kako do stanovanja

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Pa od kje ti vendar logika, da bodo stanovanja kdaj skoraj zastonj
17758-icon_confused.gif
.

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
verjetno mislliš, da sem ga jaz okol sral če se grdo izrazim in da nisem nič šparal. narobe!
od oš so mi denar dajali na stran če sem ga doibl za kakšnen rojstni dan ali kaj takega , tudi preko študenta sem začel delat v prvem letniku sš.. kam je šel denar? nekaj malega morda za računalnik še v tistih časih, ostalo se je pa rabilo za vozniško, doma ni bilo prav z rožicami postlano in se je rabil denar pa sem ga prispeval v skupno blagajno.
za razliko so pa nekateri delali tudi preko študentskega, vendar v zanemarljivih številkah in zdaj na veliko govorijo kako so oni šparali ta denar. saj so ga res, ker niso bili v taki situaciji kot jaz vendar pa ne povedo tega da so dobili tričetrt stvari ki jih imajo zdaj od staršev. med to spada tudi vozniška, avtomobil, veliko finančnih sredstev ali pa morda celo stanovanje, notranja oprema.. tako je to.
imam pač slabo izhodiščno točko in nočem da bi jo imeli moji otroci in želim temu narediti konec.

verjetno bo večina od vas podedovala kakšen kos zemljišča, morda stanjovanje.. jaz bom pa podedoval dolgove.
in ja, imam jih namen vse poplačati, si zgraditi ali urediti svoj lastni dom , da za mano ne bo nobenih dolgov ....

...

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
pa da še omenim kje vse sem bil v svojem življenju.

1- smučat ne znam ker nikoli nisem imel smuč , pravzaprav še smučišča v življenju nisem videl ( nekaterim je smučanje samoumevno da gredo vsako leto... ) - ni bilo finančnih sredsrtev za take stvari, zdaj bi načeloma lahko šel vendar šparamo remember
2- na morju smo bili samo 2x kot družina pa še to na zadnje ko sem bil star 7let
3- tujina? sosednje države malo čez mejo, 1x nemčija, 2x slovaška - toliko o počitnicha in zhapravljanju

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Brat tud dela že od 14 leta preko raznih privatnikov, ŠS.....pa ima danes našparanega komaj za en avto l.00.
Je treba mislit tud na tiste redne stroške (meni tud starši ne morejo kaj dat, ker nimajo lahko jim samo jaz dam)

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik kellar pravi:
pa da še omenim kje vse sem bil v svojem življenju.

1- smučat ne znam ker nikoli nisem imel smuč , pravzaprav še smučišča v življenju nisem videl ( nekaterim je smučanje samoumevno da gredo vsako leto... ) - ni bilo finančnih sredsrtev za take stvari, zdaj bi načeloma lahko šel vendar šparamo remember
2- na morju smo bili samo 2x kot družina pa še to na zadnje ko sem bil star 7let
3- tujina? sosednje države malo čez mejo, 1x nemčija, 2x slovaška - toliko o počitnicha in zhapravljanju

Si še dobr glede tujine, jaz sem bil samo do Udin v Italiji in na Madžarskem do tiste tržnice z mešanim blagom...Hrvaške in Avstrije še 2 metrov nisem uspel prestopt, da o drugih državah ne govorim.
Na morju sem bil 2 leti nazaj samo 1 dan (Slo.obala)
Smučam ne......občasno delam preko ŠS, služim denar z nabiranjem gob in še kaj druzga, šparam an veliko, ampak stroški so neizogibni (položnice, hrana, bencin, vzdrževanje avta, obleka, obutev,).....našparanega imam pa tolk, da si lahko sedaj kupim skoraj en avto l.00

