Kartice s cipom in (nekatera) prodajna mesta

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Opazam, da na nekaterih prodajnih mestih - ko jim das za izvrsitev placila kartico s cipom (denimo MasterCard) - le-to najprej potegnejo skozi magnetni del citalca, nato pa sele vtaknejo v citalec na delu, ki je namenjen branju cip kartic. A kdo ve, v cem je tu fora? Samo nepoucenost nekaterih prodajalk mogoce?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Mislim, da je to odvisno od sistema (SW), ki ga uporabljajo.
Mi je teta v Banja Luki to razložila, ker sem jo vprašal kaj počne, saj je kartico potegnila po eni napravi, pred tem pa jo je vtaknila v drugo. Razlaga je bila, da s potegom blagajna registrira tip kartice, ker jo preko čipa kao ne.

Seveda sem teden kasneje redno preverjal račun, da mi ga slučajno ne praznijo
wink-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok, jug res ne poznam, mi je pa zanimivo, da grem potem spet v čip vtaknt.

zakaj.

na magnetnem traku so vsi podatki za izvedbo transakcije. še vedno
in isto je na čipu.

kdo bi predeloval sw terminala, da iz magneta pobere tip, s čipa pa vse ostalo, ko z lahkoto prisiliš proizvajalca blagajne, da bere s čipa.

sem s epa zdej spomnil, da omenjaš dve napravi in to recimo, d aima smisel. ampak poteg zapisa čez pos in potem vtikanje v čip je samo neznanje.

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Citat:
Uporabnik softi pravi:

na magnetnem traku so vsi podatki za izvedbo transakcije. še vedno
in isto je na čipu.

ja, ampak v enem primeru gre potem za "magstripe" transakcijo, v drugem pa za "chip". razlika je precejšnja, zato je ob vseh zadoščenih pogojih vedno preferirana chip transakcija, kar ti terminal tudi javi

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
hja pri nas v trgovini je par dni hotu POS poteg z magstripe šele potem je zaznal čip in speljal transakcijo. vendar je to trajalo ene 2-3 dni potem so pa ga zrihtal da je delal normalno samo na čip :D

lp Avi

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
V čem je fora, ne vem, ampak sem zdaj že ene parkrat videla obratni postopek: kartico brez čipa enkrat, dvakrat vtaknejo v POS, se čudijo kako ne pograbi čipa, gledajo kartico, še v tretje probajo če bo POS prebral čip (ki ga ni) in potem ugotovijo, da je pa le navadna kartica in je treba potegnit skozi magnetni čitalec ..
bonk.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Meni je bilo bolj "zanimivo" pred leti v UK, ko mi stara Maestro bančna kartica (brez čipa) na 80% prodajnih mest ni prijela. Vsi ostali so tam lahko plačaevali, Maestro so preverjeno sprejemali
confused-1.gif

Edina (moja laična) razlaga je bila, da mogoče sprejemajo samo čipaste kartice? Banka mi je sicer ponudila pomoč pri raziskovanju misterija - moral bi jim poslat točne podatke o transakcijah in oni bi to morali prečekirat v 3 dneh, ker se potem zgodovina neuspelih transakcij briše(?). Ampak sem rajši uporabil Mastercard, z njim težav ni bilo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj pomeni ni prijela.
če jo ni prebralo, potem ni zavrnjenih, neuspelih transakcij.
če je bila zavrnjena, je nekaj drugega kot neprebrana.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Zavrnjena, nepoznana, nesprejeta... kaj jaz vem.

Odgovor je bil, da z mojo kartico ni mogoče plačat. Ni pa bilo fizično nič narobe - na bankomatih je prijela bp, tudi na nekaterih prodajnih mestih.