Kako učinkovito zakuriti roštilj (žar) ?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Torej da ne bomo debatirali samo o gurmanskih mojstrovinah še dajmo povedat kako pripraviti te mojstrovine... In sicer, kakšni pametni nasveti kako brez "muk" zakuriti roštilj? Vsako leto se drkamo in matramo, dajte povedat neke pametne sisteme pa da sprobamo že v naslednjih dneh
wink-1.gif
 

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
48
28
In kaj je tu problem? Verjetno ste samo "tišasti" in vas to j3be. Z a lepo žar žerjavico rabiš kar uro časa.


Znanost:
smile-1.gif


1. Plast pomečkanega papirja. Un iz revij / reklam ves plastičen je zanič, ker ne gori. Delo, Dnevnik, Zurnal24 kaj takega bo ok.
2. Plast tresk, ali kaj podobnega. Najlepše treske in najhitreje jih imaš iz kake stare gajbice.
3. Plast malo debelejših drv. Pa ne prav veliko. Toliko da ko treske pogorijo v 2s nisi brez ognja.
4. Zakuriš
5. Dodaš še malo lesa, da bo vsaj nekaj žerjavice ratalo. Smreka in podobna jajca so bolj tako-tako, gori ko noro, žerjavice pa nič
6. Ko plameni več ali manj pominejo namečeš oglje, briketi so zanič btw. Pa ne pretiravat s količino!
7. Pomagaš si kakom kartonom, kompresorjem whatewer da se ogenj "prime" oglja. Sicer ni nujno, malo pa pospeši proces.
8. Čakaš, piješ pir
9. Ko je oglje ZGORAJ čez in čez belo začneš roštiljado.
 

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
Ne, ne, ne, če hočeš oglje fajn zakurit in imaš kakšno rešetko naredi res tako, vse do tam ko zakuriš ogenj. Ko ogenj gori pa daj oglje na rešetko in ga daj nad ogenj, nekako 10cm nad ognjem naj bo, v parih minutah bo oglje pripravljeno za peko, samo še z nečim dvigni rešetko in oglje zmeči v kurilni prostor in si zmagal.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
v bistvu je oglje zanič, briketi so dosti boljši, oddajajo enakomerno vročino in dlje držijo, oglje pa zažari in ti zažge zadevo pol ga pa hitro zmanjka

Drgač mam pa jaz kurjenje rešeno dost bolj elegantno. Greš v eno BauBau trgovino in kupiš najcenejšo varianto tega:
18968.jpg


če kuhaš nekje v vukojebini kjer ni elektrike, rabiš še nekaj takega (lahko tudi improvizirano iz kartona):
pahljaca_les.jpg


če pa si v civilizaciji, pa za še lažje delo nekaj takega:
Evertone-ED-FD1235-namizni-ventilator-12--.jpg


Vzameš 5 briketov, jih daš v roštilj, in se jih lotiš s prenerjem. Ko so na eni strani razžarjeni (beli), prener ugasneš, čez te brikete v kup nasuješ kolkor jih boš rabil za peko, in spodaj lepo ventilator nastaviš.

V 15 minutah maš vse parajt, vse kar si zašvical pa je od vročine in ne mahanja s kartonom in cepljenja drv
grin1.gif


Vmes, ko se pa briketi pripravljajo, pa lahko še rešetko spučeš.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Če rabiš hitro id dobro pa enostavno oglje in tamali ročni brener, imaš v 5ih minutah fantastično temperaturo ready to go
pa se nerabiš hebat s trskami pa papirjem, drvami in čakat in zgubljat cajt, nastaviš propeler in čakaš da se zakurijo.

Jaz vzamem tamali brener in gremo, dve minuti kurim dok se ne zapalijo, počakaš še 3min da zagorijo tako treba, sicer še temperatura
ni čisto taprava ampak ravno to rabiš za stejke, da se ti temperatura dviguje. Prva runda stejkov si že dober dalje za letance in čevape.
 
Nazadnje urejeno:

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Svašta!

A ni poanta kurjenja ter priprave ognja v tem da se malo pomatraš, malo ujeziš če ne vleče dovolj ter ne gori itd...??
confused-1.gif


Potem bi bilo vseeno če vzameš plinsko bombo pa ploščo in zadeva je v 1 minuti segreta...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Poanta tega ni to kar ti omenjaš, mogoče je čar, poanta pa vsekakor ni. Poanta roštilja je okus mesa ki ga le ta da. Če ne bi lepo na plinskem žaru spekel in se ne bi hebal.
smile-1.gif
Sicer še nikoli nismo ostali lačni, se je še vedno speklo ampak sem se vedno hebal zraven kot črnc.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
Svašta!