in kako naj jaz pridem do stanovanja kak le, ko bom z eno nogo v grobu takrat pa bom imel stanovanje, prej sigurno ne....poznam primere, ko so jim starši kupli parcelo, zdrgradil hišo in sedaj se majo carsko isto pri stanovanjih, ampak jaz nisem nič proti.
In tisti bumbar, ko govori, kako je od 10 leta varčeval in si sedaj kupil stanovanje, tak se laže.
Stanovanje je 100.000 evrov, našparanega bi imel kakšnih 15.000 evrov, to je komaj 15%vrednosti stanovanja....ravno zadnjič sem slišal brata, kako je en Žirovc šparal gnar, pa nikamor hodu, pa nič žurke, pa sam delal sedaj pa ima hišo narejeno, drugi stari okol 30 let pa čivkajo, kako ne morejo pridt do stanovanja ali hiše., me prav zanima kolk so mu starši primaknil.
Kako boš šparal, če so tisti redni stroški?????

Nazadnje urejeno:

AJVAR

Pripravnik
11. okt 2007
351
0
16
Obišči stran
Jaz ti dam še eno idejo v razmislek! Spakiraj kufre, na letalo ter Florida, okolica Orlanda stanovanje cca. 120 kvadratov, varovano naselje, fitnes, bazen.... Cena: borih cca. 50.000,00 $
13.gif

recimo:

http://orlando.condo.com/Condo...athroom_5988851

Z delom okoli je tako, da za nas Slovence ni problema, smo pridni in delavni!

Evo samo malo v razmislek, ker mene ko sem to videl me je kar prijelo da bi spakiral....

(Dobra stran krize, žal ne v Sloveniji
cool-1.gif
)

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Tvojih borih cca 50.000$ je 55.000$ +220$ na mesec, kar je kar opazna razlika. Čeprav se tudi meni zdi to kar ugodno.

Je pa zanimivo videti, kakšni so nepr. davki v ZDA... za to stanovanje kar 2.678$ /leto

AJVAR

Pripravnik
11. okt 2007
351
0
16
Obišči stran
Ja se mi ni dalo iskati, cene so bile tudi 35000 .... v tisitih 220 je všto vse delo okoli hiše, urejanje okolice, popravilo cest, fitnes, bazen.... Glede davkov pa počaki kmalu bodo tudi pri nas....

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
saj tam se zasluži tudi malo več kot v sloveniji in če gledaš da ti je 220usd = ~150eur? je to itak zastonj. zaslužiš pa vsaj 2x toliko kot tukaj..

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik kellar pravi:
Dober dan!

sem tipičen življenski primer človeka.

omislil bi si stanovanje v okolici LJ, 2-3 sobno, vendar
- nisem zaposlen (delam preko štud. servisa), ker firma ne zaposluje...
- torej ne morem vzeti kredita
- našparanega denarja nimam
- imam avto vreden 2000 eur
- imam na bančnem računu točno 1000 eur
- nikjer nisem zadolžen
- imam plačo 1100eur na mesec /študentsko delo
- domači mi ne morejo dati ničesar, zgolj jaz lahko dam kaj njim še od tega denarja ,ki ga zaslužim

kako kupim stanovanje? hvala

saj sproti za opremo ni problem . to že gre malo po malo. kako za boga pa naj pridem do stanovanja?!

Kako pa si to predstavljaš? Nisi zaposljen, nimaš nič našparano in imel bi celo 2-3 sobno stanjenje? Na podlagi česa pa bi si ti naj zaslužil takšno stanovanje? V prvi fazi dokončaj študij, redno se zaposlit, dobi si žensko ki ima prav tako službo in ki ima kaj našparano, prišparajta za polog in vzemita kredit.....

Lp

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik kellar pravi:
Dober dan!

sem tipičen življenski primer človeka.

omislil bi si stanovanje v okolici LJ, 2-3 sobno, vendar
- nisem zaposlen (delam preko štud. servisa), ker firma ne zaposluje...
- torej ne morem vzeti kredita
- našparanega denarja nimam
- imam avto vreden 2000 eur
- imam na bančnem računu točno 1000 eur
- nikjer nisem zadolžen
- imam plačo 1100eur na mesec /študentsko delo
- domači mi ne morejo dati ničesar, zgolj jaz lahko dam kaj njim še od tega denarja ,ki ga zaslužim

kako kupim stanovanje? hvala

saj sproti za opremo ni problem . to že gre malo po malo. kako za boga pa naj pridem do stanovanja?!

