Kako si urejate SLIKE?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Helow,

ugotavljam, da gre danes, ko ni več popularno tiskanje slik pri fotografu, veliko osebnih slik izgine, je izbrisanih ob formatu ... Tako sem praktično izgubil veliko, veliko slik iz srednje šole, tega pa ne bi rad vedno ponavljal, da na stara leta ne bi imel niti ene slike, kako sem izgledal mlad pa še spomini veliko štejejo. Kako si vi urejate slike? Sam sem študiral, da bi bilo najbolje kupiti en zunanji disk in imeti gor vse res pomembne podatke, ki jih nočemo izgubiti. Ampak ali lahko tak disk zdrži recimo 20 let? Mi ne bo šlo potem spet vse v franže? Kako torej reševati problematiko digitalnih slik.
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.408
6.180
113
Tiste slike, ki jih želiš ohraniti, daš natisniti.

Ostale pa kopiraš na zunanje diske in DVD-je.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Imam zunanji disk in na njem kopije vseh pomembnih stvari ki so na disku v pcju.
zmaga.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kot pravi erikson - daleč najbolj varno je tiskanje. Disk ti lahko naenkrat crkne, CD/DVD ti čez par let noče prebrat... Tudi vsi fotografski strokovnjaki ti bodo odgovorili enako.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Sam sem si ravno v ta namen kupil WDjev mrežni disk, kateri ima notri dva diska, katera nastaviš, da delujeta v RAID1 načinu, kar pomeni, da se vse shranjuje na oba, torej če en odleti, imaš še vedno kopijo. Ta mrežni disk sicer ni zelo hiter, ampak za shranjevanje slik in mp3jev je pa odličen, prav tako pa ne pokuri veliko elektrike.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
En disk mi je crkno, vsake tolko pogrešam lih tiste fotke,...Sicer je to ena kapljica fotk, ki jih jaz mam.
Jaz si to ne vem rihtat, da bi si neke duple diske nabavljala, nekdo drug se pa ne bo tolko potrudo.
Bom pa tisti disk vseeno poslala strokovnjakom v Lj, da še oni rečejo, če se da. Pa naj stane kolko stane.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
Od medijev so še diski najbolj varni, ker DVDji postanejo po nekaj letih neberljivi in jih je treba zaradi tega na vsake 2-3 leta na novo prepečti (kar pa zna biti tečno). Pa še na 1 DVD redkokdo spravi vse svoje slike.

Jaz imam vse slike na disku, kopijo pa si delam še na drug računalnik in še na zunanji disk
grin1.gif

ziher je ziher.press

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.876
757
113
www.jernej.org
Slike (oz. katerekoli podatke), ki jih želiš ohraniti, moraš imeti vedno shranjene na (najmanj) dveh fizično ločenih lokacijah (npr. zunanji in notranji disk), ker nikoli ne veš, kdaj bo disk crknil (kar se na dolgi rok skoraj gotovo zgodi). Recimo Google ima narejen tak sistem, da je vsak podatek repliciran na 3 fizično ločene lokacije in ko en disk crkne, se izgubljeni podatki takoj prekopirajo na novo lokacijo. Optični mediji pa tudi niso rešitev, ker nimajo pretirano dolge življenske dobe. Lahko si pa kupiš tračno enoto
smile-1.gif
Pa še tu ne vem, kakšna je življenska doba..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tudi sam shranjujem slike na dva fizično in krajevno ločena diska. Sinhorniziram ročno. Pač ko se pojavi nov folder, gre ena kopija na glavni disk, ena pa na prenosni disk, od koder potem občasno skopiram na oddaljeno lokacijo.

Seveda je problem, ker na tak način ni mogoče prestavljati slike med folderji in je treba že v štartu imeti sistem za urejanje.

- kategorija
-- leto
--- dogodek

Za naslednjih 2-5 let je to po mojem idealen način, če se ti ne ljubi se ukvarjati z oddaljenim dostom in/ali RAID-om.

V tem času pa pričakujem cenovno ugodne on-line storage (ala Dropbox) velikosti okoli 100-200GB (to pokrije popolnoma vse potrebe za neko družinsko / popotniško fotografijo).

V worst case scenario (fizično uničenje ene lokacije) izgubim za zadnjih 2-4 tedne slik (na toliko časa delam backup). Ob sesutju enega diska ne izgubim nič...

Fizično uničenje obeh lokacij verjetno potegne za sabo tudi dejstvo, da se ne bom sekiral za slike
smirk-1.gif
.

