Kako pobarvati mediapan (MDF)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Mediapan bi rad obarval na sijaj belo (kopalniški element).
Vem, da je potrebno pred barvo dati eno osnovno/temeljno barvo, samo ne vem katero, pa mau sem že pozabil kako točno gre postopek.

- pobarvam s temeljno barvo (katero??)
- s finim brusnim na rahlo pobrusim, da rata gladko
- pobarvam z glavno barvo 2x

ali je morda pri prvnem nanosu glavne barve še enkrat treba pobrusit?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Najprej je potrebno s finim papirjem (220 - 280) pobrusiti samo ploščo.
naslednja faza je kit za brizganje, priporočam poliuretan, nato fino brušenje, kjer se ne sme več videti svetlih 'otočkov' - lis na temelju, barva 2X, z vmesnim brušenjem 280-400 in na zaključku še prozorni lak.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
torej že s temeljno barvo oz. kitom pobarvam celo ploščo, da se ne vidi več "lesa"?

a kit tudi z 280 pobrusim al bi še kej bolj finega vzel?

a da bi še barvo lakiral? ok možno, sam na to res nisem pomislil.

A veš mogoče porabo za kvadratni meter? Da vem kolk približno kupit:)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
1. da
2. 280 zadošča za kit
3. obvezno, če nočeš da s časoma matira
4. odvisno od roke, kit med 300 in 400g, barva cca 150-200 (dva nanosa), lak manj kakor 100

Upoštevaj, da mora biti površina pred naslednjim nanosom popolnoma suha, torej ni dovolj prašna suhost. Možnost nagriženja prejšnje površine se povečuje z količino dodanega razredčila.

Še to - za brizganje kita boš potreboval šobo najman 2.0, fino je če je 2.5, če pa imaš varianto za air-less si pa zmagal...

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ja, še to- pri air-less-u je poraba za najmanj 20% manjša, pa to verjetno itak veš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
O super hvala za te podatke!!

Pištole še nisem nabavil. Thnx še za tole glede šobe, da bom še na to pozorn kake šobe dobim zraven.

Air-less za v garažo? google mi samo neki profi stvari ven meče.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
aja še to.
če imaš kak predlog za domačo mini lakirnico;)
neki morem poštudirat kako dat sušit, da ne bo prah gor padal.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če nimaš air-less-a, potem se ti ne bo splačal nakup. Wagnerji, tudi najmanjši so kar draga zadeva, vsaj bili so.
Če pa kupuješ pištolo, pa jo pojdi iskat na boljšjaka, kjer možakar prodaja nove komplete po 50 €, v kompletu pa sta dva rezervarja, orodje za čiščenje in tri šobe, poleg tega pa je pištola kromana, kar je zelo pomembno pri čiščenju.
Mini lakirnica? Hm. Še najboljša varianta je res garaža, glede prahu (in mušic) smo pa pred mnogo leti stvari reševali s polivinil-šotorom narejenima na dovolj velikem lesenem ogrodju.
Med samim lakiranjem pa je treba preprečiti pretok zraka (prepih), čeprav je to zelo pomembno šele pri zadnjem nanosu.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
air-less je tole http://pest.si/8ol ?
To si že dolg ogledujem v merkurju, vendar vedno z rezervo. Še sam ne vem zakaj. Zgleda tko plastično in prelepo, da bi blo res:) Pa seveda sem gledal cene do 100€.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Žal ni to - to. Nekaj več o pravem airless-u lahko pogledaš na http://www.airlesspro.co.uk/userimages/procart11.htm .
Brizgalka, ki si jo linkal pa je zanimiva zadeva, prvič vidim in ne morem ti povedati, kako se obnese. Glede na fotografijo bi morda celo bila ustrezna.
Nekaj podobnega sem uporabljal pred desetletji in z njo celo pobarval svoj avtomobil.

igi

Guru
13. okt 2007
5.607
1.207
113
Celje
Pač na zadnjega....

Sem barval kopalniški fronte iz mediapana na oranžno.... vse razen laka sem naredil, pa to na blizu še vedno to ni to.... sej vsi hvalijo, ampak mene motijo malenkostne nepravilnosti... V domači garaži to narediti odlično, sploh če prej nisi nikoli držal pištole v rokah bo to bol tako tako....

Drugače pa se dobi že oplemenitene iverna plošča v sijajni izvedbi. Sem glih včeraj imel karto v rokah in bela je v "lager programu". Obstajajo tudi druge barve, vendar še nimajo v slo na zalogi. Obstajajo različni "sijaji", ta bela ni čisto "visoki sijaj", je pa vseeno odlična in ti prihrani en kup dela!

L.p.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
thnx za spodbudo
tongue-1.gif
hehe. Jah probal bom, če ne bo šlo, bo treba pa drugač.
Enkrat je treba tut barvat probat:)