Kateri pršut kupiti?

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Treba bo kupiti pršut, pa mi ni nič jasno.
confused-1.gif

Videl v Tušu s kostjo od Kras Sežana in iz Lokev po dobrih osem evrov za kg, v Mercatorju pa po dvajset evrov od MIP-a. V čem je štos?
Povsod piše, da je slovenski izdelek.
Četudi je nekje akcijska cena, drugje pa ne, je razlika prevelika.
Ali je več različnih kakovostnih razredov iz iste pršutarne in kako je to označeno na izdelku?

Rabim nasvet poznavalca.
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
A oni MIP-ov je bil tudi s kostjo?

In vsi so bili kraški (ne vipavski, kmečki... ipd)?
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja pri teh pršutih imaš več komercialnih imen...Kraški, Vipavski, Dalmatinski, Kmečki, Istrski..., Ta od Mipa je bil najverjetneje Vipavski, ki je njihov najdražji, premazan je z mastjo, ampak meni ni tako všeč, ker je preveč popopran.

Če govorimo o industriji, mi je najboljši Kraški od Krasa, Lokev tudi ni slaba izbira, "najslabši " mi je od Mipa - nima tako lepega vonja, pa tudi malce premalo se mi zdi sušen.
So pa vsi trije svetlobna leta pred kakim Italijanskim sranjem.

Najboljši pa je itak od kakega kmeta iz Krasa. Sem že parkrat imel priložnost tako kupit pršut in ni primerjavo z industrijsko sušenimi, ker ima majhne serije v sušilnici se veliko bolj potrudijo in namenjano več pozornosti procesu sušenja.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Pri kupovanju pršuta še pazi, da nima dodanih kakih E-jev... optimalno je, da je začinjen samo s soljo, ker vse ostalo nakazuje kake packarije, da se pospeši zorenje. Dodedaj je eden takih iz Lokev na krasu.

Tisti s poprom pa je kmečki - ima malo bolj oster okus kot navaden. Meni ni preveč všeč.
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Kako lahko sprašujete kater pršut kupit a mipov al krasov al. .......
To niso pršuti - enkrat probajte španskega pa boste vidli kaj je pršut.
Jaz tud nisem verjel dokler nisem sam probu od takrat ga naročam stalno na http://www.sanjamon.com (res pa da sem bil tam pa sem ga prvič probu pa jasno tud kupu - če se hočte pa pocrklat (pa če vam je Miklavž pustu zlato viso v peharju) pa naročte pršut od divjega prasca al pa jelena
Naše tovarniške različice pršuta se skrijejo - sem ter tja kak kmet dela dobrega ampak je pol enaka cena kot v Španiji.
Italijanska jajca so še slabša - ital. pršut, ki sem ga dobu za darilo za novo leto lani tud naša rotvajlerka ni hotla jest
Za moj okus je dobr tud liški (ne dalmatinski ki je prekaj) ampak ga je težko prek meje spravit - dokler nisem začel naročat v Španiji sem redno jemal v liki.
lp
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Tudi Italijani znajo narediti super pršut.! Recimo San Daniele ali pa Parmski, oba sta odlična.
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.563
1.090
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Najboljši pa je itak od kakega kmeta iz Krasa. Sem že parkrat imel priložnost tako kupit pršut in ni primerjavo z industrijsko sušenimi, ker ima majhne serije v sušilnici se veliko bolj potrudijo in namenjano več pozornosti procesu sušenja.

Res je, smo imeli enega takega lani doma, noro kak lepo diši že, pa tudi bolj okusen je
smile-1.gif
 

zverca

Fizikalc
26. avg 2007
1.280
0
36
42
stražišče
za moj okus je bil najboljši pršut, ki smo ga prnesl iz Črne Gore

njami, žal se ne spomnem več kateri kraj, vem pa da ga je kmet sušil sam v eni mali leseni kučici

njami, njami
grin1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Kako lahko sprašujete kater pršut kupit a mipov al krasov al. .......
To niso pršuti - enkrat probajte španskega pa boste vidli kaj je pršut.
zmaga.gif

Ampak dobrega, ne poceni s...
Vsi ti naši so mi ekstremno preslani ... Sploh ni okusa po mesu, samo po soli ...
 

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.048
3.564
113
41
Lj
Mene bolj zanima, zakaj je včasih pršut tako vlažen, ko kupim npr. v Mercator ali Spar tisti njihov (ki ga itak dela Kras). In včasih je kul ker tisti narezan kos pršuta deluje lepo sušeno, kot recimo kak list papirja ima teksturo. Lepo suh, ni znakov vlage.
Potem drugič pa dobim tak vlažen pršut, ki je kot ena cunja in tudi okusen ni ravno, čeprav gre za isto znamko in vse. Dostikrat zato raje vzamem tisto domače zorjeno stegno (načeloma ista stvar), ampak je manjša možnost da dobiš take vlažne cunje notri, čeprav se tudi zgodi.

Torej poznavalci pršutov, kje je fora?
 
Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Mene bolj zanima, zakaj je včasih pršut tako vlažen, ko kupim npr. v Mercator ali Spar tisti njihov (ki ga itak dela Kras). In včasih je kul ker tisti narezan kos pršuta deluje lepo sušeno, kot recimo kak list papirja ima teksturo. Lepo suh, ni znakov vlage.
Potem drugič pa dobim tak vlažen pršut, ki je kot ena cunja in tudi okusen ni ravno, čeprav gre za isto znamko in vse. Dostikrat zato raje vzamem tisto domače zorjeno stegno (načeloma ista stvar), ampak je manjša možnost da dobiš take vlažne cunje notri, čeprav se tudi zgodi.

Torej poznavalci pršutov, kje je fora?
Če boš (lahko tudi) v Mercatorju kupil Jamón ibérico (https://www.jamon.com/about-jamon-iberico.html) ali pa Jamón Serrano (https://www.jamon.com/about-jamon-serrano.html), ne boš imel nobenih opisanih težav, izgled, okus in tekstura, zlasti prvega, pa so nebeški.
 

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
963
113
Tole je za Group Buy, če se pride do dobrega vira in kvalitete..Ne moreš 10 deg pršuta ugodno sem spravit (tudi ene tace ne)
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
No, jamon serrano je po nase prsut, nic posebnega. V vsakem primeru mora biti ustrezno susen. Iberico je pa, po spominu, od divje svinje. Tudi bolj masten in tipicno bolj "vlazno" zorjen.