Kako se zavarovati?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Fizični osebi bi rad nekaj prodal. Iz določenih razlogov, bi mi rada ta oseba plačala v nekaj obrokih.

Kako naj se jaz zavarujem (kreda bi ta oseba vzela kredit ne pride v poštev), da mi bo te obroke tudi dejansko plačala?

Ne želim namreč, da se zgodi, da po tretjem obroku neha plačevati, jaz pa se lahko samo še pod nosom obrišem tako za stvar kot za denar.

Nasvet bo zelo dobrodošel. Obema!

Hvala

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Mogoče menica? Ampak ne vem, kako uporabno je to v praksi za manjše zneske.

V bistvu razširjam tvoje vprašanje: kako v praksi uporabiti menico kot inštrument zavarovanja pri prodaji fizični osebi?

B.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Tako kot pri pravni - ampak nima podatka da bi menice izdajale slo banke za fizikalce - v tujini ni problema.
J
az bi šel s kupcem k notarju in naredil izviršljiv dokument (če je oseba zaposlena) in če ne plačuje samo podaš na sodišče in oni avtom. dajo nalog za izvržbo na njegove prejemke.
Ali pa na banko pa trajni nalog odpret na določeno osebo.
Če pa je stvar vrednejša pa še "plombo " na predmet.
lp
r

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Odvisno kaj je predmet prodaje. Menica je brez veze, ker če ti ne bo plačeval verjetno tudi ne bo imel denarja na računu. Mi na banki, jih za fizične osebe več ne bomo jemali, ker ni koristi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
KSZ: Daj ji robo po zadnjem plačanem obroku. :>

Nazadnje urejeno:

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
KSZ: Daj ji robo po zadnjem plačanem obroku. :>

Sigurno najboljši nasvet
wink-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Gre za avto vreden 3k€. Preko avtohiše? Kot kao posrednik? PO lažje iztrži denar v primeru komplikacij kot FO. Bi šlo? Kakšen je pa to kaj strošek?

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Dobr, kredita noče-kaj pa leasing? Greš do leasing hiše, jim razjasniš->oni teb plačajo totih 3k€, potem pa stranka/kupec odplačuje teh 3k€ leasing hiši. Obresti bi mu vrjetno tudi ti računal, ane
10.gif
?

Drugače pa na banko, pa se zment, da vsak mesec trgajo xy€ do določene vsote z računa...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Kaj sem ugotovil?
sprasujem se.gif

EDINA pot, da se kot fizična oseba zavarujem, je ta, da greva s kupcem do notarja (advokat tega ne zmore) in izpolniva notarski zapis. Le tako je namreč mogoče ob neupoštevanju pogojev (beri: neplačevanje kupca) od kupca iztržiti denar. Notarski zapis omogoči to, da se ob kršitvi naredi izvršba.

Trajnik in čeki in podobno ne pridejo v poštev. Zakaj? Če se kupec odloči, da zapre svoj račun, se lahk opod nosom obrišem. Potem pa tožbe in čas in .. ni vredno.

Ekola. Če bo kdo imel podobno situacijo, pa da ve, kako se najbolje odrezati
grin1.gif

Sicer stane ta kos papirja 60€, ampak kaj je to v primerjavi z mirnimi živci in spečimi nočmi
smirk-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Sem tudi sam razmišljal v tej smeri, pa sem naletel na kup morebitnih težav.

Npr. ker je avto pisan name, njega ulovi stacionarni radar. reče, ne bom plačal, država pa je.be mene.

Npr. naredi prometno nesrečo. Avto razbit, kriv voznik. Avto je še vedno pisan name. Reče, da ne bo plačal škode, zavarovalnica jo trga z moje police in sem spet v dreku. Pa brez avta in denarja.

Četudi bi potem preko sodniškoh mlinov kaj dosegel,ni vredno ne časa, ne denarja, ne živcev
smirk-1.gif