Kako preveriti, če je hiša zgrajena legalno?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Stvar je taka: na parceli stoji hiša in obstaja tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo stanovanjske hiše. Problem pa je, da zraven stoji še delavnica in vsa stvar je po GURSu ocenjena neverjetno nizko (par jurjev), torej je nekaj v vsej zgodbi sumljivo. Na prvi pogled bi bila mogoče hiša mogoče zgrajena na črno (čeprav bi bila tudi za to ocena za zazidljivo parcelo občutno prenizka, 500 metrov stran je recimo 800 m2 velika zazidljiva parcela brez vsakega objekta ocenjena na 90.000 EUR) ali pa je GURS kaj orenk zafrknil?

Kje je torej možno preveriti, če je hiša zgrajena po gradbenem dovoljenju in je vse čisto oziroma kaj v tej zgodbi ne štima?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kolegu so novo hišo ocenili na 25 jurjev, meni pa na 135.
Tisto je bilo samo metanje denarja , neke uporabne vrednosti pa ni imelo. Ker vse naredit samo na papirju iz naslonjača , po terenu se ti pa študenrarija pači je tako tako.....
Drugače pa mora nekje obstajati kopija gradbenega dovoljenja z načrti. Upravna enota ali pa geodetska.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kopija gradbenega dovoljenja, če je staro več kot 10 let se nahaja v zgodovinskem arhivu.

Za lažje iskanje pa rabiš št. gradbenega dovoljenja, katero dobiš na UE, na oddelku za okolje in postor.

Vsaj pred 6-imi leti je bilo tako...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Mislim da ue po 10 letih unici dokumemte, lahko pa jih prideš iskat pred uničenjem.
ocena gursa je pričakovana.
Pri nas so hoteli ocenit kup pokritih drv kot nepremičnino, gozd po katerem gredo tri trase daljnovoda pa ocenili na polno čeprav v njem lahko samo praprot prodaš
Edit:možno da gre v arhiv, jaz sem enkrat videl poziv na ue za prevzem sicer gre v uničenje

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ti nekaj misliš, jaz pa vem, da se vsa dokumentacija hrani v zgodovinskem arhivu. V mojem primeru je to Celje.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Kopijo gradbenega dovoljenja sem dobil na UE... je prav zanimivo videti na pisalni stroj natipkan dokument (iz leta 1985
grin1.gif
). Zanima me, če obstaja še kakšno drugo dokazilo, da je hiša zgrajena legalno.

Kolegu rihtam dokumentacijo za garancijo posojila in niso zadovoljni samo s kopijo gradbenega dovoljenja, ker je po GURSu tako nizko ocenjeno vse skupaj. Hiša je v 3. gradbeni fazi in nihče ne živi noter, zato nima niti hišne številke, ki bi verjetno precej olajšala zadeve...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Zanimivo, da hranijo tako dolgo.

Hišno številko sem jaz dobil, ko sem imel hišo v identični gradbeni fazi.

Kar se vrednosti tiče, jo lahko da na novo ocenit. Strošek niti ni tako velik.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
kopija gr.dovoljenja mora biti povsem dovolj. ne vem kaj bi bilo še bolj uradno dokazilo za banko???

če misliš da je po gursu prenizko ocenjena, naroči ocenitev vrednosti objekta.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Ne vem koliko časa si lastnik nepremčinine. Če si pred kratkim postal, potem piši na gradbeno inšpekcijo, da želiš izvedeti ali je bila izdana kaka odločba za ta objekt. Da ti bodo lažje odgovorili, jim pošlji podatke o št. parcele, k.o. in podatke bivšega lastnika.
Dostikrat so te odločbe vpisane v ZK. Predvidevam, da bi za to že vedel.

kolikor je meni znano, GURS pri ocenjevanju ni upošteval legalnosti objekta.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Ni moja zadeva, ampak od kolega, ki je malo starejši in itak skregan z moderno tehnologijo, zato mu jest malo pomagam. Za piko na i je skregan tudi z redom, zato so originalne papirje verjetno že pojedle miši in je bilo treba dobiti vse kopije.
tongue-1.gif

