Kako napisati knjigo?

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Napisala bi knjigo in jo tudi natisnila v manjši nakladi ampak nimam idej kako zadevo speljat.

Zgodbo imam, muči me samo kako dat lektorirat, vezat, tiskat bla-bla, in koliko bi to stalo recimo za 100 knjig, v obliki
knjige ki jo je napisal Murko (jemljem kot primer izgleda, mehke platnice,...)

Nimam namena zaslužit, mogoče da se mi povrne vsaj polovica stroškov ki bi nastali z tiskanjem,...

Hvala za info!

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Poskusi tu : www.katr.si
Bolj prodrobno : http://www.katr.si/?page_id=15 in če ti gre v koncept si zmagala
smile-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Če je bivši miss universe uspelo napisati krimič potem že ne more biti prav težko, hehe:)

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik janika pravi:
Napisala bi knjigo in jo tudi natisnila v manjši nakladi ampak nimam idej kako zadevo speljat.

Zgodbo imam, muči me samo kako dat lektorirat, vezat, tiskat bla-bla, in koliko bi to stalo recimo za 100 knjig, v obliki
knjige ki jo je napisal Murko (jemljem kot primer izgleda, mehke platnice,...)

Nimam namena zaslužit, mogoče da se mi povrne vsaj polovica stroškov ki bi nastali z tiskanjem,...

Hvala za info!

Približno takole:
Ko je zgodba napisana imaš dve možnosti, pošlješ 'rokopis' na vse mogoče in nemogoče založbe in upaš, da se bo ena izmed njih odločila in ti knjiga izdala - to je daleč najbolj enostavna rešitev, saj bo založba poskrbela za vse od lektroja, do oblikovalca in ne nazadnje tudi za distribucijo in marketing knjige.

Če pa ti to ne rata, pa boš za vse zgoraj opisano pač morala poskrbeti sama. Lektorji se najdejo, oblikovalci tudi, jih boš pač morala plačat iz svojega denarja, ali pa se tega lotit sama. Ravno tako oblikovanje naslovnice. Cene vsaj cca 1000 - 2000 € za vse, če knjiga ni ravno zahtevna za prelom in ni predebela za lektoriranje.

Tisk knjige je sedaj relativno poceni, za takšno naklado se ti morda bolj splača, da se obrneš na kakšnega ponudnika digitalnega tiska, ki tiska tudi manjše naklade. Cen pa žal ne poznam.

Potem pa moraš seveda to knjigo še spraviti med ljudi. Kar je pa že druga zgodba.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
ksz.....

Kako je kaj z tole spleto založbo Katr?

Zgleda dokaj zanimivo, sploh zato ker nimaš stroškov z tiskanjem, lektoriranjem ipd.

Potem je pa na tvojih plečih da kolikor toliko poskrbiš za promocijo.

Problem v sloveniji je predvsem to, da nimamo knjigarn v pravem pomenu besede. So zgolj papirnice z prodajnim knjižnim programom.
Dejstvo je, da se bo malo katera založba potrudila in spromovirala tvoj izdelek do te mere, da se ti bo kot pisatelju opazno izboljšal finančni položaj.

Tudi sam imam "nekoč" namen napisati in celo izdati knjigo, Janika, lepo bi bilo da najdeš rešitev kako napisati knjigo in nato o tem napišeš knjigo
nahrung002.gif
Prodajni uspeh garantiran.

Drugače pa vso srečo in neglede na to kaj se odločiš storiti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Če boš vse sama delala pazi na dohodnino. Je bilo zadnjič v eni oddaji, da ti nabijejo na ves prihodek dohodnino, stroškov pa ne moreš uveljavljat (tiskanje, lektoriranje, itd.). Tako da se temeljito pozanimaj.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
ksz.....

Kako je kaj z tole spleto založbo Katr?

Zgleda dokaj zanimivo, sploh zato ker nimaš stroškov z tiskanjem, lektoriranjem ipd.

Potem je pa na tvojih plečih da kolikor toliko poskrbiš za promocijo.

Problem v sloveniji je predvsem to, da nimamo knjigarn v pravem pomenu besede. So zgolj papirnice z prodajnim knjižnim programom.
Dejstvo je, da se bo malo katera založba potrudila in spromovirala tvoj izdelek do te mere, da se ti bo kot pisatelju opazno izboljšal finančni položaj.

Tudi sam imam "nekoč" namen napisati in celo izdati knjigo, Janika, lepo bi bilo da najdeš rešitev kako napisati knjigo in nato o tem napišeš knjigo
nahrung002.gif
Prodajni uspeh garantiran.

Drugače pa vso srečo in neglede na to kaj se odločiš storiti.

Založba Katr ni nič drugačna od ostalih založb. Tudi pri drugih založbah avtor nima stroškov z lektoriranjem, tiskanjem, promocijo ... Sicer pa danes ni problem zadevo lektorirat, tiskat ... problem jo je prodat, spromovirat, prepričat ljudi, da je delo domačega avtorja ravno tako dobro kot delo nekega tujega ... in tu boš kot posameznik lahko naredil ali nič ali pa vse. Odvisno od tebe kako se znajdeš, koliko si komunikativen, koliko in kakšne ljudi poznaš ...

Pa problem prodaje knjig ni v tem, da nimamo "pravih" knjigar. Jaz mislim, da je problem predvsem v tem, da so knjige še vedno obdavčene, kar posledično pomeni, da so predrage in jih zato ljudje in knjižnice ne kupujejo tako kot bi jih sicer.

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
@trigger : s to založbo je tako : za 25€ imaš zunaj knjigo .. avtor ob tem zasluži cca 8% brutto! (v praksi je to nič) založba cca 7%.
In dokler so naklade majhne je zaslužek postranskega pomena (čeprav papirilogija, durs itd ni nič manjša zaradi tega).
Vendar če so kupci, potem nima nihče stroškov ker so pokriti oz vključeni v vsako posamično knjigo. Tudi "knjiga", za razdelit jo prijateljem in družinskim članom ne stane celo bogatstvo, ker je pač tisk sproten oz print-on-demand. Klasičen tisk ponavadi zahteva vsaj neko minimalno naklado in nekoga, ki je pripravljen tisk te minimalne naklade financirat.
Če pa kdo misli da ustvarja bodoči bestseller pa seveda lahko komot poskusi klasiko ..

tjasica

Zelenc'
14. avg 2014
1
0
1
jaz pa imam malo drugačen problem,nevem če mi lahko pomagate ampak poskusiti ni greh....
no takole je...pišem zgodbo,na sredini pa ne znam nadeljevati,nevem ali ni ustrezna tema,....če ima kdo kakšno idejo,kar na plan.

hvala,lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Lahko mi pošlješ tekst na ZS v branje, morda bom imel jaz kakšno idejo za nadaljevanje.