A ni poanta kurjenja ter priprave ognja v tem da se malo pomatraš, malo ujeziš če ne vleče dovolj ter ne gori itd...??
confused-1.gif


Potem bi bilo vseeno če vzameš plinsko bombo pa ploščo in zadeva je v 1 minuti segreta...

čar kurjenja si pa za kostanje prišparam, pa za kamin
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83


PS. Jaz prodam en Weber žar one touch silver če kdo rabi, to so taki kot na teh videih.
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Joj, joj, kaj ste vsi zakompliciral...
bonk.gif


Edini pravi odgovor je post od @roscha
zmaga.gif


Dejstvo je, da moraš biti potrpežljiv... Če boste prezgodnji vam bo oglje zagorelo in boste imeli zažgane... Pravo temperaturo pa pač ugotoviš enstavno tako, da približaš roko nad rešetko in boš videl da ni prevroče... Pa vedet je treba, da tako spečeš le dve, mogoče tri runde...

Ognja pač ne moreš kontrolirati tako kot električni ali plinski žar, zato je potrebno biti potrpežljiv in ves čas zraven... s pivom v roki...
nahrung002.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
In koliko ceniš ta hec? Čeprav mi še vedno ni jasno na podlagi česa se tisto oglje tam notri tako fejst vžge? Na podlagi ene kocke in par listov Večera?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kake 100€, zraven dam tudi ta dimnik za segrevanje briketov oz. oglja. (grill je brezhiben samo spucam pepel, pa bo kot nov, jaz grem na sezidano varianto sicer sem nekaj študiral da bi kar tega vgradil).

Za segrevanje oglja mi ne srat z nobenim drugim načinom, ker lažjega segrevanja oglja ali briketov nikakor ni. Lažje je samo če jih poliješ s kemijo, kar pa jaz ne bi počel...tudi onih belih kock ne priporočam.

Jaz dam ponavad spodaj kocko, katere kupim v leklerku (naravne nič ne smrdijo super gorijo) za 24 komadov sem dajal 69 centov.
cheer.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No meni to tak ne pride v poštev (na pečem) razen 2x letno pa še takrat kolega vzame zraven za tiste 3 dni roštilj. Sicer pa imamo doma od A do Ž (kamin, plinskega, 2 klasična roštilja ter en električni gril), bom pa malo vprašal okoli če bo interes ker stvar je res interesantna. Torej če prav razumem ti prodajaš celi roštilj in ne samo pripomočka za pripravo oglja?
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Samo ena pripomba na par sporocil v tej temi: pred mnogo casa sem pogruntal, da je plasticna smetisnica dalec najbolj prakticna od vseh "polavtomatskih" naprav za pihanje v zerjavico. Ima rocaj, se nic ne krivi (kar zmanjsa ucinkovitost), je cisto lahke in gre lepo v prtljaznik zraven sekire in oglja, pa se za kaj drugega se jo da uporabiti (recimo za pometanje ...). Kaksen karton pa pahljace ...

Jaz vedno kurim brez kock, tocno tako kot je napisal roscha, obvezno pa mora biti bukovo oglje in ne nevemkaksni briketi ! Potrebno je biti pazljiv na bencinskih pumpah, ker imajo cigoti na polici oglje in brikete v skoraj identicnih zakljih (tisti rdeci) in moras prebrati kaj gor pise. Se mi je tudi ze zgodilo, da pridem do police, brskam med zaklji pa so bili sami briketi ?! Grem do prodajalca in vprasam kje imajo oglje in ga tip prinese samo zame iz skladisca, na polico ga pa ni nafilal. Ocitno je imel befehl, da mora prodati tiste smrdljive lepljive brikete, potem pa sele lahko da spet oglje ven ...

Aja pa ce je ob priziganju malo manj papirja (raje malce vec truda pri trskah, kaksna smreka ali bor se hitro vzgeta brez pretiranega truda), potem leti manj zoglenelih kosckov papirja naokrog, ce veter potegne.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
In zakaj tko misliš?

Tak kot je moj trenutno ti rata nov po enem kurjenju. Sicer ga bi pa kupcu v naprej spucal da je kot nov.

Ne vem zdaj a prodat al ne, interes je že.
rolleyes-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne me napačno razumet, funkcionalnost je enaka pri novem kot rabljenem ampak saj veš tisti feeling, ko je vse zažgano, mrežica tudi ni več kot nova itd... Recimo slično kot da bi preko bolhe kupoval stare lonce.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, ubistvu samo zgornja mrežica lahko kdo pogreša da ni bleščeča kot prvi dan, nažalost pa tudi tisto traja le prvi dan tko da...
uf-1.gif


Še študiram prodajo...trenutno tudi nimam še alternative zgrajene.