Kako pa si to predstavljaš? Nisi zaposljen, nimaš nič našparano in imel bi celo 2-3 sobno stanjenje? Na podlagi česa pa bi si ti naj zaslužil takšno stanovanje? V prvi fazi dokončaj študij, redno se zaposlit, dobi si žensko ki ima prav tako službo in ki ima kaj našparano, prišparajta za polog in vzemita kredit.....

Lp

Ti, tudi jaz se to sprašujem zato pa sem odprl temo!
aja pa to delam že drugi faks enega že imam narejenega pa ne dobim službe!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
In tisti bumbar, ko govori, kako je od 10 leta varčeval in si sedaj kupil stanovanje, tak se laže.
Stanovanje je 100.000 evrov ...

Leti tole name ? Vidim, da si uspel prebrati samo del, ostalo pa je zraslo v tvoji omejeni glavici
priden.gif
Napisal sem, da sem kupil garsonjero. Garsonjera je stala pol toliko (za stanovanje ni teorije, da bi si ga lahko privoscil, niti ne kaze, da bi lahko v naslednjih desetih letih racunal nanj, razen ce pade se za vrednost ene garsonjere denarja z neba), se vedno ni cisto vse do konca urejeno. Avta nimam, pa tudi razloga za to, da bi pepckom kot si ti na forumih nekaj nakladal nimam. Napisal sem dejstvo in ce tebi to ne uspe nekaj podobnega, se ne pomeni, da nihce drug tega ne more narediti.

Poznam kar nekaj ljudi iz moje generacije, ki so dosegli se precej vec od mene, pa ne pisarim naokoli kako to ni mogoce, ampak se trudim, da bi tudi sam enkrat prilezel tako dalec. Po drugi strani jih je tudi kar nekaj, ki se nimajo nic primerljivega, a vsaj zlagajo denar na kup.

Ce si prihranil doslej 15000 EUR in jih pametno investiral, je iz tega morda nastalo 20000, 25000 ali 30000. Ce si jih drzal doma v stumfu, je pa seveda problem. Pri meni je bilo priblizno 2/8 nainvestiranega, 3/8 prisparanega na dolgi rok in 3/8 zasluzenega v zadnjem casu (pred nakupom). Steje vsaka malenkost - ti si recimo certifikat od privatizacije zapil, jaz sem dobil zanj Petrol, Lesnino in mislim da se nekaj, kar je slo rakom zvizgat, in eventuelno dobil ven skoraj trikratnik (priblizno 300000 SIT) nominalne vrednosti certifikata v denarju, kar ni slabo. Najtezje je zbrati prvo okroglo stevilko (npr. 10000, pri meni so bile to marke), sploh ce zacnes z zepnino in priloznostnimi/poletnimi zasluzki, do naslednje prides precej hitreje.

Za nekoga, ki spara od 16. do 28. (kolikor je star avtor te teme) in je uspel prihraniti 300 EUR mesecno zadnjih 8 let ter po 2000 EUR/leto za prva stiri (srednja sola in zacetek faksa, dokler te gledajo doma -> delo poleti ter vsi obcasni dohodki cez leto), bi imel zdaj nasparanega ~30000 EUR, in s primernim vlaganjem v katerega od skladov ali v katere od delnic, ki so drvele strmo navzgor, se dodatnih ~10000 EUR. S tem se da zelo dobro zaceti, je pa jasno, da to ne bo 2-3 sobno stanovanje v centru Ljubljane, ampak garsonjera nekje na obrobju, pa se to ne bos ti izbiral kako, kdaj in kaj, ampak se bos posteno potrudil, da bos ujel ugodno priloznost.

