Kateri je boljši... in zakaj

dolenc77

Zelenc'
24. jul 2007
21
0
1
Izbiram med dvema prenosnikoma in sicer med

HP ProBook

in

ACER Aspire

Sam se nagibam k drugemu, mogoče zarad navajenosti na Windowse in strahom pred Linux-om..

Rok za nakup je jutri popoldan, ker je že na lagerju v trgovini, zaenkrat pa me čakata oba.

mnenja dobrodošla

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Za Acer..ti ne zanm nič povedat al je dober al ne....Sam uporabljam isti model HP ProBook 4710s in lahko rečem da je odličen prenosnik a če je gor naložen linux kot omenjaš lahko naložiš Windowse pomoje ni to problem a ne...
wink-1.gif

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Tisti Linux ki pride prednaložen na PCjih ni niti L od uporabnega Linux-a.

Tako da boš moral v vsakem primeru OS naložiti na novo. Pa naj bo Winskret ali pa kaka kulturna različica Linux distribucije.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
Acer ima dve leti garancije. To je njegov plus, ki bi meni nekaj pomenil. Imel sem nekaj let acerja, sedaj pa HP-a. Oba iz višjega cenovnega razreda. Ne bi mogel nobenemu dati neke izrazite prednosti. V tvojem izboru imaš razliko pri zaslonu (ločljivost) in še kaj.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.813
840
113
toti Maribor
Recimo, že to je ena predno, da imaš legalni windows na acerju. Zakaj bi ga iskal po pašnikih in se zaj.... z njegovo aktivacijo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
zakaj bi nekaj kupoval če lahko dobiš zastojn? (ubuntu)
Zakaj bi imel nekaj, kar je nanešeno skupaj iz vseh vetrov brez prave logike? Ubuntu je ratal en tak glomazen poc

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.153
4.132
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Zakaj bi imel nekaj, kar je nanešeno skupaj iz vseh vetrov brez prave logike? Ubuntu je ratal en tak glomazen poc

A čudno da vseeno vse stvari zgledajo enovito in kot del sistema .. pa tudi dobiš jih kot del sistema na enem CDju. Za razliko od Winsev kje ti po namestitvi (cel DVD) ostane še par ur da nemestiš vse potrebne "programe" (to da zgledajo vsi drugače sploh ne mislim omenjat).

Torej to kar si omenil drži za windowse in ne za Ubuntu!
zmaga.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Prvi je v bistvu precej zastarel, ocitno cistijo zaloge ?
confused-1.gif

Ce bi jaz izbiral, bi se odlocal takole:

1: Za HPja bi se odlocil, ce bi bil kriterij vecji zaslon, visja locljivost zaslona, domnevno malce visji razred (morda jkaj boljsa kvaliteta izdelave - to lahko preveris v trgovini)

2: Za Acerja bi se odlocil, ce bi bil kriterij boljsi procesor, boljsa graficna, prilozeni legalni WIndowsi (glede na to, da pravis, da zelis imeti Windowse), moderen WiFi (podpora N standardu), 2 leti garancije ocitno brez kaksnega doplacila, ce si fizicna oseba

Sam se moras odlociti, kaj je bolj pomembno zate, jaz bi izbral Acerja.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.256
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
confused-1.gif

jaz nimam takega občutka....

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
confused-1.gif

jaz nimam takega občutka....

Sorry, Linux v katerikoli svoji inkarnaciji ni primeren za "navadnega" uporabnika, enostavno ni. Če dam jaz moji ženi laptopa z Linuxom, me odstavi od postelje, garant. Pa ni butasta, prej obratno, tudi računalništvo ji ni tuje, daleč od tega, samo tako ona, kot večina drugih hočemo okolje, ki smo ga navajeni in nam ni treba razmišljat kako in kaj, da bomo nekaj postorili. Enostavno, dvigneš monitor in delaš kot do sedaj.
Seveda boš sedaj našel tisoč in en argument proti, pa ti povem, da jih samo par pije vodo. Probali in ne gre, amen.

PS: doma mi na eni mašini delajo Winsi, na drugi pa Linux in sem super zadovoljen z obemi.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dobra logika, torej ne bo sla nikoli naprej od WXP (ki so se zadnji, katere se da nastaviti enako W95, kjer je prvic uzrla zdaj obstojeci UI) ? Jaz sem tudi zelo konzervativen, kar se tice sprememb delovnega okolja, tako da sva na istem
smile-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Dobra logika, torej ne bo sla nikoli naprej od WXP (ki so se zadnji, katere se da nastaviti enako W95, kjer je prvic uzrla zdaj obstojeci UI) ? Jaz sem tudi zelo konzervativen, kar se tice sprememb delovnega okolja, tako da sva na istem
smile-1.gif
Ne ne, goni sedmico in je (na mojo srečo) zelo navdušena. To je gospa, ki je prvo diplomo pisala v Wordstaru.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.153
4.132
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
smile-1.gif
Ne ne, goni sedmico in je (na mojo srečo) zelo navdušena. To je gospa, ki je prvo diplomo pisala v Wordstaru.

