Kako energetsko učinkoviti smo Slovenci?

MojsterDavid

Zelenc'
15. okt 2012
19
0
1
Ljubljana
toplotnacrpalka.org
Zdravo, ste brali kaj zadnjo raziskavo REUS 2012 o naši energetski učinkovitosti?

Izpostavil bi naslednje ugotovitve:

- Štiri petine gospodinjstev razmišlja o tem, kako bi učinkoviteje ravnali z energijo.

- Več kot polovica gospodinjstev o svoji stopnji učinkovitosti boljše mnenje, kot pa kaže njihovo dejansko ravnanje z energijo.

- Pri električni energiji je opazen trend večje ozaveščenosti glede varčnega ravnanja. 9 od sto gospodinjstev bo v naslednjih 12 mesecih verjetno kupilo nov štedilnik...

- Petina gospodinjstev ima TV in računalnike vklopljene tudi, ko jih ne gleda ali uporablja....

- Osebni avto je še vedno najpogostejša izbira za vse potrebe po prevozu.

Naredil sem kratek in ohol povzetek ugotovitev. Načeloma se mi te ugotovitve zdijo splošno znane in jih vsi poznano, ne razberem nobenega nasveta ali primernega načina varčevanja z elektriko, ki ga nebi poznal ali o njem ne bi vedel in ga pač morda nebi koristil... Kakšno je kaj vaše mnenje?

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Prepovedat nakup toplotnih črpalk in vse večje odjemalce spravit na biomaso, ki gnije po Sloveniji.

smirk-1.gif

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Potrebno bi bilo dodati ampak tega ne napisejo..vem ker sem trnutno v gradnji- stiropor v Italiji dobrih 25% cenejsi kot pri nas, stirodur tocno 30% cenejsi,lepenka skoraj napol kot pri nas...
Tako smo ucinkoviti da se kar kadi od davkov trosarin in pohlepa trgovcev.
Ta drzava zna ljudi nagrajevati samo z davki in trosarinami in prav je da se narodu jebe za tako drzavo in njeno ucinkovitost !

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
no ja računalnik se sam izključi če ga ne uprabljaš, če ga imaš pravilno nastavljenega...
kako se je povečala kaj energijska učinkovitost odkar imajo po blokih tiste števčke na radiatorjih?

aja hišo prenoviš, daš debelejšo izolacijo, boljša okna potem postane naenkrat hiša 2x več vredna in ko pride davek na nepremičnine (ko ga bodo uvedli. menda niso zastonj popisovali vseh nepremičnin) boš plačeval več - ja saj si lahko privoščiš, ker daš za kurjavo manj.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik binebane pravi:
kako se je povečala kaj energijska učinkovitost odkar imajo po blokih tiste števčke na radiatorjih?

Ne spomnim se točno, bil je nekje prejšnji teden intervju z šefom energetike in je rekel da je prihodek na daljinkem ogrevanju padel, na vprašanje novinarja zakaj, je odgovoril da zaradi delilnikov toplote v blokih dostavijo manj toplote. Je pa tudi povedal točne številke, ki se jih pa ne spomnim.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
ja saj je logicno. tropski blokarji v kratkih hlacah, odprtimi okni in 28 stopinj v stanovanju so izumrli

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
376
94
28
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
ja saj je logicno. tropski blokarji v kratkih hlacah, odprtimi okni in 28 stopinj v stanovanju so izumrli

Ja vse manj je takih ja.... tud pr nas (hiša 300m2) se je to učas delal... segrel na 24°C, da si lohk bil v kratkih hlačah, zdej je pa rajš kšna stopinja manj, pa se mal bolj oblečeš
smile-1.gif

Drgač pa računalnik rabš ene 5-7x na dan (v mojem primeru), dejansko se mi ga ne splača ogašat pa vedno ko kej rabm nazaj prižgat, je bolš če mi skos dela (seveda ob daljši odsotnosti se pa sklopi)
cool-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik MojsterDavid pravi:
Zdravo, ste brali kaj zadnjo raziskavo REUS 2012 o naši energetski učinkovitosti?

Izpostavil bi naslednje ugotovitve:

- Štiri petine gospodinjstev razmišlja o tem, kako bi učinkoviteje ravnali z energijo.

