Kanalizacija, jašek, mulda

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Živjo,

Kanalizacijska vertikala iz hiše pride v zunanji jašek, kjer ja zavoj za 90°. Izdelana je nežna mulda.
Sedaj se mi ta jašek baše.
Kakšna naj bi bila mulda v teoriji?
Razmišljam, da moram naredit zelo ostro muldo - globok usmerjeni kanal v drugo cev.
Trenutno je samo rahlo nakazana smer toka. Ko se v WC ju potegne voda, se v muldi naredi rahel vrtinec, nivo se dvigne in nato spusti. Karkoli je plavalo lahko ostane izven glavnega toka in se zasuši. Čez čas se nabere toliko "robe", da se vse skupaj zabaše.
Ogromno je nerazpadlega WC papirja.

lp

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Prestaviš jašek za 1 meter nizvodno tako da pride zavoj v cevi in raven pretok čez revizijski jašek.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
v teoriji mora biti padec kanalizacijske cevi 1 do 2 %. Zakaj tako? Da drek lahko plava. Če je padec prevelik voda odtece, drek pa ostaja zadaj - ostane seveda tam, kamor ga zabriše (na zavojih).

Tako da...kake padce imaš? (zna biti problem v padcu in ne zavoju).

Bi pa verjetno slika razložila več, kje imaš rpoblem (dasirano ne najbolj apetitlih
evil.gif
).

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Prestaviš jašek za 1 meter nizvodno tako da pride zavoj v cevi in raven pretok čez revizijski jašek.

Zakaj bi potem sploh imel revizijski jašek?
Lahko bi v obstoječem jašku cevi spel z dvema kolenoma po 45° ampak sem obe cevi v jašku porezal in zamazal z malto.

lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Moja izkušnja z muldo: ker imam jašek na priročnem mestu za uporabo tudi v druge namene (odmetavanje pobranih pasjih kakcev iz vrta), sem pred leti ta 'odmet' poslal naprej s curkom vode. In potem se je nekajkrat zgodila zamašitev, tako, kakor jo opisuje 'merdzo'.
Nato sem se posvetoval z nekim starejšim vodovodarjem. Ta mi je razložil, da ni vse v padcu in kotu obrata mulde, ampak je prav tako pomembna sluzasta prevleka, ki se sčasoma nabere na cevi in na muldi.
To prevleko sem s curkom vode spiral, rezultat pa je bil zaustavljanje 'materiala' na zavoju.

Če kaj pomaga...

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Delno zabetoniraj jašek da preusmeriš tok in onemogočiš vrtinčenje odplak

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ksz
Doma smo uredili sedaj direken preklop kanalizacije na kanalizacijsko omrežje in se je tudi odpiralo ta omenjeni revizijski jašek ob hiši, kjer pide kanalizacijska horizontala iz hiše. Je narejena v betonski cevi, notranji premer cca 14 cm.
Enemu bližnjemu sosedu je menda že razpadala in je moral vse notranje tlake razbiti in na novo položiti cev.

A mogoče ve, če je možna še kakšna drugačna sanacija te cevi? Kakšno plastificirnje,,...al pa mehkejše kanalizacijske cevi, ki preneseo zvijanje do nekje 20 cm na 80 cm? Ker "nabijanje" cca 1 m rdih cevi mi ne diši, ker bi blo treba delno odstraniti rob tega in še meteornega jaška.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Kaj res ni druge variante kot razbijanje oboa in vcevljenje novih plastičnih cevi?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Evo ena slikca, da bo malo lažje kak, upam, konstruktivni odgovor dat.
Z desne pride kanalizacijska cev pod estrihi iz hiše, na levi se pa vidi nova direkt povezava nkanalizacijski jašek. Levo od revizijskega se pa vidi jašek od meteorne.
In dobr bi blo sanirat to betonsko cev iz hiše, da se ne bo čez čas sesedla. Gradnje Polak, ki ma sanacijo z neko smolo, mi že 14 dni obljublja, d abo prišel pogledat, a ga nikol ni. Ker če to ne bo šlo bo pa treba stene obeh jaškov mal razbit, da se bo dalo meterske cevi sestavljat in uvlait v obstoječo.
Kaj pravte? Kak dober nasvet?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.758
113
EU
Za začetek je najlažje da probaš zatesniti pokrov z gumijastim tesnilom, da ne prepušča zrak. Voda prileti v jašek in se zavrtinči. Zaradi vrtinčenja odtok začne požirati komaj po nekaj sekundah. Voda še vedno priteka in se nivo vode v jašku dvigne. Pokrov zatesni da ne spušča zrak. Nivo vode se ne bo mogel dvignit in bi povišani pritisk zaradi prihajajoče vode odplake porinil skozi odtok.
Tako naredi tesnilo.

pmi-kanali.jpg