Kanala za kabel v steni

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.229
503
113
V 5 prostorih, moram v steno skriti par metrov kabla. (nove predokenske rolete, kabel bi šel od rolete v dozo in nekje v vtičnico)

Je že kdo doktoriral s katerim orodjem se najmanj kadi:)?
Gledam, da bi si lahko isposodil kak rezkalnik?

ali kako posebno dleto za udarni vrtalnik?

Stene imajo omet, notri živimo... tako, da bi res rad čim manj prahu, pa da na grem ravno z žličko praskat:))

Pa s čim potem nazaj zakitat, da ne bo popokalo? Mrežica ali trak... ?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.863
9.492
113
Par metrov kabla? Vzameš majzel pa macolo, pa dve uri nimaš kaj delat, se bo še najmanj kadilo. Z rezkalnikom boš zakadil celo bajto. Zagipsaš kabel notri, ravnaš s finim ometom na bazi gipsa (baumit), ki na na koncu zaribaš. Čez potegneš kak jubolin in pobeliš.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.671
388
83
Kras
www.mtl.si
Karkoli boš rezal, boš imel vse zaprašeno. Sem najprej rezal beton zunaj pri dveh ali treh špaletah in zakadil celotno dolino, cesto, itd. Potem sem odnehal in samo s štemarco delal naprej, ker drugače bi me verjetno daljni sosedje prišli nalomit. :valjamse:
Ne vem pa koliko kaj pomagajo te mašine, ki imajo sesalec direkt na mašini. Ampak še vedno bo šlo verjetno kaj mimo. Zunaj so baje še vodne mašine, da se ne kadi. Samo noter ti to odpade.
Jaz bi ti predlagal štemarco. Če imaš rdeče cegle bo itak šlo hitro. Prahu relativno malo.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.229
503
113
Karkoli boš rezal, boš imel vse zaprašeno. Sem najprej rezal beton zunaj pri dveh ali treh špaletah in zakadil celotno dolino, cesto, itd. Potem sem odnehal in samo s štemarco delal naprej, ker drugače bi me verjetno daljni sosedje prišli nalomit. :valjamse:
Ne vem pa koliko kaj pomagajo te mašine, ki imajo sesalec direkt na mašini. Ampak še vedno bo šlo verjetno kaj mimo. Zunaj so baje še vodne mašine, da se ne kadi. Samo noter ti to odpade.
Jaz bi ti predlagal štemarco. Če imaš rdeče cegle bo itak šlo hitro. Prahu relativno malo.
jaz računam, da bo dovlj samo v omet kanal narediti. itak bo tanek kabel, 200W potegne motor za rolete...

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.772
-1.353
63
Pred par meseci sem štemal steno za odvod od klime, dva metra, rdeč cegel, žena s sesalcem zraven... Vse je bilo v prahu. Sicer, je bil prostor prazen, brez pohištva. Če bi se lotil zdaj, ko je v prostoru pohištvo, bi sigurno na roke štemal.
Kot je že Kalbo napisal, fini omet, mrežica, zamažeš, jubolin, pobrusiš in pobeliš.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.293
1.920
113
Pred par meseci sem štemal steno za odvod od klime, dva metra, rdeč cegel, žena s sesalcem zraven... Vse je bilo v prahu. Sicer, je bil prostor prazen, brez pohištva. Če bi se lotil zdaj, ko je v prostoru pohištvo, bi sigurno na roke štemal.
Kot je že Kalbo napisal, fini omet, mrežica, zamažeš, jubolin, pobrusiš in pobeliš.

Še imeš profi štemarco se ne kadi tako zelo (itak da se), a imaš ono malo bau bau štemarco, tam je za znoret prahu (se pa z baukico lepše dela, ker je lažja, in te ne boli toliko od držanja same štemarce).

Moje izkušnje s sesanjem takega prahu niso najboljše, ker zna potem še sesalec it v maloro :evil:.
Če je opcija zapreš vrata (jaz tudi okno, da ne motim sosedov), na gofljo korona masko in gremo. Vsake toliko pavza, da prezračiš, ko končaš moraš itak celo sobo spucat.

1733465431287.png

1733465549328.png

1733465645909.png

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.772
-1.353
63
Še imeš profi štemarco se ne kadi tako zelo (itak da se), a imaš ono malo bau bau štemarco, tam je za znoret prahu (se pa z baukico lepše dela, ker je lažja, in te ne boli toliko od držanja same štemarce).

Moje izkušnje s sesanjem takega prahu niso najboljše, ker zna potem še sesalec it v maloro :evil:.
Če je opcija zapreš vrata (jaz tudi okno, da ne motim sosedov), na gofljo korona masko in gremo. Vsake toliko pavza, da prezračiš, ko končaš moraš itak celo sobo spucat.

Poglej priponko 95217
Štemarca je profi, samo kaj ko precej leti naokrog. In prah. To je še največji problem.

Lep parket. A je to rustika? Sam sem se odločal med tem in country in sem se odločil za slednjega, ker ni takega barvnega odstopanja med deskami.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Z betonskim rezkalnikom tvegaš tudi, da bi kakšno obstoječo napeljavo porezal.. Sem imel podobno idejo in bi vrezali glavni kabel do omarice...

Imaš mogoče možnost it s kablom za kako letvico od laminata ali dol in po kleti nadometno dalje?

kajn

Guru
5. okt 2007
2.819
1.665
113
Iskajoč brata
štemarca + gradbeni močan sesalec
Bolj pomembno od štemarce je sesalec, ki potegne vse od prahu do manjših kosov ometa
Tako, da če imaš kakšnega kolega, sp, kakšen vodovar, štromer,..... si tam sposodi sesalec za en 6pack

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.229
503
113
Z betonskim rezkalnikom tvegaš tudi, da bi kakšno obstoječo napeljavo porezal.. Sem imel podobno idejo in bi vrezali glavni kabel do omarice...

Imaš mogoče možnost it s kablom za kako letvico od laminata ali dol in po kleti nadometno dalje?
točno to sem imel pomisleke, da bi z rezkarjem znal kak kabel skrajšat...

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.229
503
113
štemarca + gradbeni močan sesalec
Bolj pomembno od štemarce je sesalec, ki potegne vse od prahu do manjših kosov ometa
Tako, da če imaš kakšnega kolega, sp, kakšen vodovar, štromer,..... si tam sposodi sesalec za en 6pack
sesalec imam eninhell, tavelik. Bo kolk bo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.949
6.844
113
pri taščici
jaz računam, da bo dovlj samo v omet kanal narediti. itak bo tanek kabel, 200W potegne motor za rolete...
Drugace pa ppr kabel polozis. A se to sploh se dobi?
Tega pa res lahko samo v omet polozis.
Na balkanu se

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.624
720
113
KSZ:
spet doktorirate
kupiš tanki polivinil, ga zalepiš od stropa do tal,
odštemaš
pomembno je, da okruški ne padajo na tla nekdo drug naj ti drži škatlo

ne pozabit na nagobčnik, da se praha ne naješ

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.671
388
83
Kras
www.mtl.si
Točno, sem čisto pozabil. Če ima kratko razdaljo lahko s polivinom reši večino prahu.
Evo fotka mojega ''setup''-a, ko sem vrtal luknjo za ventilator.
Pazit moraš edino, če je omet slab, da ga potem ne potrgaš dol, ko odstranjuješ polivinil. Moraš trgat stran praktično čisto pri ometu (vzporedno z ometom) in ne dol.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn