kateri router za optiko

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Po novem imamo v stanovanju optiko 100/10 in bi radi nabavili nek WiFi router s katerim bi lahko čim bolje izkoristili linijo.

Neven, če imajo kakšno omejitev routerji, namreč priklopljali bi tudi tam od 4-6 računalnikov preko wifi, bi pa tudi lepo bilo, da bi polek wifi imel vsaj 4 porte, boljše še pa 6 za žično povezavo.

cena: nekje do 45 €
cheer.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Večina ima 4 LAN vtiče, razširiš lahko z bilokaterim switch-em. (vtakneš kable in dela)

Pri WLAN pa pazi, ker 6 PC-jev ne zmore vsak, oziroma ne brez kolcanja. Mogoče so ti novi kaj boljši. V vsakem primeru se prej prepričaj oziroma vsaj kaki test poglej.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
100/10 linija, 6 pcjev preko wifi in 6 za žično povezavo? Ne se hecat, to bo ruter za 45 ojrov škripnil samo ko boš kablovje priključil
smile-1.gif
. Ne, resno, za vse tole se pa le stegni malo dlje, da ne bo potem ISP kriv, ko bo povprek ven metalo in delalo blazno počasi.

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran

Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
100/10 linija, 6 pcjev preko wifi in 6 za žično povezavo? Ne se hecat, to bo ruter za 45 ojrov škripnil samo ko boš kablovje priključil
smile-1.gif
. Ne, resno, za vse tole se pa le stegni malo dlje, da ne bo potem ISP kriv, ko bo povprek ven metalo in delalo blazno počasi.

Ne 6 pcjev je vse skupaj v stanovanju. Tako, da enkrat večinoma uporaba wifija ko bo pa kak na žično bo tolk manj trpel wifi.

Nazadnje urejeno:

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Večina ima 4 LAN vtiče, razširiš lahko z bilokaterim switch-em. (vtakneš kable in dela)

Pri WLAN pa pazi, ker 6 PC-jev ne zmore vsak, oziroma ne brez kolcanja. Mogoče so ti novi kaj boljši. V vsakem primeru se prej prepričaj oziroma vsaj kaki test poglej.

Hvala na odgovorah. Malce sem na testnem s časom in moram nekaj izbrat.

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Neki me še zanima:

Na switch od T2 lahko priklopim le 3 računalnike žično, ne?

zanima me pa ali bi delovalo, da bi 2 računalnika priklopil v switch od T2 + še en switch na katerega bi priklopil še 3 računalnike? bi tole šlo skozi ?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik VitoC pravi:
zanima me pa ali bi delovalo, da bi 2 računalnika priklopil v switch od T2 + še en switch na katerega bi priklopil še 3 računalnike? bi tole šlo skozi ?

Zakaj pa ne ? Pomembno je, da je na koncu router, ki vrsi NAT za naprej, ali pa da ima vsako racunalo ustrezen IP in je na koncu (tokrat na ponudnikovem) se vedno router, ki preklada njihov promet dalje. Kksna je arhitektura mereze pri tebi, je povsem nepomembno (lahko samo v en lokalni port routerja prikljucis switch, v switch pa recimo 20 racunalnikov).

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik VitoC pravi:

Zakaj pa ne ? Pomembno je, da je na koncu router, ki vrsi NAT za naprej, ali pa da ima vsako racunalo ustrezen IP in je na koncu (tokrat na ponudnikovem) se vedno router, ki preklada njihov promet dalje. Kksna je arhitektura mereze pri tebi, je povsem nepomembno (lahko samo v en lokalni port routerja prikljucis switch, v switch pa recimo 20 racunalnikov).

Hm...nevem, zakaj mi je pol mojster od T2 trdil, da če priključim na njihov switch en svoj switch na ta switch pa npr. 5 računalnikov, da ne bo deloval. Rekel, da več kot 3-je računalniki ne bodo delovali, da je zato obvezno potreben router. ??

ps: tudi od t2 switch ima 8 portov, nevem komu na čast ?

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Za TV, telefone in ostale naprave. Drugače pa je povedal prav, na T-2 swtichu bodo delovali samo 3je računalniki. Tudi če je vmes dodatni switch ne bo pomagalo, moraš dati router.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik VitoC pravi:
Neki me še zanima:

Na switch od T2 lahko priklopim le 3 računalnike žično, ne?

