Kako se priključiti na "javni" wireless?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Imam prenosnik HP, ki mislim, da ima vgrajeno vse potrebno za wireless. Bojda je bil včasih v bloku en ruter, v četrtem nadstropju, in se je dalo iz našega stanovanja dostopat do neta. Torej predpostavljam, da je v računalniku vse kar potrebujem.

Kako pa je s tem v raznih lokalih, letališčih, hotelih..., kjer ponujajo dostop do neta? Ali rabim še kakšno dodatno antenco za laptop, ali dela to brez problema? kako je pa treba nastavitve spedenat, da najde kakšno omrežje?

Prosim za enostavne odgovore, ker v teh brezžičnih zadevah sem začetnik.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Na laptopu najprej fizično z gumbkom upališ wireless (pač odvisno od laptopa kje ima ta gumbek), nato klikneš spodaj desno v tray kjer imaš ikonco za wi-fi, da ti poišče vsa dosegljiva omrežja v dosegu. Priklopiš se ponavadi lahko le na tista, ki zraven nimajo znaka, da so zaklenjena z omrežnim ključem. Ne rabiš nobenih drugih posebnih nastavitev. Aja, če pa si ziher, da si našel omrežje od kafiča kjer srebaš kofe in, da je le ta zaklenjen, pokličeš natakarja da ti pove geslo.

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.403
5.660
113
V bloku se lahko sam če un nima kode za dostop....čene morš pozvont pa dat za pir pa ti kodo pove.......včasih tud ne pove....mogoče zaležejo močnejši komlimenti....al pa pesti
smile-1.gif

Na letališčih...barih.....itd maš v kakem vogalu lokala tablco z dostopnim geslom k ga vtipkaš ko hoče dostopat do omrežja.....zgleda pa tko nekak.......omrežja/ omrežje lokal s.p./ klik (ti klikneš)/ hočem kodo za dostop....
smile-1.gif

Če v lokalu nimajo napisano kode za dostop......pa je wi-fi lokal......pomahaš kelnarci.....k pride jo primeš za rit pa vprašaš.....pa še kako kavo s smetano naročiš da izpadeš bl poslovno
evil.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ta način s kelnarco in njeno rito, mi je kar simpatičen
evil.gif

No, osnove zdaj poznam. Je pa še eno vprašanje. Recimo, če se v bloku konektaš na kakšno nezaščiteno omrežje, ki ga računalnik najde med omrežji. Kako je to vidno na strani lastnika omrežja? Ali on sploh vidi, da mu je še nekdo priklopljen gor, oz. ali lahko celo vidi na katerih straneh kdo brska? Problem lahko nastane z raznimi uporabniškimi imeni in gesli.

Naj mi nekdo razloži, kako je s tem. Ker jaz sem ravno iz tega razloga (paranoja?) v stanovanju oba računalnika povezal na net s kablom, čeprav bi mi brezžični ruter marsikaj prihranil pri štemanju kablov v zid
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Ta način s kelnarco in njeno rito, mi je kar simpatičen
evil.gif

No, osnove zdaj poznam. Je pa še eno vprašanje. Recimo, če se v bloku konektaš na kakšno nezaščiteno omrežje, ki ga računalnik najde med omrežji. Kako je to vidno na strani lastnika omrežja? Ali on sploh vidi, da mu je še nekdo priklopljen gor, oz. ali lahko celo vidi na katerih straneh kdo brska? Problem lahko nastane z raznimi uporabniškimi imeni in gesli.

Naj mi nekdo razloži, kako je s tem. Ker jaz sem ravno iz tega razloga (paranoja?) v stanovanju oba računalnika povezal na net s kablom, čeprav bi mi brezžični ruter marsikaj prihranil pri štemanju kablov v zid
smile-1.gif
Lastnik ruterja lahko vidi vse (razen vsebin HTTPS povezav). Samo ponavadi mu dol visi.

Če imaš WPA (2) enkripcijo, ti noben ne bo mogel prisluškovati.
Razen CIA, ki ti lahko tudi hrošča v žični ruter nastavi, če hoče. Ali v centralo ponudnika.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Tisti ki v bloku nima zaščitenega omrežja je itak rookie prve klase, tako da ni straha da bi on kaj videl ali posumil, glede na to, da se še wi-fi zaščito ne zna poštimat.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Tisti ki v bloku nima zaščitenega omrežja je itak rookie prve klase, tako da ni straha da bi on kaj videl ali posumil, glede na to, da se še wi-fi zaščito ne zna poštimat.
No ja, ni nujno. Lahko je 1337 h4x0r in ima namenoma nezaščiteno.

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Kje pa npr. jaz kot rookie, ki dobrodelno dajem mojo pasovno širino, vidim, če je sosed konektan name? Ali rabim kakšno orodje ali lahko v winsih počekiram?
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Povezave ruterja oz. WLAN AP-ja vidiš.... na statusnih straneh ruterja oz. WLAN AP-ja !
cheer.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.910
113
Greš v ruter nastavitve pa tam vidiš. Samo ni zdaj to tak da ti direkt piše da ti joža in 3. štoka leva vrata gor visi. Vidi se ime kompa, recimo joža leptop, štefkin iphone,...
mene je skoraj kap recimo, ko sem si kot n00b uvedel prvi brezžični router, valda pustil odklenjenega, pol pa en dan presenečenje. grem malo čekirat client list in vidim gor pol sosednjega bloka
jezen.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Evo, včeraj zvečer sem se malo poigral. V bloku mi je našel dve nezaščiteni omrežji, ampak na internet vseeno nisem mogel. Javi napako, da kao internet explorer ne more odpreti te strani. Če pa vtaknem noter kabel od moje povezave, najde takoj strani.
Je treba še kaj posebej nastaviti ali ima pa lastnik ruterja tako naštimano, da ne more nihče surfati preko njegove povezave?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Lahko ima on tako nastavljeno (omejiti se da promet na vec nivojih, najbolj preprost nacin je MAC whitelisting, potem pa podobno se na IP nivoju), lahko imas pa ti fiksne nastavitve, ki niso ustrezne za njegovo nastavitev mreze.