideš probat.

a lahko jst tut
grin1.gif
? k ta običajni kefir.... no go pri meni, šabeso mam pa rada, to bi pa mogoče šlo po grlu dol. pa bi ga tut sama rada probala narest.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jaz mlečnega zabrišem v mikser, za družbo pa še nekaj sadja, glede na letni čas in predvsem okus seveda, če je potrebno še nekaj cukra in zadeva postane začuda hudo užitna
cool-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pri nekom, ki jih ima.Kupit v trgovini jih ne moreš. Gretzky recimo jih že ponuja... Jaz jih še nimam dovolj da bi jih talal (če so sploh še živa, ker so bila na počitku)
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
počivajo lahko zelo dolgo. samo potem rabijo par dni da pridejo k sebi.

drugače pa zrna dobiš pri vsakem ki am kefir. saj to se ti hitro razmnoži tolk, da maš preveč.
jaz ga mam zdaj trenutno na pavzi, drugače sem pa tudi stran metal.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
nebi bla varjanta. oziroma je varjanta samo to ni kefir. to je nek napol umetn zvarek ki ni ničemer podobn
drugače pa za kefir nima veze kako je mleko.
meni je najbolši ratal z 1.6 alpskim. vsaj za moj okus.

če maš kefir rad si najdi zrnca in rešeno. 1x na dan jim daš sveže mleko parkrat vmes premešaš in spiješ kefir. za to da najdeš kaki je najbolši po tvojem okusu boš rabo kaka dva tedna, da pogruntaš količino zrnc na določeno količino mleka. pol je pa samo še rutina :D
 
Nazadnje urejeno:

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Mene še najbolj spominja na okus šabese. Dela se ga na tri dni (lahko tudi manj, takrat deluje nekoliko odvajalno), rabiš pa samo vodo, sladkor, limono in suhe fige.
Če hočeš, ga lahko prideš probat.

a lahko jst tut
grin1.gif
? k ta običajni kefir.... no go pri meni, šabeso mam pa rada, to bi pa mogoče šlo po grlu dol. pa bi ga tut sama rada probala narest.
Seveda bi šlo. Samo povej kdaj, da jih malo prihranim. Ravno danes sem ga delal in zavrgel višek, delam ga na tri dni, na stran pa bi jih moral dati približno dvakrat.