Katera živa meja min 2 m višine?

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Letos mečemo ven 18 let stare bolne ciprese. Razmišljamo o novi varianti pa ne vem v kaj se spravit. Ene ciprese sem že dal skozi, mogoče še ne bi enih.

Kaj raste hitro, je poceni pa ni komplicirano rezat? Recimo kot tisa. Pa da ne rabi 10 let da zraste na neko normalno višino in gostoto tako da se čimprej zaraste skup.

Fajn je če je iglavec pa da se ne suši od znotraj. Pri cipresah smo vsako leto dvakrat pucali dvorišče ko jih je spomladanski ali jesenki veter razpihal. Je bilo vsako leto za avtoprikolico odpada.

Vrtnarji mi ne dajo kake pametne ideje, poznajo sicer 1000 variant ampak o nobeni ne vejo kaj več povedat. Vsak mi pravi da mi bo tisa rasla 10 let preden pride na 2 metra.

Raslo bi v liniji, širina cca. 1,5 metra, dolžina cca 40m. Korenine morajo biti male da mi ne dviguje tlakovca ki je direktno zraven.

Hvala za nasvete

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Smreka ne raste hitro, je enaka po brzini kot tisa, obe rastlini precej zgubljata iglice, poleg tega tisa prenaša bolezni na sadno drevje.
Jaz bi dal bambus - hiter raste, lahek za vzdrževanje, zimzelen, nima prevelikih korenin - samo iglavc ni.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Tudi jaz iščem nekaj gostega in okoli višine 2 metra. Zaželjeno je da je čimbolj gosto, pa da čim manj raste v širino.

Kdaj je treba to "sadit" ? Pred zimo ali po zimi?

lp

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Tudi jst se pridružujem vprašanju, rabil bi zasaditi neko zeleno šavje, da se malo ogradimo od sosedov. Je pa to na Krku, kjer zemlje ni nevem kaj. Kaj svetujete, kak lovor? Čim ceneje in da je čimbolj gosto? Ciprese so bile zasajene pred dvemi leti, pa so vse pocrkale pozimi. Mora samo od sebe rasti, brez kake pretirane skrbi
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Smreka ne raste hitro, je enaka po brzini kot tisa, obe rastlini precej zgubljata iglice, poleg tega tisa prenaša bolezni na sadno drevje.
Jaz bi dal bambus - hiter raste, lahek za vzdrževanje, zimzelen, nima prevelikih korenin - samo iglavc ni.

Previdno z bambusom. Bambus mora biti "ujet" v betonsko korito - če ti pobegne...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
joj... da ne bo kdo pršu na idejo in naredu mejo iz japonskega dresnika...

tudi bambus se mi ne dopade... da ne bo podivjal kje...

smreke znajo bit problem čez leta...
najboljš so ciprese.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Eh, mi imamo ciprese, pa ni nikol nobenga problema. Samo prav jih moraš zasadit
smile-1.gif