Kako stisniti video?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zadeva je taka. Imam mini DV kamero, in na računalniku firewire kartico, software pa je Pinacle Studio8.1.1
Rad bi en filmček, ki sem ga posnel, dolžine cca. 4 minute, prenesel na računalnik in ga stisnil tako, da bi ga lahko poslal po mailu kot priponko (kako velika je lahko maksimalno priponka v Gmailu?)

Skratka igram se z nastavitvami, ampak mi ne rata. Če naredim AVI, je ogromen. Če delam mpg, lahko nastavljam različe kvalitete. vendar če je fajl velik okoli 5 MB, je kvaliteta zanič. Če pa je kvaliteta kolikor tolikor v redu, je pa takoj spet prevelik fajl.

A obstaja kakšna zadeva, ki bi to skompresirala bolj, pa da ne bi trpela kvaliteta?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pod 10 MB/minuto ne računaj na TV kvaliteto.

Če zmanjšaš ločljivost na okoli 320x200, pol še vedno rabiš nekje 10 mega za 4 minute.
Lahko tudi framerate zmanjšaš na recimo ne vem 15 slik na sekundo.

Samo pol bo posnetek že tak, ko s telefona (starega).

Probaj kaki program, ki vse nastavi za recimo predvajanje na iPod ali kaj podobnega, ker potem sam zmanjša ločljivost in kodira z h.264, ki je trenutno najbolj očinkovit video kodek.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
To je dobra rešitev, ampak tale stran (wikiupload) mi ni čisto jasna. Sploh si ne morem ustvariti računa, med državami ponudi samo Zimbabve. Na mail, ki ga vpišem tudi ne dobim nobene potrditve. Kaj delam narobe?

Drugače pa obetavna stvar, do 5GB velike fajle lahko uploadaš.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Sem že naredil na sendspace-u.
Nisem se še poglabljal v un forum, na zgornjem linku, pa bom vseeno vprašal. Ali je tudi pri videu možna podobna varianta, da stisneš video z nekim programom (podobno kot mp3) na neko še zadovoljivo kvaliteto, pa da je fajl primerno "majhen"?

Ker naslednji projekt bo presneti vse mini DV kasete (cca. 20) na računalnik, oz. na DVD. Ampak vidim, da to je praktično neizvedljivo. Ker iz štirih minut videa na kaseti, mi naredi fajl 800MB na računalniku. Pa kako naj to potem arhiviram tole?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ja, saj to o kodeku sem si prebral. Samo nisem najbolj domač v teh stvareh. A moram ta kodek nekako vgradit v moj Pinnacle 8? Se mi ne sanja kako to narediti.
Ali pa obstaja kakšen programček, ki ima to kodiranje s tem kodekom vgrajeno, torej da jaz da velik AVI fajl s tem programom stisnem pač v nek drug fajl, ki bo manjši in še vedno dovolj kvaliteten?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa upoštevaj, da je h.264 kodiranje ena od najzahtevnejših opravil, ki jih lahko danes daš računalniku.
Traja ure in ure.

Velja pogledat stvari, ki kodirajo na grafični kartici, pod pogojem, da je zmogljiva, torej radeon 4xxxx ali nVidia 88x, ter seveda boljši.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
a nima pinnacle več gumba, da ti video zapeče na dvd?
tko ti potem sam stiska video. Res pa je, da si vzame čas.