Katero grafično namesto 8800GT

tic

Pripravnik
Izključen uporabnik
31. avg 2007
319
0
18
Kolegu je crknila grafika, pa me zanima katera nova bi bila nekaj podobnega ali mal bolša kot je bila Nvidia 8800GT. Tudi cenovno naj bi bila v podobnem rangu.
LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Od NVidie GTS 450, od AMDja Radeon HD5750. Vse nasteto bo nekoliko zmogljivejse kot omenjena stara kartica. Ce zmogljivost ni bistvena, ampak je pomembnejsa cena, potem pri obeh proizvajalcih en razred nizje.

Jaz bi sicer raje vzel Radeona HD5770 glede na razmerje med ceno in zmogljivostjo.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Ti.. se splaca menjat 6870 za GTX560?

Kakor sem gledal je nekje 10% razlike. Malo vec razlika je med GTX570, ki pa je ze cca 350 eur..

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz bi sicer raje vzel Radeona HD5770 glede na razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Jaz teh Radeonov 5750(70) ne bi gledal, naj za nekaj malega več € vzame rajši kakšno gtx 460 768MB ali recimo poceni 1MB varjanto Razlika v zmogljivosti je tudi več kot očitna.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik SpaceMonkey pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Jaz teh Radeonov 5750(70) ne bi gledal, naj za nekaj malega več € vzame rajši kakšno gtx 460 768MB ali recimo poceni 1MB varjanto Razlika v zmogljivosti je tudi več kot očitna.

Hja, ali pa kar 580, pa bo se bolj zmogljiva
evil.gif
Ampak vprasanje je bilo kaj je priblizno enako ali malo mocnejse kot stara kartica. Jaz sem napisal kaj je takega (tvoj predlog 460 je spet en rang visje po zmogljivosti in ceni od 450 oziroma 57xx), konkretno pri AMDju se mi pa zdi nesmiselno sparati tistih 5-10 evrov, ce se da dobiti 5770 le za malenkost vec, brez da bi dobil tudi precej dodatnega hrupa, zato sem tudi to omenil.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Ti.. se splaca menjat 6870 za GTX560?

Kakor sem gledal je nekje 10% razlike. Malo vec razlika je med GTX570, ki pa je ze cca 350 eur..

Moji kriteriji pri odlocanju:

1: Kako dalec se lahko stegnem ? (to imas ocitno pokrito)

2: Kako glasna je zadeva ? Zame je dovolj dobra, ce je med delovanjem prakticno potopljena v noise floor (to bi bilo idealno) oziroma ce postane glasnejsa za manj kot 10 dB (3 dB je toliko, da ravno zaznas razliko v glasnosti, 9 dB so trije taki "preskoki") potem, ko dlje casa deluje pod obremenitvijo. Ce bom kdaj zelel ropot reaktivca, bom zraven racunalnika prizgal sesalec (kar mi izredno ucinkovito para zivce). Rajsi dam malo vec za model s tihim hladilnikom.

3: Kaj bom s kartico pocel, torej kaksno zmogljivost rabim ? Ce dosega minimalno 60 FPS pri locljivosti, katero uporabljam, v naslovim, ki me zanimajo, potem je evidentno dovolj zmogljiva. 100 ali pa 150 FPS mi ne pomaga nic (vsync cap), zmogljivosti pri visjih locljivostih od izbrane mi ne pomenijo nic. Hkrati povprecna vrednost FPS ne pomeni prav nic, ce je minimum dalec pod 30, ker to pomeni, da se bo zadeva "zatikala" v komplesnih prizorih (kadar je ponavadi najvec "akcije").

Pri tem sem sam pristas AMDjevega (ATIjevega) tabora, slabse izkusnje z NVidio iz preteklosti pac, pa tudi njihove ideje o kolosalnih GPUjih z visjo porabo ne pasejo v mojo idejo idealne graficne kartice. Da bi torej se doplacal vsaj 35 EUR (20% vrednosti) za kartico, ki se mi ne dopade pretirano, hkrati pa mi ne prinese nobene koristi glede na mojo uporabo (bos imel kaj koristi od 10% hitrejsega delovanja ali imas tako locljivost, da ne ?), zame nikakor ne bi prislo v postev, ti se bos pa odlocil sam
smile-1.gif

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
No ti lahko odgovorim na podoben način. Meni se pa ne zdi smiselno šparat tistih 15-20€ glede na 5770, ker za malo več denarja dobiš veliko boljšo kartico višjega razreda. O kakšnem dodatnem hrupu ti govoriš ? Nereferenčni kulerji so praviloma bolj učinkoviti in tišji od referenčnih BTW.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Res je, zadel si veliko poant.

Mah, cisto tako usput sem pomislil.. ker imam tisto omenjeno kisto naroceno, pa a bi premontiral obstojeco kartico v novo kisto al bi tam vzel se 560-ko, pa je stvar resena. Po drugi strani bi pa stran vrgel 100€. Brezveze.

Pa tudi pristas top kartic nisem vec.. raje 1x na leto/dve middle range, kakor na 3-4 leta top range
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Pa tudi pristas top kartic nisem vec.. raje 1x na leto/dve middle range, kakor na 3-4 leta top range
smile-1.gif

Enako. Ne bom menjal, ce ne bo nova se tisja, se hladnejsa ali ce ne bo pocela cesa takega, kar stara ne zmore, pa bi to res zelel imeti.

