Katera hitrost je prava?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.003
-1.289
113
Torej, ko mi na Garmin napravi kaže hitrost 60 km/h, mi na števcu avta kaže 64 km/h (novi GOLF6).

In ko sem se vozil iz Mednega v smeri Ljubljane (pri zgoraj navedeni hitrosti) je svetlobni radar za opozorilo kazal da vozim 62 km/h.

Kako torej kažejo policajski radarji?

Katera hitrost je resnična?

Hvala za komentarje.
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Noben od njih
grin1.gif
Oz. so svetlobne table in GPS-i bolj natančni kot števci, ki že serijsko lažejo (navzgor).

Tak da je recimo bila hitrost 61 km/h (med GPS in tablo). Včasih so ga table pošteno srale pri hitrosti, nove (tiste ko imajo še ekrane s ''hvala'', lučkami ipd.) pa so precej natančne. Odstopanje nastane samo včasih pri ''čudni'' obliki avtomobila, ker je pač to fiksna tabla, ki meri s snopom v neko polje, ne tako kot ročni radar, ki ga policaj točno nameri v avto.

GPS pa ti tak sam napiše koliko je odstopanje in če ti napiše, da recimo lokacija odstopa za 20m, potem veš, da tudi hitrost ne more biti čisto natančna.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
GPS je najnatančnejši...sploh na ravni vodoravni cesti
smile-1.gif

Števec kombija Citroen laže tudi za 15% v +
evil.gif

Macola20

Pripravnik
17. sep 2007
286
2
18
Radar bi moral pokazati enako kot GPS, če je seveda pravilno umirjen. Zaradi možnosi napake ti vedno odštejejo še nekaj km/h kot možno napako.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
GPS ima dodano naključno napako, tako da tudi on ni najnatančnejši. Na velikost reda te napaka nimaš vpliva, če nisi ravno ameriška vojska.

Zato se mi zdi, da so (lahko) policijski radarji še najnatančnejši.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
GPS ima dodano naključno napako, tako da tudi on ni najnatančnejši. Na velikost reda te napaka nimaš vpliva, če nisi ravno ameriška vojska.

Zato se mi zdi, da so (lahko) policijski radarji še najnatančnejši.

Zakaj pa ti potem upoštevajo toleranco???

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ti si vozil cca 62km, sicer pa avtoštevec laže med 2 in 3km, drugač pa tudi če
voziš po števcu 60, vozis realno 57, policistu bo pokazalo 55-57 (odvisno od kota merjenja), pol
pa še prištej toleranco in te nakoncu nebo ustavil za 5km prekoračitve
smirk-1.gif
Sicer pa če si bol zajec,
komot vozi 55 po števcu in ni šans da te ustavi za km prekoračitve.

Mi smo nekoč merli z 2x gps, BC in nato ta cestni "javni" radar: ( x - se ne spomnim)

Po števcu Gps1 Gps2 BC Radar

60 58 58 59 61
100 97 97 98 98
130 125 126 125 x
150 148 x x x
215 209 x x x
230 224 x x x

Tako nekako lahko da se kje motim, merli smo z dvema različnima garminoma, in sta vedno bla ista ali km spredaj/zadaj,
V povprečju pa je tako da večja kot je hitrost večja so odstopanja, in ko se pelješ tam 250, greš mogoče 240 nič več. spet odvisno
od avta, mi smo meli 2, da se ne hvalim zelo solidna avta. Pri top vremenu, letnimi gumami, 2 moža v avtu.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Če je policijski radar natančno postavljen in umerjen je njegova merilna negotovost precej manjša od varnostnih razlik, ki jih upoštevajo policisti. Merilne negotovosti fiksno postavljenega radarja so, če se prav spomnim manj od 1km/h, tudi pri več kot 50 km/h.
Pišem o radarjih ne o laserskih merilnikih hitrosti!!!

Zaokroževanje v meroslovju ima tudi določena pravila, zato prikazane vrednosti niso nek pavšal ampak tako zaokrožena vrednost, da je napaka manjša kot če bi zaokrožil v drugo smer.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.003
10.754
113
kod Džej-Zija
GPS ima pri meritvi hitrosti manjša odstopanja kot pri dejanski lokaciji, sploh, če je merjeno na večji razdalji in potem povprečeno. Avtomobilski števci odstopajo z lahkoto tudi 10% in več, običajno navzgor. Table pa merijo hitrost s pomočjo Dopplerjevega efekta, zato so bolj natančne takrat, ko je avto bolj oddaljen, ker gre glede na tablo pod kotom, ki je bližje pravemu kotu. Bližje ko je avto tabli, slabša je kvaliteta meritve. Zato se velikokrat zgodi, ko se pelješ mimo tabel v tunele, ti pri enaki hitrosti vozila najprej kaže eno vrednost, potem pa, ko se tabli približaš, pa začne številka padati.

Skratka, gps naj bi bil najnatančnejša metoda od naštetih. Še ena varianta je, da ima potnik v avtu štoparico in meri čas med dvema zaporednima oznakama razdalje, ki jih najdemo na praktično vseh cestah. Potem samo še razdaljo delimo s časom med točkama in dobimo povprečno hitrost med tema dvema točkama. Večja ko je razdalja med točkama, natančnejša je meritev.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
jz sm šibal v soboto po nemških avtocestah 220km/h z Vectro, na GPSu mi pa pisal 213km/h
smile-1.gif

Meni je kazal po števcu nekaj manj kot 220 pa je bilo po gps 210
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.981
113
Dokaj točne števce imate..meni kaže okoli 220 po števcu, GPS pa 200

Baje se te števce lahko tudi skalibrira na servisih, a večina ljude je rajši, da jim kaže malce več
wink-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Meni pri 50km/h števec kaže 1km /h več od GPS-a, pri 100km/h pa 2 km./h
Nabolj točen je GPS, merodajen je pa policijski, pa če prav kaže ali pa ne.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Tako kot so ti napisali, običajno kaže GPS bolj natančno kot avtomobilski števec, pogoj pa je da je kolikor toliko ravna cesta in da je signal čim boljši. Avtomobilski števci pa vedno malo lažejo, največkrat navzgor.