Kako z(a)viti valj?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
To vprašanje je mogoče bolj za kakšne modelarje ali pa koga, ki se je s tem že ukvarjal.

V Obiju bom vzel nekakšno zelo tanko pleksi steklo (debeline 0,8 mm), ki se ga da lepo upogibati. To ploščo bom zvil v valj, nato pa bi rad ta valj nekako zvil pod kotom (glej sliko, boljše na žalost na internetu nisem našel)

pfc_ccfd02.png

Na kakšen način naj ga zvijem, da bo zunanji del valja obdržal valjasto obliko, medtem ko mi je vseeno glede oblike notranjega (krajšega) dela ovinka? Ali naj notranji del (ovinka) prerežem, da se lažje upogne? Posledično bo ostrejši kot v notranjem delu ovinka, ampak to mi je vseeno, glavno da obdrži lep zaviti kot zunanji del ovinka.

Ta valj bom uporabil kot nekakšen tunel skozi katerega bo tekel zrak, obseg valja je skoraj 200cm, dolžina pa 130cm.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
zvil v valj ga še boš, pod kotom ga pa ne boš več nic zvijal (valja).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na način, kakršnega opisuješ, bo zelo težko narediti lep zavoj.
Prva ideja, ki mi pride na pamet je izrezovanje notranjih delov valja in nato lepljenje.
Za oporo pri izdelavi lahko uporabiš napihnjeno staro avtomobilsko zračnico (Glede na podatek o obsegu valja 200cm (premer je torej 63cm) bi verjetno bolj odgovarjala kakšna traktorska zračnica), opcija je polnjenje s purpenom za večjo togost.
Na tak način sem pred mnogo leti izdeloval kalup za podobno koleno tvojemu, vendar je bil takrat material stekloplastika (poliester), tako za kalup, kakor tudi za kasnejši pozitivni izdelek.

13. jul 2011
2.677
626
113
Kot je že predhodnik dejal - če ti ustreza bolj oglat zavoj, pojdi na prvo kmetijo in si oglej puhalnik, če pa bi rad lepo krivino, bi bilo najbolje stvar narediti iz fiberglasa.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.654
113
Sej plexsi se lepo krivi če ga segreješ...se prav en industrijski fen...al pa un za lužit barvo.....mal pogreješ pa zakriviš!

Za togost bi ble dobre kake kugle v cev....sam bi mogu s5 dobit prav premer kugle
smile-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Noter nabaši mivko in zapri na obeh straneh zašvasaj, potem ukrivi in odžagaj čepe in vrni mivko v naravo....

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ne rabim industrijskega fena, ker je ta pleksi steklo zelo tanko in je kot neka lahko upogljiva plastika, jo lahko z rokami zvijam... gre se še samo za zavoj

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Na plošči (preden jo zviješ v valj) nariši plašč končnega lika, izreži in ga zvij v valj.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda sploh nisem razumel problema.
Iz osnovne geometrije je znano, da se plašča krogle ne da narisat.
In za to cev, ki je upognjena v koleno velja enako.
Če bi bila členkasta, potem še nekako, takoj ko pa je zahteva za okroglino pa ni več možnosti.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.501
5.795
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Noter nabaši mivko in zapri na obeh straneh zašvasaj, potem ukrivi in odžagaj čepe in vrni mivko v naravo....

to je to. tako se tudi pigajo plastične cevi za akvarij, če nočeš gub na zavoju
smile-1.gif