In v čem bi jo pisala sedaj?
evil.gif
Nekako je openoffice 3.1 bolj podoben staremu M$ officu kot pa nov MS Office (2007 in dalje). Openoffice deluje (tudi) na linuxu ...

Za splet imaš vse spodobne browserje tudi za linux.

Kaj več kot pa urejevalnika/bralnika dokumentov in web browserja pa ne potrebuješ a ... to sta dve bližnjici na namizju in greh je da zaradi tega plačaš 100+ EUR s tem da se ti ti dve bližnjici ne pojavita avtomatično ampak jih moraš še posebej namestit.

Sam sem namestil linux (konkretno Ubuntu) že precej ljudem, različnih starostnih in izobrazbenih struktur pa je vedno bil na mestu "odpor", ki je posledica predsodkov. In vedno sem predsodke razjasnil in dal (prislilil) uporabniku linux za testno rabo. No še noben ni šel nazaj na windowse (na mojo srečo, ker linux vsaj deluje BP - ne fašeš 100 virusov in ne moreš sesut sistema pa imaš lahko še tako kokoš na računalniku).

Sicer pa vsakemu svoje, ampak za povprečnega uporabnika je nek sistem, ki deluje "out of the box" in je zastonj precej boljši kot pa plačljiv sistem, ki ne deluje tako kot si nekateri zamišljajo.

On topic: sam bi izbral drugega, ker je nekako bolj ustrezen za vsakodnevne potrebe prenosnika. Sicer pa sta si zelo različna; en je "star" a z velikim zaslonom, drug pa "nov" a z majhnim zaslonom ... odvisno torej kaj bo primarna uporaba laptopa.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Citat:
Sicer pa vsakemu svoje, ampak za povprečnega uporabnika je nek sistem, ki deluje "out of the box" in je zastonj precej boljši kot pa plačljiv sistem, ki ne deluje tako kot si nekateri zamišljajo.

Za začetek lahko promotorji linuxsa nehate nakladati o delovanju "out of the box"
hysterical-1.gif

In ja, polek winseu imam naložen tudi linux.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem sicer pristas ukazne vrstice (Slackware), a PuppyLinux, katerega sem zadnje case veckrat uporabljal, deluje dobesedno "iz skatle", torej boot iz medija, nastavitev IPja mrezne in gatewaya, ker nimam v uporabi DHCP in zadeva se da normalno uporabljati. Nastaviti je potrebno nekaj manj stvari, kot pri Windowsih, ker ni default vkljucen kup bedarij a'la BalloonTips, smooth scrolling", common tasks, Messenger in podobno govno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:...ker linux vsaj deluje BP - ne fašeš 100 virusov in ne moreš sesut sistema pa imaš lahko še tako kokoš na računalniku)...
Mislim, p...a pa kaki argumenti. Še nikoli v življenju se mi ni M$ sistem sesipal, razen zaradi HW napake. Še otroci mi niso na noben računalnik spravili virusa. Še na nobenem računalniku nisem reinstaliral OS-a, ker to naredim samo, ko dobim nov HW. Pa se več kot 20 let profesionalno bavim z računalništvom in nekaj let manj "trpim" M$ operacijske sisteme. Zmeraj je produkt lahko boljši, ampak tak, da se ne bi dalo delati, ni bil noben. Kaj hudiča morate delati, da imate take probleme?
Res pa je, da jaz ne verjamem v rešitve tipa: na novo namesti sistem. Če si ustvaril problem, ti nobena ponovna namestitev ne bo pomagala, ker boš nekoč spet isto sranje spravil gor. Torej ugotoviš, kaj je problem in problem odpraviš.
Glede prenosnika: če uporabnik misli uporabljati plačljiv OS, potem je smiselno, da ga kupi zraven računalnika, razen če ima pravico do denimo študentskih licenc.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem imam za dokaj racunalnisko pismenega, pa mi je (po zaslugi M$ SW, konkretno IE) uspelo "namestiti" virus, brez da bi karkoli naredil. KIliknil sem na en zadetek v Googlu, odprlo se je cel kup oken, cez kaksnih 15 sekund sem pa ze klel, ker je bilo jasno, kaj se je zgodilo. En dan sem pospravljal vso packarijo, ki se je takrat navlekla gor brez da bi sam karkoli pognal. Stran, ki je sicer bila legitimen zadetek, je ocitno pred kratkim dozivela vdor in namestitev kupa golazni, hipoteticno bi se to lahko zgodilo kjerkoli, tukaj recimo na forumu, ki ga "na avtopilotu" obiscem prakticno vsak dan ...