Karambol

Ostrzek

Zelenc'
12. feb 2010
25
0
1
Dober dan!

Zanima me, kolikšna je kazen mladega voznika, ki se je zaletel v spredaj vozeče vozilo. Policaj je zapisal dva prekrška in sicer prevelika hitrost in premajhna varnostna razdalja.

Zgodba se odvija tako, da sta pelala dva avtomobila po lepi vaški cesti, kar naenkrat pa se je voznica prvega avtomobila hitro ostavila, da je pogledala mrtvega priča na drugi strani ceste. Torej, ustavila se je za brezveze. Voznik drugega avtomobila pa zaradi sončne svetlobe, ki se je odbijala od njenega zadnjega okna na prtlažniku, ni videl luči ob bremzanju. Temu sledi karambol, oba avta blizu totalke (se še ocenjuje). Naj povem še to, da je bila omejitev 70kmh. Hvala lepa za pomoč.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
a hitrost je bila izmerjena? ker če ni bila - kako potem kazen za preveliko hitrost??

kazen za premajhno varnostno (po 29. členu ZVCP) = 120,- EUR
(nisem pa našel ali "mladi" voznik kaj več kasira)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
neprilagojena hitrost!!! ne rabi bit izmerjena ker ni prekoračitev omejitve. on je peljal s neprilagojeno hitrostjo. če bi jo prilagodil razmeram in sposobnostim bi se ustavil:)

Blaz

Pripravnik
4. avg 2007
353
0
16
Vrjetno pride tu zraven se kazen za povzročitev prometne nesreče ... sicer pa brezveze se je ustavla, mrtvi ptič ,svetloba ... daj no, zajebal si, se zgodi ... to iskanje izgovorv je bedarija.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
kazen za povzročitev je ni... kazen dobi za neprilagojeno hitrost (vzrok prometne nesreče) in tudi za prekratko varnostno razdaljo! zdaj če ima že od prej kako piko je izgubil izpit...

Ostrzek

Zelenc'
12. feb 2010
25
0
1
Nisem bil jaz udeleženec v tej prometni nesreči
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Če povzročiš prometno nesrečo je se mi zdi po novem še okrog 500 eur kazni.
In če si mladi voznik kot povzročitelj sledi še začasen odvzem vozniške (kolegici kot mladi voznici so 2 ali 3 leta nazaj vzeli vozniško za 3 mesece)..

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Definitivno se bo kolega naučil, da si je dobro sploh na prazni cesti privoščiti veliko varnostno razdaljo.
Drugače pa glede na tisto, kar so ti zapisali, mislim, da je to predraga šola. Počasi bo tako, da če povzročiš nesrečo, da ti preostane še samo samomor. 500€ tu, 500€ tam... Ne odobravam tako visokih kazni, bolj odobravam večjo kontrolo, ki denimo garantira, da si ob prekršku kaznovan.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Tudi jaz ne razumem kako je napisal kazen za preveliko hitrost. Na podlagi česa........ zavorne poti mogoče? Pa ja de..... na makadamu. Ta s preveliko hitrostjo mi je bosa.....

Kazen za povzročitev prometne nesreče mislim da ne pišejo, če jo napišejo kazen za drugi vzrok, npr. prekratka varnostna razdalja.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
brezveze se neka jajcamo baba čula baba rekla. Naj skenira plačilca pa se bo vse zjasnilo. Seveda osebne podatke pa le naj skrbno skrije

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Na plačilnem nalogu mu piše:

Predpis Člen Odstavek Točka Alineja Zveza Globa KT
ZVCP-1 29 4 - - 2-1 120 - (prekratka varnostna razdalja)
ZVCP-1 30 5 - - 1 460 6 (Neprilagojena hitrost)

Skupaj 580 6
Polovička 290 6

Dejansko obstaja členki govori o povzročitvi prometne nesreče, vendar se ga ne uporabi, če sankcija za temeljni prekršek presega sankcijo predvideno v tem členu (234).

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.992
113
Kakor mi je znano tudi ne smeš kar brezveze ustaviti, oz moraš ustaviti tako da lahko udeleženci za tabo varno ustavijo...
Na kakšni razdalji se je peljal kolega ?

Po tej policajevi logiki se lahko ti pelješ s katrco na razdalji 21 metrov @ 70 km/h (primerna razdalja) in če vozilo spredaj (nek sodoben ne pretežak avto z abs in 4x diski) na nenadoma hitro ustavi (pohodi stopalko zavore) se boš ravno tako zaletel vanj.

Ne podpiram vožnje na 2 cm razdalje, toda če sta bila udeleženca sama v nesreči (beseda enega proti drugemu) ter je kolega vozil na primerni razdalji bi se jaz zagovarjal na moj prvi stavek zgoraj, policaj ni izvedenec prometne stroke niti ni pristojen za ugovarjanje krivde, da bi bila krivda deljena.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ja seveda. Nemogoče je dokazovati, da se je vozilo pred teboj nenadno ustavilo. Oz. zelo težko. Glede na to, da je do posledice prišlo in da sam navaja da sta avtomobila totalki ni tukaj za ugotavljat. Bi bilo zanimivo se zavorne sledi videt. Ce mu kaj ni vsec pa naj da zahtevo za sodno varstvo oz ugovor.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Kolega je padel s kolesom in si zlomil ključnico. Dobil je kazen za neprilagojeno hitrost, kljub temu da se je peljal s cca. 15km/h. Padel je zaradi nezbranosti/peska na cestišču/psa, ki je nenadoma zalajal nanj. Z večjo hitrostjo si ključnice verjetno ne bi zlomil ker bi bil pritisk na ramo zaradi drugačne parabole padca manjši...

Ergo, ta člen za neprilagojeno hitrost v zakonu je po svoje neumen. Vzrokov za nesrečo je lahko več in so lahko različni - ne more vsak, ki povzroči nesrečo dobiti kazni za neprilagojeno hitrost samo zato ker je padel/ni mogel ustaviti.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
člen sam ni neumen - sama uporaba tega člena v praksi je "neumna" - predvsem je neumno to, da se pri nas vedno in samo vzrok prometne nesreče išče v vozniku - in tu pride še kako prav "neprilagojena hitrost" (nihče se pa nikoli (ozr. zelo redko) vpraša ali ni mogoče cetišče krivo za kakšno nesrečo in potem upravljalca cest (ali tistige, ki je cesto npr. zasvinjal) klical na odgovornost)

ampak tako, kot sem že večkrat omenil - dokler v Sloveniji ne bo prave prometne politike, ki se bo z prometom ukvarjala celovito in čez vsa področja (vzgoja, izobraževanje, sociala, zdravstvo, prometna tehnika, ...) bomo imeli pač to kar imamo
uf-1.gif

end OFF