Kako zmanjšat obrate ventilatorja?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imam plato Gigabyte G31M-S2L s Celeronom 2.0 Dual Core. Nameščen imam stock hladilnik in ventilator.

Že od nakupa se mi je zdel precej glasen, vsaj glede na to, da bi naj bil sicer stock ventilator precej tih. No sem ugotovil, da se nonstop vrti na max hitrosti (2400 rpm), čeprav imam v BIOSu vklopljeno naj deluje glede na temperaturo procesorja.

Imam še ventilator, ki piha na HDD in se tudi vrti s 2400 rpm, ampak ni tak hudo glasen.

Kak naj zmanjšam hitrost? Se da s kakšnim softwareom ali bom moral kupit regulator obratov? SpeedFan ima neke nastavitve Speed01 - 03, ampak se nič ne zgodi če vrednosti spreminjam.

Sicer pa je kišta hladna kot hladilnik - CPU okoli 27°C, HDD 24°C, ambient 30°C
tongue-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ker uporabljam računalnik zgolj in le za brskanje po spletu, sem se tudi sam odločl za zmajšanje vrtljajev ventilatorja in sicer tako, da sem precvikal glavne žice ventilatorja in jih povezal na un konektor, kateri pride v disk (bele barve). Tam imaš +12V, pa maso in še eno manjšo napetost (trenutno se ne spomnem), no in iz +12V sem dal na tisto manjšo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Tista manjša je 5V. No srečo si imel da se ti je pri 5V sploh vrtel.

@Southpark.
Si probal upgradetat bios? Ker vse kaže da ti regulacija sploh ne dela. Kaj pa si preveril, če je ventilator prikljopljen na pravi konektor. Jaz sem imel enkrat eno plato, ki so mi ventilator priključli (bravo servis) na napačni konektor. Ta ni imel regulacije in je vedno laufal na polno. Ko sem proc fan prestavil na pravi konektor se je zgodba obrnila na bolje.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
5V je res nekam malo, se bojim da bo potem pri kakih HD filmih in igrah premalo.

BIOS je zadnji, priklopljena sta pa na edina konektorja, ki sta na plati za ventilator (CPU FAN in SYS FAN).

Obstaja sicer novejši BIOS, ampak je beta verzija, pa nikjer ne piše kaj je novega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko v BIOS-u nastaviš fiksno vrednost vrtljajev? Pol nastavi na kako manjšo vrednost.

Ali pa kupi drug ventilator. Jaz imam vsepovsod ene poceni (1000 SIT takrat) Arctic Cooling in dela ko bomba.

(mislim, da je tale: AF 8025L )

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne da se nastavit, samo maximalno ali po temperaturi.

Pri polni glasnosti pa so vsi glasni, verjetno tudi tale. Programsko se ne da zmanjšat ali bo treba kupit en kontroler?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja.

Gledal sem namreč reviewe vseh možnih Arctic Coolingov in pri čisto vseh piše, da so pri polni hitrosti glasni in da jim je treba hitrost zmanjšat. Torej smo spet tam, ko očitno potrebujem kontroler. No sej ima Zalman enega že za 4€, tak da bom kr kupil verjetno 2 in ročno porihtal zadevo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ja.

Gledal sem namreč reviewe vseh možnih Arctic Coolingov in pri čisto vseh piše, da so pri polni hitrosti glasni in da jim je treba hitrost zmanjšat. Torej smo spet tam, ko očitno potrebujem kontroler. No sej ima Zalman enega že za 4€, tak da bom kr kupil verjetno 2 in ročno porihtal zadevo.

Tile že sami regulirajo hitrost glede na temperaturo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) Kaj pa vem, glavno da deluje
wink-1.gif

2.) Ja, najbrž ima kaki senzor za temperaturo not vgrajen.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ravno tegale sem naročil (2 kom), jutri sta že pr imeni.

Sem posodobil BIOS na beta verzijo, naložil EasyTune6, kjer je nastavljeno na 1500 rpm, ampak ventilatorji še kar vztrajajo pri 2400 rpm
rolleyes-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ravno tegale sem naročil (2 kom), jutri sta že pr imeni.

Sem posodobil BIOS na beta verzijo, naložil EasyTune6, kjer je nastavljeno na 1500 rpm, ampak ventilatorji še kar vztrajajo pri 2400 rpm
rolleyes-1.gif

A ok, tole bo zihr delal. Mam doma :p

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Dobil kontrolerja in ju zmontiral not. Šele če dam na najnižjo hitrost ventilatorja na procesorju je tih, kak dam na višje se takoj eno brnenje zasliši. Zdaj dela na 1000 rpm, bom videl kak bo procesor to prenesel, zaenkrat je na 35°C (prej 27).

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aja, pa ugotovil sem zakaj se nonstop vrti na max hitrosti - ker je stock fan s 3-pinskim priključkom, da bi se temperatura spreminjala pa bi moral biti 4-pinski
tongue-1.gif