katere verige za poledenelo cesto

jangolob

Zelenc'
31. avg 2014
3
0
1
Zanima me kaksne verige priporocate za poledenelo cesto. Cesta je strma z vec strmimi ovinki sicer zavarovana z ograjo. Zimska sluzba cesto spluzi in posuje vendar se cez dan na cesto steka voda ki ponoci zamrzne. Preizkusne so bile ze razlicne snezne verige,, vendar je vsakodnevna montaza zamudna in neprakticna, snezne nogavice ne pomagajo,..uporabljem zimske gume, poizkusil ze gume spike ki sicer primejo vendar sem imel nato na magistralni ceti velikokrat tezave (dobil tudi ze kazen),...avto je 4x4. Dva avtomobila star za cez prelaz in potem z drugim naprej pa ni resitev. Hoja ne pride v postev ker je predalec. Kaksen nasvet? Hvala in lp

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Mislim, da si več ali manj sam sebi odgovoril. Subaru in zimske gume, 4x4 in zimske ter letne, ježevke in kazni al pa peš. Ketne je treba gor dat in na asfaltu dol.
Lohk pa še ATV/UTV in gosenice.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kaj pa tiste plastične zelene in modre barve ki so jih včaig delali pri nas.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Plastične so komaj za cel sneg dobre, kje šele za led. Jaz vidim edino jeklene verige z pravokotnimi obroči -in kvadratnim profilom, ki bi zagrabile na ledu.
S takimi smo se vozili z lado Nivo po takih terenih, ki jih večina ljudi še peš ne prehodi.

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik jangolob pravi:
Zanima me kaksne verige priporocate za poledenelo cesto. Cesta je strma z vec strmimi ovinki sicer zavarovana z ograjo. Zimska sluzba cesto spluzi in posuje vendar se cez dan na cesto steka voda ki ponoci zamrzne. Preizkusne so bile ze razlicne snezne verige,, vendar je vsakodnevna montaza zamudna in neprakticna, snezne nogavice ne pomagajo,..uporabljem zimske gume, poizkusil ze gume spike ki sicer primejo vendar sem imel nato na magistralni ceti velikokrat tezave (dobil tudi ze kazen),...avto je 4x4. Dva avtomobila star za cez prelaz in potem z drugim naprej pa ni resitev. Hoja ne pride v postev ker je predalec. Kaksen nasvet? Hvala in lp

Hm, kolega ima za takšne primere na GC-ju namontiran sistem "Spikes spider" ...
zmaga.gif

Btw, kako se pa drugi vozijo?

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
Citat:
Uporabnik jangolob pravi:

Zakaj nogavice ne pomagajo? Ste preverili?

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
Naj bi zaradi tkanine delovalo

Skrivnost leži v uporabi trpežnega in zanesljivega tekstilnega materiala, ki s kar najboljšo vpojnostjo zagotovi minimalno količino vode med kolesom in tlemi. Dober oprijem namreč zagotavljajo medsebojno razmerje zgornje podlage, lubrikanta in spodnje podlage. Ob stiku pnevmatike z ledom se le ta na površju zaradi pritiska rahlo stopi in med pnevmatiko ter podlago ustvari tanek sloj vode, ki deluje kot odličen lubrikant, zato pnevmatika zdrsne posledica pa je v najboljšem primeru rahel zdrs in tresoče roke. Tekstilne verige pa to vodo vpijejo, groba površina pa se vreže v led ali zbit sneg in omogoči dober oprijem. Če je vode vseno preveč jo kot vsaka spžva ob strani izpodrinejo stran od pnevmatike, namesto da bi ostajala pod pnevmatiko. Struktura blaga pa je druga lastnost te verige ki povečuje oprijem.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113
Je pa zgleda še en problem

Še ena zanimivost. Če je hitrost obuvanja nogavic časovno res nekje tam, kar obljubljajo proizvajalci, pa to nikakor ne velja za sezuvanje. Avto je bil obut parkiran čez noč, sezul sem ga šele naslednje jutro tik pred začetkom kopne ceste. Za sezuvanje je bilo potrebno kar precej časa in tudi fizične moči, kajti tekstil je po celi površini narahlo primrznil na površino gume (temperatura – 7°C) čeprav je bil sneg povsem suh. Kako trdno bi se nogavičke držale gum v primeru, da bi jih po vožnji v plundri pustil mokre na gumah čez noč zmrznit, lahko samo ugibam.

obe mnenji našel na spletu

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
631
56
28
To sem tudi jaz prebral...zanima me, če je kdo OSEBNO uporabljal to zadevo...

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Pri nas ga dobavlja Veriga Lesce če se ne motim. Sam sistem sicer ni nov, poznan je namreč že precej let, zna biti pa zadeva precej uporabna. Kot sem napisal že zgoraj ga za ekstremne situacije v glavnem pri spustu, uporablja kolega na GC-ju.
zmaga.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če sprašuješ za nogavice, jih je moja draga uporabila.

doma na suhem sma imela trening in ji je kr šlo gor dol.
potem na terenu, ko je pa situacija postala resna, je pa natikanje še šlo. pri snemanju je pa skor obupala.
kar se pa oprijemljivosti tiče, jih je pa pohvalila, je prišla brez večjih težav.