Zato nestrpno pricakujem AMDjev Llano, sploh ko bo enkrat v drugi generaciji (ko bo dobil Bulldozer core namesto K10.5 in po moznosti ~800 shaderjev namesto zdajsnjih ~400, torej da bo padel srednji razred grafike in bil hkrati uravnotezen, ne pa hiter x86 core in prepocasna grafika). Z enim samim kvalitetnim hladilnikom bo lahko skatla prakticno neslisna.

Skrbi me pa to, da je ze za Brazos za desktop cena prav nemarno visoka (~150 EUR recimo) in da morda Llano ne bo prav nic cenejsi, ampak kvecjemu drazji. Potem malo zvodeni ta ideja, ce bo vse skupaj stalo vec in za povrh se delalo pocasneje kot kar nekaj let star Athlon II in graficna ranga 4650/5570/5650. Ce bi pa cela platforma Llano (plata + APU s 400 SP in stirimi x86 jedri) stala manj kot 150 EUR, bo pa to prima zadeva, sploh za proizvajalce za masovno potrosnjo (HP, Dell in podobno). AMD je z ozemanjem K10 do zadnjega postavil letvico zelo nizko in zdaj bo moral iti cenovno glede na zmogljivost se nizje, ce zeli kaj prodati, tekmoval bo pa s Sandy Bridge i3 (CPU + plata pod 200 EUR, s tem da tukaj vkljucen "Intel tax").

@SpaceMonkey: no, OP je vprasal, kar je pac vprasal in jaz sem odgovoril na tisto vprasanje. Midva lahko nepovezano s tem debatirava dalje, z zacetnim vprasanjem pa nima vec nobene zveze
wink-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
ksz...

sam sem prejšnji teden imel isti problem - crknila mi je 8800GT. Pri računalniških komponentah jaz ponavadi kupujem tisto, kar je kak razred pod najvišjim (ko sem kupil 8800GT, je bila boljša le 8800GTX). Sedaj sem se odločil podobno - kupil sem GTX 570, pri mimovrste je bila 341€. Ker se mi ne da vsak dan spremljat kdo izmed GeForce/Radeon ima trenutno "večjega", sem si pomagal s člankom:

http://www.tomshardware.com/re...-6990,2879.html

Če si navzgor omejen z budgetom, potem pač izbereš cenovni rang, ki ti najbolj ustreza in prebereš njihovo priporočilo.

Če pa se denarno ne omejuješ (preveč), pa je najbolje videti kompletno primerjavo vseh kartic skupaj:

http://www.tomshardware.com/re...990,2879-7.html

Slednji link precej pomaga pri obeh realno možnih situacijah:
a) čisto ok grafa ti crkne - nadomestil bi jo z enako ali le pikico boljšo: v razpredelnici poiščeš svojo in pogledaš katera je v isti kategoriji, ter še vedno v trgovinah
b) stara grafa ne zadovoljuje več tvojih zahtev po supr dupr sliki: zopet poiščeš svojo grafo v razpredelnici, greš vsaj tri stopničke višje in izbereš tam.

Sledi mini primerjalni review, če se komu lušta GTX 570, pa ni prepričan:

POZOR! Če se slučajno odločiš za GTX 570, preveri, če imaš dovolj zmogljiv napajalnik - 650W je verjetno dovolj, vendar mora 12V rail imeti vsaj 38A. Grafična za napajanje uporabi 6-pinski IN 8-pinski konektor direktno iz napajalnika (oba adapterja sta sicer priložena, tako da če je dovolj navadnih priključkov - vsak od adapterjev potrebuje po dva navadna, to ni problem). Če imaš v ohišju cel kup diskov, USB priključkov, kake dodatne ventilatorčke in kajvemkajševse, potem priporočam 850W (lahko tut 750W) Chieftec (BPS-850C).
POZOR 2: tako kot večina zmogljivejših kartic zadnje čase, tudi GTX 570 zasede dva izhoda zadaj na plati. Enega za DVI (2x) in HDMI (1x) vhode, enega pa za dovod svežega zraka v ohišje.

Primerjava XFX 8800GT in Gigabyte GTX 570?
Prva je ob nakupu stala 295€ (izšla 29.10.2007, kupljena 31.10.2007
cool-1.gif
, tudi pri mimovrste)
xfx_8800gt.jpg

GB GTX 570:
New-Gigabyte-GTX-570-Uses-WindForce-3X-Triple-Fan-Cooler-2.jpg

Že po slikah sodeč je brezpredmetno razpravljati o zvoku in temperaturah, o zmogljivostih prav tako ne.
zmaga.gif

Tako malo, za občutek naj omenim, da je 8800GT v idle delovala pri +50°C, pri največjih obremenitvah pa je dostikrat dosegla 90°C (nič čudnega da je crknla). S 570 GTX pa igram Crysis 2, vse nastavitve na max, pa še nisem presegel 60°C (mislim da celo 50, ampak da bomo zihr). Nobenega izmed TREH ventilatorjev se iz zaprte kište praktično ne sliši.

Zaključek: preden mi je 8800GT crknil nisem razmišljal o nadgradnji, saj so mi vse igre delovale na dokaj visokih nastavitvah. Zdaj, ko sem potestiral novo GTX 570, pa sem vesel, da je stara crknila
wink-1.gif