- Več kot polovica gospodinjstev o svoji stopnji učinkovitosti boljše mnenje, kot pa kaže njihovo dejansko ravnanje z energijo.

- Pri električni energiji je opazen trend večje ozaveščenosti glede varčnega ravnanja. 9 od sto gospodinjstev bo v naslednjih 12 mesecih verjetno kupilo nov štedilnik...

- Petina gospodinjstev ima TV in računalnike vklopljene tudi, ko jih ne gleda ali uporablja....

- Osebni avto je še vedno najpogostejša izbira za vse potrebe po prevozu.

Naredil sem kratek in ohol povzetek ugotovitev. Načeloma se mi te ugotovitve zdijo splošno znane in jih vsi poznano, ne razberem nobenega nasveta ali primernega načina varčevanja z elektriko, ki ga nebi poznal ali o njem ne bi vedel in ga pač morda nebi koristil... Kakšno je kaj vaše mnenje?

Zelo zanimiva je prva točka. Skoraj vsi razmišljamo o energetski učinkovitosti, ampak? Kje se zatakne?
grims-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Marže na recimo stiropor so cca. 45%...

Kdo ima to maržo? slučajno imam vpogled v kalkulacijo marže pri večjem slovenskem trgovcu in na stiropor glih ni takšna... nasploh gradbeni materiali so bolj bogi, kar se marže tiče!

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem dobil 30 in 35% popusta na stiropor. Iz normalne cene.

Niso šli v minus, ko so ga mi prodali.
smirk-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Kdo ima to maržo? slučajno imam vpogled v kalkulacijo marže pri večjem slovenskem trgovcu in na stiropor glih ni takšna... nasploh gradbeni materiali so bolj bogi, kar se marže tiče!

EPS70, ko sem ga kupil, je imel 43 ali 46% maržo. Trenutno nimam pri roki računa, da bi navedel točne cifre.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

EPS70, ko sem ga kupil, je imel 43 ali 46% maržo. Trenutno nimam pri roki računa, da bi navedel točne cifre.

jah sej... mal nerodno sem napisal ja.... priporočena cena je mogoče že takšna, samo nikomur se ne proda po njej... dejanska marža na koncu je precej nižja... v gradbeništvu (dobro predpostavljam, da se večina pogaja za cene) je precej pod 10%, dosti stvari se prodaja tudi pod 3%...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj jaz tega ne razumem kot nasvet kako varčevati, bolj kot ugotovitev da je miselnost slovencev glede energetske učinkovitosti povsem v ku...

Raje je stokat pa kako se ne splača in kako vse stane, pakako te bojo cepili z davki če boš kaj premaknil (20 jurjev za nov avto, ko stari niti 100 jurjev nima prevoženih pa ni noben proble dat).

Običajno nas cene energentov začnejo ozaveščati - post festum. Preventiva pa itak kot rečeno...v ku...

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Na blok smo dali fasado 15 cm stiroporja. Da smo se zmenli je bilo veliko kreganja, sedaj ko imam radiatorje skoraj zaprte pa je notri prijetnih 23-24 stopinj cenzija pa vsi pravijo da je super.
Je pa blo zanimivo pri delilnikih toplote. Sosed je prvi mesec dobil račun 200 eur (enosobno) jaz pa 130 eur (dvosobno) stanovanje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
veš kako je bilo pri nas glede izolacije...starega prdca prepričat da je zanj dobra, ker bo manj plačeval...je norišnica.

Sicer mi smo dali 20 cm (no ja...jo ravnokar delajo..manjka ena stran)...tako da so sploh padali v nezavest.
evil.gif

Z delilniki je pa itak vse narobe, ker zdaj se pa res plača tolikko kot porabiš.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Ja pa zdaj je treba šparat, pa bla bla bla. Na sestankih mi je blo slabo. Je se je z delilniki kmalu videlo kdo je na polno kuril pa luftal. Pri nas se pa nekak nič ne pritožujejo, tiste ki je pa prva položnica presenetila so bli pa kr raje tiho.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Pa ravno vceraj, sicer sem pozabil kje sem bral, mogoce v Delu, je nekdo izjavil, da se zaradi vse vecjega stevila ljudi, ki ponovno kurijo na drva in pelete slabsa kvaliteta zraka v Sloveniji. :D