Kakšni so to vijaki?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Gledam en posnetek montaže oken in monter zvrta luknjo skozi okvir okna in zid in nato samo privije vijak.
Kakšni so to vijaki, da ne potrebujejo vložkov? A to dobro drži?
Je bistveno enostavnejši tak način, kot pa dvojno vrtanje in vstavlanje vložkov.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124

S temi 'turbo' vijaki sem že pred nekaj leti montiral spuščen strop (knauf) pri adaptaciji kuhinje.
ker sem bil tudi sam malo skeptičen nad trdnostjo, sem naredil preskus - vijak dimenzije 7,5/ 55mm je privit v betonsko ploščo stropa vzdržal več kakor 100kg, kar me je prepričalo v sposobnost:

turbo.jpg

In sem strop zmontiral preko obešal na cca 1m2 / enega - drži pa še danes BP
wink-1.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

S temi 'turbo' vijaki sem že pred nekaj leti montiral spuščen strop (knauf) pri adaptaciji kuhinje.
ker sem bil tudi sam malo skeptičen nad trdnostjo, sem naredil preskus - vijak dimenzije 7,5/ 55mm je privit v betonsko ploščo stropa vzdržal več kakor 100kg, kar me je prepričalo v sposobnost:

turbo.jpg

In sem strop zmontiral preko obešal na cca 1m2 / enega - drži pa še danes BP
wink-1.gif

po vec kot 100 kg nosilnosti je vijak popustil ali si ga nehal obremenjevati?

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
s takimi vijaki so tudi pri meni montirali okna, pa sem prav tako prašal kako da gre brez vložka in česarkol

monter je rekel da zvrta (če se prav spomnim) s 5,5 vijak je pa 6
v primeru, da pa gre za siporex, se pa niti vrta ne

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik ericks pravi: po vec kot 100 kg nosilnosti je vijak popustil ali si ga nehal obremenjevati?
Pravzaprav sem to preskusil z lastno težo (100+) in vijak ni popustil. Pri kakšni teži bi se izpulil, ali pa morda celo odtrgal, pa nisem poskušal. je prva 'meritev' kar prepričala, he he he
wink-1.gif

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Ja zavrtaš v beton ter zašravfaš.
Doma sva s fotrom vrata(garažna) ter okna montirala s temi vijaki. Zakon zadeva. Samo nesmeš biti preveč norc da ga ne zavrtiš.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Eno podvprašanje:Si za šraufanje kupil posebej nastavek za na bormašino?

Ali se da uporabit tist torx iz kompleta za ročno vijačenje?