DVD-ji in CD-ji so že vsi v smeteh. Počasen dostop in ni pregleda nad kvaliteto zapisa. Tudi Blue-Ray je po mojem brezveze, ker so ob današnji diskih enostavno premali in predragi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
Si ne bi omislil enega sinhronizacijskega programa ? Jaz uporabljam zastonj verzijo syncback-a (maš tudi še plačljive). Lepo nastavim da mi iz source kopira na destination. Česar v source ni, je pa v destination mi kar izbriše iz destination (tako da če preurejam mape da mi ne podvaja slik v backupu). S tem si naredim backup slik na mrežni disk (ki je v drugem računalniku), iz drugega računalnika pa z rsync sinhroniziram na zunanji WD passport.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se strinjam... tvoj sistem je boljši in lahko v miru urejaš datoteke in imenike kakor se ti zljubi in se bodo spremembe zrcalile.

Jaz sem že v štartu naredil sistem urejanja, kjer datotek kasneje ne premikam med folderji in pravzaprav ni potrebe po sinhronizacijskem software-u.
Poleg tega ne zaupam 100% raznim sinhronizacijskim programom... Ampak to je že bolj psihični problem
smile-1.gif
.

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Tudi jaz imam slike shranjenih na zunanjih diskih. Treh, Dva sta doma, eden na oddaljeni lokaciji. Ko se bojo diski povečevali in bojo cene normalne, bom vse stvari presnel na novejše diske. Presnemavam ročno.

Šel sem pa tudi še dlje. Vse slike, ki sem jih imel v stiskani obliki in vse pomembne dokumente sem poskeniral, ter jih posnel na diske. Isto so gor videii iz navadnih VHS kaset.

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Najbolj se splača 2 zunanja trda diska (pa mogoče še DVDji).
Varjetno bo potem varno (resno mislim)
Urejam pa najprej samo z paintom, če je pa kakšen večji lepotni popravek pa v photoshopu
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.831
6.789
113
pri taščici
Odkar mi skupaj z diskom shodilo nekaj slik in drugih podatkov... slike nekajkrat letno tiskam.
So v priemrjavi z nekoč zastonj... prostora se pa tudi toliko najde da jih nekam spravim (pa magar v škatlo od čevljev, bolje kot pa brez biti). Samo upam da je današnji tisk fotografij po kvaliteti priemerljiv s tistim iz časov filmov....ker kaj ti nuca slika na papirju če pa bo čez desetletje samo še zmazek ali pa neka čudna barvna megla.

Sicer pa si tiste slike ki so narejene s kakimi 7MP ali več in mi niso toliko pomembne zmanjšam na kaka 2MP. Na tak način spraviš kar nekaj več podatkov na DVD-CD. Si predstavljate enkrat čez deset let iskati med xyzDVD pravi dvd back up na katerem boš imel slike....pokažite mi danes en deset let star digitalni dokument!(vword,excel iz šole, ali kaj podobnega. slik v jpg takrat še ni bilo)

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
pokažite mi danes en deset let star digitalni dokument!(vword,excel iz šole, ali kaj podobnega. slik v jpg takrat še ni bilo)
Ne dramatiziraj. V začetku 1998 sem si kupil prvi CD recorder iz veselo začel peči mp3je. Večina jih je še danes v avtu (vročina, mraz), res pa je, da so se vmes mnogi no-name tudi oluščili in marsikateri preskakuje. Toliko o tem, da čez 10 let nič več ne bo berljivo. Večina jih je še kljub skrajno neprimernim pogojem za skladiščenje.

Tudi precej starejša zbirka wordovih, excelovh datotek ali .jpg slikic se najde
wink-1.gif

Drugače pa imam jaz slike na disku na računalniku, kopijo na prenosnem disku, razmišljam pa da bi bilo treba naredit še kak remote arhiv, samo ponudnika, ki bi dal 50+gb s sinhronizacijo brezplačno še nisem našel
smile-1.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Ampak kaj je 10 let? Pljunek v morje. Pa tudi dosti mojih cd-jev ki so toliko stari so še lepo berljivi. Ko bom v zasluženem penzionu užival v svojem vinogardu v Provansi, ali pa se pražil na Sejšelih, ne bom mogel S Smartbuyevimi in Verbatimovimi cd-ji nič pametnega početi
smile-1.gif
Tako da na dolgi rok, par desetletij, samo papir.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Napisal sem samo zato, ker kar naprej berem po raznih forumih "čez 10 let cdji ne bodo več berljivi", prej je pa nekdo celo napisal, da pred 10 leti še jpg ni bilo
wink-1.gif