Kam gre prašek za predpranje (pralni stroj)?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
...če ni izbran program, ki vključuje predpranje?

Torej nasipaš prašek v prekat za glavno in tudi v tistega za predpranje (pa še mehčalec v svoj), start programa.
Na začetku porabi prašek iz glavnega prekata. Pol čez čas pa so še not mehčalec in prašek za predpranje.

Na koncu pranja ni več ničesar v predalu.
A to ima "tretje" pranje?

Gre za beko WML 15126P

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Predvidevam da spusti vodo čez ne glede na to kak tip pranja si izbral..in če si dal kaj noter tudi porabi..če nisi, pa ni bilo predpranja
evil.gif

(v osnovi so pralni stroji narejeni zeeeelo primitivno...in dvomim da pri izpiranju praška kaj drugače delujejo kot modeli izpred 30 let),

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.884
108
63
štajerska
vsi pralni stroji,. ki sem jih do sedaj srečal so delovali v osnovi enako
prvi predal predpranje, drugi pranje , tretji mehčalec
če ni predpranja daš prašek v drugi predal, ker potem ko je v fazi izpiranja toči vodi skozi oba predala in enkrat proti koncu še skozi onega za mehčalec

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, ampak tale ne dela tak.
Najprej splakne glavni prekat, proti koncu pa še onega za predpranje.
Mehčalec pa čist na koncu.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hmm, samo zakaj izpere tudi predal za praške?
Oziroma, če že, zakaj ne izpere istočasno s prekatom za glavno pranje?

(sicer retorična vprašanja, firmware update 110% ne bodo izdali
wink-1.gif
)

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Pa ne kompliciraj in zamenjaj vrstni red:
- glavnino praška za pranje v predal za predpranje,
- prašek za predpranje v predal za glavno pranje,
- mehčalec v program za mehčalec.

Drugače pa morda je pravilno tako, da gre za predpranje večino praška?
Pa uporabljaš program s predpranjem, ker lahko navadni program deluje tako, kot si napisal?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

kaksno je sploh smiselno pranje, mi dajemo v prvi predal in tisto takoj z vodo spere, v drug predal pa nic ne damo, torej ce porabis 70ml tekocega praska bi bilo smiselno v vsak predal dat po 35ml?

jezek

Guru
24. jul 2008
3.473
1.472
113
Ne vem sicer če sem razumel prav, ampak ponavadi stroji delajo takole:
- če je izbran program s predpranjem:
Najprej spere prašek iz manjšega predalčka za predpranje, nato v tej mešanici opravi predpranje in izčrpa vodo (mislim da ne splakuje), ter nato spere prašek iz glavnega predala. V fazi izpiranja spere oba predala (zato v primeru, če se v manjšem nahaja prašek, pa ni izbran ustrezen program, na koncu dobiš perilo polno praška).
- če ni predpranja:
Najprej spere prašek glavnega predala (malega predala ne spira), nato opere in pri izpiranju spere oba predala.

Glede mehčalca pa je ponavadi tako, da namenski predalček spere tik pred koncem celotnega ciklusa (sledi le še rahlo obračanje, črpanje in centrifuga). Nekateri stroji ob spiranju namenskega predalčka za mehčalec sperejo vse predalčke.

Spiranje predalčkov je izvedeno zelo primitivno, v večini primerov tudi ni zagotovljeno medsebojno tesnjenje, zato se rado zgodi, da prašek ali mehčalec spere predčasno in je efekt pranja slab.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Sem ga. Večkrat. In še vedno ne vem, kaj bi ti rad.
Bi želel imeti predpranje brez programa za predpranje?
Bi želel samo filozofsko vedeti, kam gre ves prašek?

Sklepal sem, da ti predpranje narobe dela. Ampak očitno ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
ksz
upgrejdaj svoj fw in stresaj prasek samo v 2. predal ce ne delas pp.
tekoci pr? ali vam ga ps zadrzi v predalu ali vam takoj ob vlitju stece v boben. se pravi je nemogoce pravilno prati s tekocim ne da bi ga vlil po koncanem pp oz takoj po zacetku gl pranja

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Želel bi vedeti, kam gre ves prašek. Brez filozofije. (ne ves, ampak oni iz prekata za predpranje, za glavni prekat je valda očitno kam gre: v glavno pranje)

Saj sem lepo napisal. A res pišem tak nerazumljivo?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Ah jaz dam kar porcijo mehčalca v prekat za mehčalec + zamašek tekočga praška direktno v kuglco in v stroj. Za 1x se je še vse opralo BP.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik jezek pravi:

- če je izbran program s predpranjem:

ce po pravici povem smo v vse pralne stroje ki smo jih imeli dali vedno na 1 ki gre do 8 to je pa to. Kaj je predpranje pa sploh nevem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Želel bi vedeti, kam gre ves prašek. Brez filozofije. (ne ves, ampak oni iz prekata za predpranje, za glavni prekat je valda očitno kam gre: v glavno pranje)

Saj sem lepo napisal. A res pišem tak nerazumljivo?
Cist ok si napisal
gre v nepotrebno onesnazevanje narave ob tem pa se skodo cunjam naredi. Se pravi: ko peres brez pp, daj prasek samo v 2. predal. Je to tezko narediti?
wink-1.gif

Avto ima 5 sedezev. Tudi v avtuvozis vedno 5 potnikov?

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
gre v nepotrebno onesnazevanje narave ob tem pa se skodo cunjam naredi. Se pravi: ko peres brez pp, daj prasek samo v 2. predal. Je to tezko narediti?
wink-1.gif
Ni.

Aja, čak, a vi ste mislili, da jaz tak dajem? Dajte noooooooooo.......

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
smile-1.gif

verjetno si naredil isto kot jaz, podzavestno dal prašek v obe posodici in šele potem videl, da imaš perilo za program brez predpranja, ko je bilo oprano tudi v posodici za predpranej ni bilo več praška.

predvidevam da je šel v izpiranje, ko izpere tudi posodice za prašek.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
verjetno si naredil
Ne, nisem.

Če bi vprašal "Kje v lunarnem modulu je spravljen avtek?" bi tudi vsi mislili, da sem na luni in ne najdem avta???
wink-1.gif