Jaz sem oglas za mojo videl isti vecer, ko je bil objavljen (Nepremicnine.net), poklical sem agentko na mobitel, kateri na mojo sreco ni bil objavljen v oglasu, sem ga pa nasel na internetni strani firme, in upal, da se mi bo oglasila kljub temu, da je bilo ze zdavnaj konec njihovega delovnega casa. Ujel sem jo doma pred TVjem, se opravicil za klic izven delovnega casa, a sem bil ravno zaradi tega prvi, ki je prisel takoj naslednje jutro na ogled. Tam sem povedal, da lahko placam najkasneje v 14 dneh, aro pa takoj naslednji dan, da ne rabim nobenih kreditov (tako da ni nobenega vprasanja ali bo res sel posel skozi ali bo kaksno zavlacevanje in mutenje, na koncu pa plop v vodo), lastnica je res zelela cimprej prodati, 14-dni je ocitno sprejemljiv rok (denar bi sicer lahko dobil precej prej, hotel sem imeti malo rezerve v casu, ker so sli delnice in skladi ravno takrat spet debelo navzgor, razlike v teh 14 dneh je bilo za 1000 EUR pri celotnem znesku) in to je bilo to. Ko je bilo vse skupaj dokoncno placano, mi je agentka povedala, da je bilo za mano se cca. 40 interesentov (najbrz med njimi tudi resni, na tem koncu je kronicno premalo majhnih nepremicnin, pa se vse so stare, nove so pa skoraj sami dupleksi, 4-sobna stanovanja in podobno).

Ce si za cilj kar takoj postavis stanovanje za 100000 EUR z nic v zepu in 300 EUR prihranjenega na mesec, pa verjamem, da je nerealno to pricakovati prej, kot v naslednjih 20+ letih.

Po drugi strani je se vedno nesmiselno, da bi nekdo zapravil kup prihrankov in se 300 EUR/mesec, ce lahko zivi za 200 EUR/mesec. Biti najemnik ni nujno slabo in ce se bodo nepremicnine res pocenile, ni treba riniti vanje zdaj. Jaz sicer dvomim, da bodo sle cene radikalno navzdol, bi mi pa (v nasprotju s tem, kaj si predstavljate nekateri) to mocno ustrezalo kljub temu, da sem ze zdaj lastnik nepremicnine. Ce se namrec poceni vse za 50%, bom ravno tako moral prodati obstojeco, razlika do vecje kvadrature se bo pa tudi zmanjsala za 50%, torej sem se vedno na boljsem (manj bo treba nasparati, moje pa ne bom prodajal za kaksen avto ali kaj drugega, kar se ne bo pocenilo).

Uff, tole je bilo pa daljse od nameravanega
pozdrav.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aja BAD potem, kaj pa si doštudiral da v LJ ne dobiš dela??? Težko je veš, minili so časi ko so banke dajale kredite na lepe oči, morda če bi dal kak solidni polog in bi ti starši šli za jamca bi šlo skos...

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ma naj sanja v svojem svetu, da bodo stanovanja skoraj zastojn.

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
tudi sam se delal že marsikatere investicije z denrajem. in tako spušil 3000eur v enem letu ker je balkan začel padat jaz sme pa upal da bo začel nazaj rasti. in kaj naj zdaj
namesto več imam manj

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kellar pravi:
tudi sam se delal že marsikatere investicije z denrajem. in tako spušil 3000eur v enem letu ker je balkan začel padat jaz sme pa upal da bo začel nazaj rasti. in kaj naj zdaj
namesto več imam manj

Čez tri leta bo več vredno kot danes. Glede na to, da sedaj ni vredno veliko le-to obdržiš in smatraš, da je to dolgoročna naložba.

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
če sem pa že pred 10 meseci vzel ven

in s tem izgubil še dodatne 3 procente ali koliko izhodne provizijhe

brezveze, sem dobil prav odpor da bi še denar kam naložil

sad

Guru
24. avg 2007