Ne. So že drugi povedali.

Rabiš (P)NAT napravo ("ruterček" po domače), pol pa lahko nanj tudi milijon PC-jev priklopiš.

Sam bi tak na oko vzel enega od teh ruterjev z 802.11n in gigabitnim LAN-om, ter še kaki USB priključek. Stane pa okoli 100 EUR.
(trenutno nimam takega ruterja; aja, pa še to bi pazil, da ima vsaj 32 MB rama, po možnosti 64, pa kaki boljši CPU)

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik VitoC pravi:
Hm...nevem, zakaj mi je pol mojster od T2 trdil, da če priključim na njihov switch en svoj switch na ta switch pa npr. 5 računalnikov, da ne bo deloval. Rekel, da več kot 3-je računalniki ne bodo delovali, da je zato obvezno potreben router. ??

ps: tudi od t2 switch ima 8 portov, nevem komu na čast ?

Bojim se, da si ti izpustil kljucni del odgovora: vmes mora biti router. Ce tista njihova skatlica zna delovati kot router (Siolov Prospero je tak primer; lahko ali deluje kot switch s fiber portom ali pa kot router, kaj konkretno pa uporablja T-2 za optiko ne bi vedel), potem je to vse. Ce ne zna, potrebujes svoj router, ki bo izvajal NAT ali pa kooperativnost ISPja, da ti dodeli dovolj naslovov za vse tvoje racunalnike.

Ce bi ti ISP dodelil (najbrz to naredijo za primerno doplacilo) ustrezno stevilo zunanjih naslovov in njihova skatla deluje samo kot switch (ne kot router), potem bi delovalo tocno tako, kot si ti zelel, torej ti prikljucis recimo se en switch v enega od portov in razvejis "drevo" racunalnikov naprej, prvi router (s tvojega vidika) je pa potem sele pri ISPju.

Torej se enkrat:

- rabis ali router z NATom (ki je morda celo v njihovi skatlici tako kot je to pri Siolovi optiki; ne vem kaj ponujajo)

- ali pa rabis dovolj zunanjih naslovov

V obeh primerih velja, da ti potem lahko poljubno navesis switche in speljes mrezo po svoje, dokler ne zmanjka naslovov in dokler se router ne sesede zaradi prometa (in z NAT jih zlepa ne zmanjka niti v najmanjsem, 192.168.0.0/16, segmentu, na voljo sta pa se en 20- in en 24-bitni).

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Ker je pač bl budget omejen kot sem v prvem postu napisal 50€, in se žal nisem mogel odločit za enega od ta boljših (predlaganih), sem izbral tale router: TP-LINK

Včeraj zvečer sem ga priključil in nastavil ter na hitro stestiral in dobil več naslednji hitrosti - rezultati so od brezžične povezave.

1. od routerja oddaljen cca. 1.5 - 2 metra ter dosegel hitrost: Download = 87 Mb/s, Upload = 16,68 Mb/s
internet-hitrost.jpg

2. iz sobe, med routerjem in računalnikom oddaljenost cca. 8-10 metrov, medzmes je ena precej debela stena (ni gibs plošča), so rezultati naslednji: Download = 78 Mb/s in Upload = 10,30 Mb/s
hitrost-oddaljen.jpg

3. oddaljenost cca. 25-30 metrov, medzmes 2 steni + 1 vrata (če so zaprta vrata lahko rečemo 3 stene) in rezultat je: Download: 41,4 Mb/s in upload: 16,47 Mb/s.
hitrost-30m.jpg

Vse poizkuse sem ponavljal 3-4 krat in vsakokrat so bili rezultati približno podobni, predvsem pri downloadi so bili konstantni, pri upload-u pa pri oddaljenosti cca. 25-30 metrov ni prišlo več čez 12,5 Mb/s.
Pri testiranju so na router bili povezani še 3 uporabniki + jaz (vsi brezžično)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Zanimivo, na 100/10 paketu imaš 16 Mbps uploada
smile-1.gif

En od uporabnikov foruma ima v podpisu sliko, kako je imel prej na Siolu (20/20) UL 24 mbps, jaz imam pa recimo konsistentno (tudi na 20/20) UL 17 mbps, od cesar je tocno enkrat v mnogo poskusih, razporejenih cez tricetrt leta, pokazalo 20 mbps UL. Se zgodi.