Nova cenitev se mi nekako ne zdi najboljša možnost - predvsem višja obdavčitev, ki pride zraven, ni najbolj fajn.
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Kopijo gradbenega dovoljenja sem dobil na UE... je prav zanimivo videti na pisalni stroj natipkan dokument (iz leta 1985
grin1.gif

Kolegu rihtam dokumentacijo za garancijo posojila in niso zadovoljni samo s kopijo gradbenega dovoljenja, ker je po GURSu tako nizko ocenjeno vse skupaj. Hiša je v 3. gradbeni fazi in nihče ne živi noter, zato nima niti hišne številke, ki bi verjetno precej olajšala zadeve...

kopija gradbena in samo gradbeno je dokaz, da je za hišo pridobljena legalna smernica gradnje.
da je hiša legalno zgrajena mora biti pa zgrajena po GD.

po domače, gd za hišo 100 kvadratov in hiša v naravi z 200 ni legalna.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
grin1.gif

kopija gradbena in samo gradbeno je dokaz, da je za hišo pridobljena legalna smernica gradnje.
da je hiša legalno zgrajena mora biti pa zgrajena po GD.

po domače, gd za hišo 100 kvadratov in hiša v naravi z 200 ni legalna.

po domače, gd za hišo 100 kvadratov in hiša v naravi z 120 ni legalna.
Najbolje bo, da se obišče domača občina. Vsaka občina ima neke svoje "finte" tako da je težko razglabljat tukaj. Sigurno pa UE ni dovolj točen naslov za kopijo GD. Imajo en kup oddelkov. Geodetska uprava nima GD. Kar se pa cenitev tiče, smo pa že razglabljali.... to ni realna tržna vrednost. !!! To je bolj za davek!
(sej Jankovičeva hiša in od soseda cigana tud niso enako vredne. Jankovičeva je manj. In to zato, ker ima cigan župana za soseda, cigan pa župana)
tongue-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Po kaksnem nacinu je pa mozno preveriti ali je v zgodovini sploh stala kaksna hisa na doloceni parceli, vrjetno samo na upravni enoti?
Zanima me pa leto pod 1980

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ali tega ne pokaže zgodovinski izpisek iz zemljiške knjige? To lahko sam pogledaš preko interneta.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Po kaksnem nacinu je pa mozno preveriti ali je v zgodovini sploh stala kaksna hisa na doloceni parceli, vrjetno samo na upravni enoti?
Zanima me pa leto pod 1980
ortofoto posnetek ti bo podal odgovor na to. Odvisno katero olkacijo gledaš, mogoče bo šlo že z altas okolja, ki je na internetu. Tam lahko izbiraš letnico ortofoto posnetka.
Če ne pa, pot pod noge, pa na geodetsko in tam naročiš posnetek.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ortofoto??
A ti ves kdaj je ortofoto zacel sploh delat? Jest rabim za pred 1980 letnikom.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
podatek boš dobil na geodetski upravi. Oni bodo že vedeli, kje in kako kaj iskati.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
ortofoto??
Dej, dej, pejd na Geodetsko, tako kot ti je odgovoril Lanos, in pa povprašaj po aerosnemanju ali po aerofotografijah. Da ne bomo zapenjal tu brezveze in se delal pametnega.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.381
113
Citat:
ortofoto??

Noben problem. Poklices na geodetski institut slovenije v Ljubljano. Tam dela en zelo prijazen gospod, poves za kero bajto rabis ortofoto in iz kerga leta. Ti naredijo posnetke z merilom (da se vidi kok je bil tloris bajte takrat). Cena okoli 140 EUR.

Sam sem to urejal julija in je blo tko...

Majo pa za zlo dolg nazaj 1980 ni noben problem

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Največ povpraševanja pa je najbrž za leto 67. A ni GU to storitev predala nekemu podjetju v trzinu? Ko sem jaz okoli 05 iskal star ortofoto je stal 10 jurijev oziroma dobrih 40 evrov.