karbonizacija po dolgi fermentacijski dobi ?

DanDbrewer

Zelenc'
13. nov 2017
13
0
1
Zadnji pilsner , ki sem ga delal sem pustil fermentirati dober mesec in me ( zaradi dopustov se je tako izšlo) zanima me kako je potem s sekundarno karbonizacijo, ( dodal sem 3g sladkorja na pol litra piva), če je fermantacijska doba malo daljša ? Ponavadi sem dajal cca 6g na pol litra in je bilo pivo lepo karbonizirano , tokrat pa sem dodal pol manj in se karbonizacija komaj čuti, tako da me zdaj zanima ali je bilo to zaradi daljše fermentacijske dobe ali zaradi manj dodatka sladkorja ?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Zaradi manj sladkorja. Stopnja CO2 v pivu po aktivni fermentaciji je odvisna v glavnem od temperature. Se pravi je dokaj vseeno, če ti pivo stoji 1 teden ali 2 meseca. Na stopnjo karbonacije v steklenici vpliva predhodna stonja (odvisna od temperature) in količina dodnega sladkorja. Ob predpostavki, da se je primarna fermentacija popolnoma zaključila.

Sicer se veliko ljudi boji, da pivo bo daljši fermentaciji, še bolj pa po daljšem lageriranju vsebuje premalo kvasa za uspešno karbonacijo. Vendar po mojih izkušnjah to ni nikoli bil problem, tudi po 3 mesecih lagerja.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
To je pivo v steklenicah? 6g na pol litra se mi zdi ogromno, še za pšeničnega nisem dal toliko.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja, 3g na steklenico bi bila kar ustrezna doza, 6g pa je najbrž za vse vrste piva že preveč.

1-2 meseca načeloma ni neka predolga doba za fermentacijo oz. conditioning, tako da bi zdrav kvasa moral opravit karbonizacijo normalno. Zna pa trajat pri daljših obdobjih oz. pri lageringu da se naredi karbonizacija tudi kakšen teden ali dva več.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
V čem pa je finta, ko vidiš da je v pivu ogromno mehurčkov, tudi lepa pena se naredi, v ustih ko piješ pa ne čutiš karbonizacije, deluje flat. To mam npr. v black ipa batchu. Dal sem 140g sladkorja na 25l, fermentacija je bila na okoli 20c.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Plavajoča kondenzacijska jedra (od dry hopa?) ti zelo hitro spravijo ves raztopljen co2 iz tekocine. Ugibam :)
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Kako si naredil batch priming? Najprej prime solution v bottling bucket, nato pivo čez? Ali obratno?

Jaz sem prvih nekajkrat naredil obratno, torej priming solution dal direkt v fermentation bucket in zadeva se ni in ni enakomerno razstopila (pa sem predvidno mešal - hkrati tvegal okužbo, not cool - in počakal eno uro). Nekaj flaš je bilo čist flat, nekaj pa sama radenska.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Kako si naredil batch priming? Najprej prime solution v bottling bucket, nato pivo čez? Ali obratno?

Jaz sem prvih nekajkrat naredil obratno, torej priming solution dal direkt v fermentation bucket in zadeva se ni in ni enakomerno razstopila (pa sem predvidno mešal - hkrati tvegal okužbo, not cool - in počakal eno uro). Nekaj flaš je bilo čist flat, nekaj pa sama radenska.
Iz fermentorja (plana sod) pretočim v bottling bucket (mr. malt fermentor) in pogledam koliko litrov je. Preračunam koliko sladkorja in ga v zavreti vodi raztopim. To vlijem v bb in počakam pol ure. Potem najprej preko auto siphona pretočim v keg, preostalo pa flaširam.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Iz fermentorja (plana sod) pretočim v bottling bucket (mr. malt fermentor) in pogledam koliko litrov je. Preračunam koliko sladkorja in ga v zavreti vodi raztopim. To vlijem v bb in počakam pol ure. Potem najprej preko auto siphona pretočim v keg, preostalo pa flaširam.

Morda imaš zaradi tega problem, pri meni se je ravno dogajalo, ko sem delal tako kot ti.

Zdaj najprej vlijem raztopljen sladkor in nato pivo čez. Količino ocenim - imam pocahnjene bele plastične sode, kjer se malo čez vidi.
 

Podobne teme