ksz...
sam sem prejšnji teden imel isti problem - crknila mi je 8800GT. Pri računalniških komponentah jaz ponavadi kupujem tisto, kar je kak razred pod najvišjim (ko sem kupil 8800GT, je bila boljša le 8800GTX). Sedaj sem se odločil podobno - kupil sem GTX 570, pri mimovrste je bila 341€. Ker se mi ne da vsak dan spremljat kdo izmed GeForce/Radeon ima trenutno "večjega", sem si pomagal s člankom:
http://www.tomshardware.com/re...-6990,2879.html
Če si navzgor omejen z budgetom, potem pač izbereš cenovni rang, ki ti najbolj ustreza in prebereš njihovo priporočilo.
Če pa se denarno ne omejuješ (preveč), pa je najbolje videti kompletno primerjavo vseh kartic skupaj:
http://www.tomshardware.com/re...990,2879-7.html
Slednji link precej pomaga pri obeh realno možnih situacijah:
a) čisto ok grafa ti crkne - nadomestil bi jo z enako ali le pikico boljšo: v razpredelnici poiščeš svojo in pogledaš katera je v isti kategoriji, ter še vedno v trgovinah
b) stara grafa ne zadovoljuje več tvojih zahtev po supr dupr sliki: zopet poiščeš svojo grafo v razpredelnici, greš vsaj tri stopničke višje in izbereš tam.
Sledi mini primerjalni review, če se komu lušta GTX 570, pa ni prepričan:
POZOR! Če se slučajno odločiš za GTX 570, preveri, če imaš dovolj zmogljiv napajalnik - 650W je verjetno dovolj, vendar mora 12V rail imeti vsaj 38A. Grafična za napajanje uporabi 6-pinski IN 8-pinski konektor direktno iz napajalnika (oba adapterja sta sicer priložena, tako da če je dovolj navadnih priključkov - vsak od adapterjev potrebuje po dva navadna, to ni problem). Če imaš v ohišju cel kup diskov, USB priključkov, kake dodatne ventilatorčke in kajvemkajševse, potem priporočam 850W (lahko tut 750W) Chieftec (BPS-850C).
POZOR 2: tako kot večina zmogljivejših kartic zadnje čase, tudi GTX 570 zasede dva izhoda zadaj na plati. Enega za DVI (2x) in HDMI (1x) vhode, enega pa za dovod svežega zraka v ohišje.
Primerjava XFX 8800GT in Gigabyte GTX 570?
Prva je ob nakupu stala 295€ (izšla 29.10.2007, kupljena 31.10.2007
, tudi pri mimovrste)
GB GTX 570:
Že po slikah sodeč je brezpredmetno razpravljati o zvoku in temperaturah, o zmogljivostih prav tako ne.
Tako malo, za občutek naj omenim, da je 8800GT v idle delovala pri +50°C, pri največjih obremenitvah pa je dostikrat dosegla 90°C (nič čudnega da je crknla). S 570 GTX pa igram Crysis 2, vse nastavitve na max, pa še nisem presegel 60°C (mislim da celo 50, ampak da bomo zihr). Nobenega izmed TREH ventilatorjev se iz zaprte kište praktično ne sliši.
Zaključek: preden mi je 8800GT crknil nisem razmišljal o nadgradnji, saj so mi vse igre delovale na dokaj visokih nastavitvah. Zdaj, ko sem potestiral novo GTX 570, pa sem vesel, da je stara crknila