Luna je za večino fotografov magnet in marsikdo od nas se je fotografiranja lune že lotil.
Tudi meni je bila nekaj časa izziv.
Verjetno največji, zaradi svoje neponovljivosti je bil leta 2007, točneje 3. marca, ko je bil popoln mrk. Takrat sem se peljal na Krim in v mrazu in vlagi užival dobro uro. Še najbolj je uspelo tole:
(KM 7D+Sigma 50-500, 1 sekunda, iso100, f6,7 500mm)
Ker se je po prvi objavi razvila debata o dolgem času in premiku, posledično pa možnosti neostrine, sem šel v izračun, ki mi je pokazal, da se v 1 sekundi luna premakne za manj kakor 2px na tipalu z 6Mp, kar pa ni tako hudo.
Slabo leto pred tem sem se lotil celega projekta, katerega cilj je bil vzhod polne lune pred popolnim zahodom sonca, vendar naj bi luna vzšla na kakšnem zanimivem mestu, vendar tako, da bo ta še vsaj malo osvetljen z zahajajočim soncem. Možnost sem našel pri starem gradu nad Smlednikom, kjer sem po izračunih lahko dokaj natančno določil vse koordinate, torej kje in kdaj bo luna vzšla ter kje moram postaviti stojalo. Nastalo je tole:
(KM7D+Sigma 50-500, 1/15, ISO400, f6,7, 280mm)
Seveda pa je bilo treba narediti tudi kakšen posnetek 'kar tako' in eden od njih je nastal ob testiranju nove Sigme:
(A700+Sigma 150-500, 1/100, ISO100, f13, 500mm)
Barve se razlikujejo, vendar ste verjetno vsi opazili, da je pri vzhodu luna rumena in velika, ko je visoko na nebu, pa skoraj siva. Med mrkom pa je najbolj nenavadna - rdeča in takrat sem jo pravzaprav prvič dojel kakor kroglo, žal na posnetku to ni dovolj dobro opaziti.
Skratka - luna daje veliko možnosti in rezultati niso nujno dolgočasni.