Kdo reze ploscice zelo natancno? Polaganje ploscic

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Keramicarji uporabljajo pac diamant in te ploscice majo vidno kar slabo ravnino reza, ker je treba rezati ploscice za stopnisce bi bilo dobro da bi kdo kje obstajal ki bi to znal odrezati skoraj v nulo, zarad mene je to lahko tudi fabrka oziroma kaksen vecji privatnik h kateremu je treba to pripeljat da je le v okolici ljubljane.
Ploscice so pa granitogrez.

Pac majstri vse kar znajo je da ploscico pomaknejo za kaksne cm cez rob zato da bo voda lahko odtekala, ce das pa kaksno letvico si sicer zakril kar si rezal na ploscici a spet voda nebo odtekala. Ma kdo kaksne ideje kako se zrihta odtekanje vode da le ta nebi tekla po celu stopnic?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kolega je dal 60 cm ploščice rezat k kamnoseku.

Samo nisem pa še videl ploščic, da bi gledale čez rob. Obstajajo kovinske zaobljene letvice v ta namen ali pa sama ploščica z robom.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Ne zastopim, zakaj bi ploščice polagal tako, da je rez viden. Vedno se jih da položiti tako, da je rez skrit na notranji strani stopnice.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
V bistvu nevem ce smo se razumeli, teli profili kot sem seznanjen so za na stopnice kjer je pohodni del, jest pa potrebujem nek odkapnik za ob strani, stopnisce imamo delno odprtu pa tudi ko se bo stopnisce cistilo zacne voda tect tudi ob strani po stranskem celu stopnic, potem se ti pa poznajo crte ker celo stopnisca ni obleceno v ploscice ampak je pobarvano.

Mislim da profili za obstrani poscice oziroma stopnice ne obstajajo, ker se nemorejo zakljucit, na zacetku in koncu sploh pa ce ne gledajo ob strani ploscice malo cez rob stopnisca, potem sploh nemores narediti odkapa.

Se pa strinjam da zgleda meni ploscica cez rob stopnisca za kaksen 1 cm grdo, pod tako ploscico moras vseeno dati robu kaksne 4 mm da kaplja na zdrsne po spodnji strani ploscice in zacne teci po celu stopnisca ob strani.

Tudi ce bi obstajal kaksen odkapni profil za stopnice bi ga obstrani dajal samo na pohodne ploscice in to bi potem imela vsaka druga stopnica in bi bilo grdo. Nimam pojma kako majo to drugi reseno.

@TKU: zato ker naj bi plsocica gledala skozi stranski rob kaksne 1 cm zato da lahko voda odtega na tla in ne po stranksem celu stopnisca da se ne poznajo crte.

Nazadnje urejeno:

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Še vedno lahko začneš polaganje ob robu stopnice s celo ploščico, režeš jo pa pri steni. Kadar pa je stopnišče odprto z obeh strani, pa lahko odrezano ploščico obrneš tako, da je rez na stiku s predzadnjo ploščico, kjer potem fuga praktično zakrije 99% nepravilnosti na odrezanem robu.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pri takem tipu stopnišča daš ploščice tudi ob strani, pa je problem rešen..in ti voda lepo odteka po ploščiciin ne rine pod njo na betonski del stopnice.

Sicer ne vem o kakem rezu ti govoriš..običajno ploščice režejo z 'lomom' ploščice...kjer pa je sam lom v nulo točen. Luknje tudi delajo z neko namensko zadevo, kjer so super dobre luknje. Za kaj bolj specifičnega, pa po moje še vedno poje mala fleksarca.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Nas tip stopnic je tak da je na eni strani stena na drugi strani je pa luft kjer je stransko celo stopnisca in je to celo obleceno ze v fasado, tko da se sele sedaj polagajo ploscice.

Ploscice ja zarezejo z diamantom in jih zlomijo, samo te ploscice niso kopalniske ali kuhinjske kjer se rez pozna skoraj v nulo, ampak so granitogrez 9mm r11 najbolj groba glazura in se kr lepo na uc vidi anomalije pri rezu, vem da bi fugiranje to zakrilo v doloceni meri samo kej prevec pa tudi ne in se bo sigurno videlo.

Razen ce vse ploscice postavimo v linijo z robom in na njih potem na robu zalepimo kaksen rob ki je pokoncen kaksne 5mm visok, kaksna lepljiva plastika ali pa kaj podobnega. Nikjer ni nobenih resitev. Lahko pa naredimo da ploscica gleda ven pa jo kasneje cez par let s plexo odrezemo v upanju da ima kdo kaksno resitev.

Evo tipicen primer, pa tukaj se nekaj vidi da ima nek rob na koncu kot da bi bil iz profila
1321687-stenge.png

Priponke

• 1321687-stenge.png
    1321687-stenge.png
    158,3 KB · Ogledi: 865
Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Taprofilc recimo imam na terasi kot "glavni" odkap". Če se ga na vogalu reže pod 45 stopinj, je na čelu zapolnjen s ploščico, ob robu pa lahko zgolj kot odkap. To sem kasneje pogruntal, ker ga tudi sam ob robu nimam. Zato sem premazal z neko emulzijo, kjer se svinjarija ne prime.

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
EVo glih vceraj smo mi tud neki podobnga stopnice z keramiko oblekl. Na konc stopnic smo dal tako letvico kot je prej v postu objavljena. Pa rezu jih je z navadno flexarco in posebno šajbo. Vse je v nulo narejeno, kar se pa tiče vode, pa baje preprosto mal zarežeš v letvico in voda tm odteka!
smile-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
To da se odkap naredi na celu stopnice mi je jasno, pri nas tega ni treba ker se kermaika stika v nulo in ce kaj tece bo teklo po vseh stopnicah, problem je za ob strani.

Samojed ali lahko pokazes kas ti tocno mislis oziroma kako naj bi zgledalo to ob strani na stopnici?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če se spomnim bom slikal ko bo vreme. Ta isti profil imam na balkonu kot odkap, le da na čelu stopnice pride za profilom ploščica, na balkonu pa ploščic na čelu ni in je za profilom cca 1cm lufta. Skratka kot bi na čelu stopnic "pozabil" položiti ploščice.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Aha ok vidim kater profil imas, ja samo na stopnicah nimas pa ob strani nic, razen ce imas naklon proti notranjosti? To je pa drugace profil za stopnice ja, sam se ga da itak uporabiti se kje drugje

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
No to je problem, pri nas mora biti ker bo sigurno teklo po njej in se bodo poznale crte od svinarije, ce jo pa premazem s tisto prozorno pralno barvo bo pa edini del hise ki bo tako pobarvan in bo vrjetno prevec iztopalo s tistim svetlecim se premazom?
To si sam tako hotel da ni robu cez ker ti je grdo ali je napaka polagalca zakaj?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne, sam sem hotel. Večino stopnic je pod streho, v enem letu se je komaj kaj poznalo kje teče. Zato sem sedaj prebarval z isto barvo (fasadno) in premazal z eno prozorno emulzijo (ne me vprašat katero, ker mi jo je dal fasader). Videz je popolnoma isti v suhem, v dežju pa je videti kot bi z silikonskim sprejem pošprical - voda se sploh ne "prime".