Kako malo okrepiti starčka?? Rabim tudi rez. kose

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Torej, v dar (?) sem dobil en star laptop - Dell Inspiron 8000...

potreboval ga bom za po netu brskat, pa občasno za kej muzke zavrtet... od programov bi bilo gor win xp, winamp, vlc, mozilla, in pa en antivirus - avast.

a bi se dalo dedca mal pomladit - Dokupil bi mu kakšne rame (zdej ma 400 pa še neki, če sem prav prebral v system-u) , pa kaj bi še lahko naredil?

Iščejo se Baterije in kabel od adapterja do štekarja! Ta kabel ima tko 3 luknje... to se zihr komu doma valja

Nazadnje urejeno:

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
To, da ima "400 pa še neki" RAMa ti pove, da si grafična kartica vzame svoj kos potice od pomnilnika. V prenosniku imaš 512MB RAM, če ti kaže manj, je razlika na grafični (pri nekaterih modelih si lahko ta ratio spreminjal v biosu). Glede na to, da je prenosnik dokaj star, se ti novih ramov ne splača kupovati, ker stanejo več kot je vreden cel laptop (verjetno so not ddr1), če pa ti kdo rame podari ali pa jih dobiš zelo poceni pa najprej preveri če imaš 2 palčki po 256mb ali eno po 512mb rama in kakšen prost slot. ... ...

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Potem pa ql...
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Dejstvo je, da so se XP-ji z vsemi service packi, še posebej pa z naraščujočo zahtevnostjo programov v letih svojega delovanja precej napihnili. 512 je postalo odločno premalo za dostojno delo brez nenehnega "praskanja" po disku.

Če strnim tvoj seznam programov:

- Winamp
- VLC
- Mozilla

Očitno ne potrebuješ ničesar, kar teče izključno na MS platformi (Winamp ne vem, če je sploh portan, ampak imaš kup drugih programov). Po mojem je prva stvar, ki jo lahko narediš - slovo od Windowsov in namestitev Ubuntu-ja (ali kakšne druge variacije). Na podobni konfiguraciji sem naredil točno to in zagotovim ti lahko, da uspeh v smislu bolj tekočega dela ne bo izostal.

Pri hardware-ski nadgradnji pa najprej dobro premisli, če se splača. Preveri, kateri RAM je sploh noter (glede na starost, bi prav lahko bil DDR1, da ne rečem celo SDR)... predvsem pa - da ni slučajno 512MB kar maksimum.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Dell Inspiron 8000
PC WorldBench score of 141, Pentium III-900/700 CPU, 128MB of SDRAM, 256KB L2 cache, Windows Millennium Edition, 15-inch active-matrix screen, NVidia GeForce2 Go graphics chip with 16MB of SDRAM, 20GB hard drive, 8X DVD-ROM drive

Če je ''400 in nekaj'' RAM-a pomeni, da ga je nekdo že pošteno nadgradil in več kot toliko verjetno ne gre (pa še brez potrebe je, ker to je pa res samo še za v smeti).

Mogoče kak Linux kot si predlagal, za Win XP je to neuporabno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Možno, da je dal še 256MB zraven, kar nanese 384MB...

Samo ima pa ločeno grafično!
smirk-1.gif

Skratka, precej zmaksimirana zadeva in težavna za nadgradnjo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
a tako...

Lequack, kot sem rekel, vem da je laptop star! zato ne me moti da ni wide-screen, pa da nima okroglih robov, pa da je težak, itn...

ostali; ok, ga bom malo razstavil, če mi bo uspelo, pa bom preveril tele rame...

drugače pa če je 512ram max, pol je pa res samo še za v smeti!

kaj je pa tale ubuntu? a to je linux? katero verzijo naj dobim? kok se to kej razlikuje po uporabi od windowsov?

Pa še to, slika je čist mejhna, kaj je to narobe? Sploh ni čez cel ekran! slika je velika 15x15cm, in v tem kvadratu so vsi windowsi...

no ja, mogoče bi pa mogu lastniku pustit, da ga da tja, kamor ga je imel namen dati...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Ne obstaja ena verzija XP-jov ki je prirejena za starejše računalnike?
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

http://www.ubuntu.si/

Za foro si presnami, zapeči na CD in zbudi računalnik direktno s CD-ja. Boš najbolje videl, kakšna je hitrost (ko bo enkrat na disku, pričakuj še malo boljšo odzivnost) in ali ti sistem sploh ustreza. Za osnovne operacije je super. No, tudi za kaj bolj naprednega. Jaz sem prvič v življenju nameščal Linux in sem imel v 60 minutah delujoč sistem s printer sharingom, normalno povezan na internet in vse.

512 MB je povsem dovolj za Ubuntu.

Prenosnik je sicer star, ampak če gor priklopiš še ka zunanji zaslon, postane povsem spodobna mašina za maile, Alter in kako seminarsko napisat.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mogoče ni pravih gonilnikov. Tale ima 1400x1050 resolucijo in mogoče ima narejeno tak, da ti potem 1024x768 kaže v kvadratu. Na nekaterih se celo da nastavit ali naj sliko raztegne ali jo naj pusti na sredini.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja bo nekaj takega ja...

Torej, posnamem ta magic Ubuntu cd (zadnjo verzijo?), ga dam not in zaženem... kdaj pa pol windowse sformatiram?

kateri programi so približki vlc, winamp, mozilla (mozilla obstaja za linux, a ne?)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Tako ja, posnameš in nastaviš računalnik, da se zažene s CD-ja.

ubuntu804installationguide-large_002.png

Izbereš "try without change" in pogledaš, če ti je všeč. Če ja, pač inštaliraš.

Vsi programi, ki jih rabiš, so že privzeto nameščeni (Mozilla, Open Office, predvajalniki za glasbo in filme...).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ma bom kar instaliral! sej itak morjo uni windowsi iti, pa vsi podatki k so še gor!

ok, bom to tekom dneva se začel malo igrat! pa sej, zakaj mi ne bil všeč? sej je dost dober približek windowsom!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če so vsi podatki pogrešljivi, potem res najbolje. Pa še malo pošpilaš se... Vsak geek, ki da kaj nase, mora vsaj enkrat na leto formatirat računalnik in nameščat sistem.
tongue-1.gif

Zakaj ti ne bi bilo všeč? Tisoč razlogov, glavni pa je najbolj neumen - "sem navajen Windowsov". Slišal že stokrat in do neke mere tudi sam tako razmišljam, kar je največji
bonk.gif
.

Poročaj, kako bo delalo. Upam, da bo sam našel vse gonilnike.
smirk-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja... pol ga morem še na net takoj priključit... mhm... ima eno čudno zunanjo mrežno kartico! ok, ampak bo že..., tok da bo driverje poiskal - kolikor jih bo - bo dost!

da bi jih pa ročno iskal, je pa preveč zamudno, a ne?

ha, pa nisem glih kakšnen geek! ok, widowse znam zrihtat tko da delajo, pa razne programe gor dat, za vse ostalo je pa tukaj alter.si -> Računalniška programska/strojna oprema!!
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če znaš sam namestiti Windowse, si po definiciji geek. Kar sprijazni se...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ha ha... geek je zame tist k fura cel sistem v eni veliki firmi, k ve, kaj je vsak čip v pc, itn...

jest se imam za amaterskega znalca!