Kako motor ugasniti ?

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Kako se pravilno motor ugasne, s kljucem ali na stikalo ?
Zakaj sprasujem, kolega ima skuterja, ki mu elektrika nonstop nagaja ( praznjenje akumulatorja, trobljenje med voznjo...) prav tako tudi drugemu, ki ima Yamahinega coperja. In ta s skuterjem ga je peljal na servis in so mu rekli, da elektrika zajebava zaradi tega, ker ga ugasuje na gumb. Na gumb ga ugasuje tudi coperist. In zdaj me zanima, kako ugasnit motor, da je pravilno ? Jaz ga ugasujem na gumb, pa zaenkrat se nimam tezav, ker nekako je logicno, da se prekine tokokrog samo za masino in da se ne ugasne direkt s kljucem.

moturer

Pripravnik
28. okt 2007
89
0
6
Sicer pa verjetno res ni pomembno, kako ga ugasneš. Problemi z elektriko kot praviš, so verjetno drugje.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Jaz ga ugašam s ključem, gumba ne uporabljam. To pa zato ker ko ugasnem z gumbom mi še vedno gorijo luči(posledično praznenje akomulatorja), res da samo za sekundo ali 2. Konec koncev moraš pa potem vseeno ključ ven dat.

RisPo

Pripravnik
25. jun 2008
31
0
6
Tudi jaz ga ponavadi izklapljam z ključem, razen v primeru, če ustavim v hribu (motor ostane v prestavi in to služi kot zavora) ali pa v primeru, da slučajno kdaj potrebujem luči in nočem, da motor še nekaj časa ropota (sploh ponoči).

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Zakaj sploh je uno stikalo, ce smo ze pr tem?

Neki mam v spominu da ti kdo drug ugasne motor, ce pogrnes in je taka situacija. Sam pomoje tistemu, ki ne pozna motorjev bo bolj logicno kljuc obrnit kot pri avtu ne pa nek rdec stikalo klikne med 100 drugimi stikali ki so za bogvekaj.

lp,
Sasa

RisPo

Pripravnik
25. jun 2008
31
0
6
Izklop v sili... V sili ključa nikakor ne boš uspel obrniti, lahko se pa tudi zgodi, da se ključ odlomi...

ZareLepotec

Pripravnik
2. okt 2007
47
0
6
Kill-Switch. Roke ti (načeloma) ni treba dat z ročk, tko da lahko motor še vedno držiš in ga v sili ugasneš. Kot je bilo rečeno; recimo na klancu začne lezt nazaj, klofneš stikalo, spustiš sklopko in motor se ustavi.

Pravijo pa, da nima veze al ugasneš na switch al pa na ključ. Naj bi bil pa kill-switch namenjen ugašanju v sili, kukr vem se naj bi tudi celotni el. tokokrog prekinil, zato nekateri pravijo da to ni zdravo. Tko da ja, ključ. Da se mi pol folk veselo smeje k rabim 2 minuti, da poštekam, da mi je nekdo switch stisnu
smile-1.gif

jenej

Pripravnik
18. jul 2007
60
0
6
40
Gumb je za izklop v sili kot je povedal ze Rispo. Normalno se ugasa s kljucem.

Lp, Jenej

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Na ključavnico, baje je bolje za gumb
evil.gif

Ugašam res skor vedno na ključavnico. Un gumb mi kdaj kak kolega pritisne, ko v križišču čakamo za speljat. Drugač naj pa pomoje ne bi imelo veze, oboje mora delat tako kot mora. Tud doma ne odšraufujete žarnic, da ne bi uničl stikala, ali pa ne hodite skoz okna v stanovanje, da ne bi uničl ključavnice na vratih.

Lp, Tuši