Kanadske brunarice iz rdece cedre

spela13

Zelenc'
23. apr 2008
3
0
1
A ima kdo kake izkusnje ali informacije o grajenju tipicne kanadske brunarice? Smo videli eno zelo lepo, ko smo se peljali preko Vojnika. Ful dobra hisa. Masivna in lepa. Zanima me predvsem, kako se te hise obnasajo v nasem podnebju in zakaj je rdeca cedra toliko boljsa od ostalega lesa, ki se najde tukaj v sloveniji.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Koliko boljša pa je rdeča cedra?
crazy1.gif

Smreke pri nas rastejo hitreje, zato je letni prirast prevelik (predebele letnice). Kjer je podnebje hladnejše, so tudi letnice bolj zbite in je les kompaktnejši.
Lepa, masivna hiša? Si kaj vprašala za ceno?
grims-1.gif

spela13

Zelenc'
23. apr 2008
3
0
1
Dekca hvala za odgovor. Malo sem danes brskala po internetu in nasla eno firmo iz Kanade, ki zgleda da uvazajo te bajtice v Slovenijo.
www.slokana.com
Bom kar njim poslala en mail.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ej Špela, tole je super zadeva. Dej poročaj kaj boš izvedla, pa če se da dobit vsaj približna cena ene vzorčne hiške ali brunarce. Nekaj v tem stilu bi tud jaz imel. Tega majo veliko po Avstriji.
Dej prosm ne pozab napisat!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
na našem koncu je prav lep razstavni prostor.

imamo honko, ki sicer ni povsem dokončana, imamo nekaj lesenega od rime, imamo nekaj lesenega, kar s eše dela domačega proizvajalca (ni riko) imamo nekaj lesenega domačega že narejeno.

spela13

Zelenc'
23. apr 2008
3
0
1
Evo, kaj sem zvedla:
1. Da se da kupiti ohisje (stene, zunanje, notranje in stresna konstrukcija)
2. Da je treba imeti postavljeno plato ali klet preden pride hisa
3. Sama hisa je narejena v 3 mesecih po narocilu in postavljena na klet, ko pride.... v petih dneh (si skoraj ne morem predstavljat!)
4.treba je najti nekoga, ki potem ima izkusnje z grajenjem gibs sten
5. Cena je odvisna od velikosti, koliko kotov ima, koliko kukerlov itd.
6. Nekako okvirno so mi dali ceno za 100-120m2 od E60,000 do E100,000

Hise so stesane na roke in so ful dobre. Ne vem, ce ne bom se malo bolj raziskala tale nacin grajenja. Kar je super je tudi to, da ima cedra v sebi naravne smole, ki ne disijo zuzelkam in ne prevec rade glodajo ta les.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
@6: od 60-100k€ za dobrih 100m^2
grims-1.gif

Kaj naj rečem... nisem Rockefeller, tko, da naj jo kr majo za tak dnar...
crazy1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vem zakaj rabiš kanufarjja, ker v honki je vse narejeno.

5 dni ni dosežek. neko domačo izvedbi dve parceli od nas so postavili, da še opazil nis0me. baje tri dni.

minus2

Zelenc'
24. jun 2008
2
0
1
Pozdrav!
Honka les je termično obdelan, brune so obdelane strojno. Drug način so okrogle brune premere 25cm in več, tudi do 50cm in so obdelane ročno. In tudi v videzu je velika razlika. Cedra je les, ki je v vseh okoljih zelo zelo odporen na zajedalce in res je, da so letnice zelo zelo na gosto. In cedrin les za okrogle ročno delane brune raste tudi do 250 let, zato respect
wink-1.gif

Hkrati sem mnenja,da naš domač gozd ne smemo podcenjevati, saj so brune lahko zelo trajne, seveda če vemo kako z lesom.
Ste se kdaj vprašali, zakaj les, ki so ga sekali naši predniki drži še danes?
Sekali so ga ob pravem času v pravi luni, kar je finalnega pomena za trajnost. Niso ga rezali na žagah, ampak so ga sekali ročno itd,...
Vsaka zdrava smreka, jelka in macesen bo kot bruna, ki je obdelana ročno in pravilno sekana preživela nas vse, mogoče tudi naše potomce. Tudi les potrebuje ljubezen, spoštovanje in ne mašine z čimveč "konji".
Zato sem mnenja, da je tudi naš gozd primeren za brunarice delane po kanadski tehniki, kar pa še nisem zasledil na tržišču.

Aha,še nekaj,... hiša honka se ne poseda, kot se posedajo ročno delane kanadske iz savežega lesa, tudi do 20cm (sleme). Kar pa lahko predstavlja problem za okna, vrata in stopnice,.. tudi dimnik,seveda pa je rešljiv ...;)

Mogoče pa le kdo lažje razume;))

lep dan
2plus