kako do stanovanja

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
Dober dan!

sem tipičen življenski primer človeka.

omislil bi si stanovanje v okolici LJ, 2-3 sobno, vendar
- nisem zaposlen (delam preko štud. servisa), ker firma ne zaposluje...
- torej ne morem vzeti kredita
- našparanega denarja nimam
- imam avto vreden 2000 eur
- imam na bančnem računu točno 1000 eur
- nikjer nisem zadolžen
- imam plačo 1100eur na mesec /študentsko delo
- domači mi ne morejo dati ničesar, zgolj jaz lahko dam kaj njim še od tega denarja ,ki ga zaslužim

kako kupim stanovanje? hvala

saj sproti za opremo ni problem . to že gre malo po malo. kako za boga pa naj pridem do stanovanja?!

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Greš v najem za enih 300€ do konca študija.... varčuješ.... se redno zaposliš ali odpreš svoj biznis ... varčuješ... vzameš kredit in si tam.
17758-icon_confused.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
dokler ne dobiš redne službe daješ čim več denarja na kup, da imaš potem, ko bo redna služba čimveč za polog. iščeš drugo službo za več denarja ali pa za redno zaposlitev
in ko imaš na kupu ene 60 k € začneš resno razmišljati o kredi in stanovanju

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Najdeš si še eno delo in ves presežek denarja (glede na to, da živiš doma bi rekel, da bi ti moralo ostati vsaj nekje 600-700 EUR mesečno ob sedanjih prihodkih), torej z drugim delom vred nekje vsaj jurja eur mesečno. Tako delaš par let in potem za razliko vzameš kredo. Seveda bodo pa fancy potovanja in žuranje nekaj časa preteklost.

PS: Lahko si pa najdeš kakšno bogato pičkico in jo čimprej poročiš.
cheer.gif

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
na žalost ne živim doma tako, da imam tudi izdatke čeprav neravno velike, vendar so!
pa dajmo tole potočkat:
- 200eur preživetje v nedomačem kraju
- stroški bencina (avto je nujen ker ni pravih busnih povezav ali pa se javni prevoz ne splača) - 200eur
- ker izredno študiram me stane študj še 180eur na mesec (*12 = letna šolnina)
- če si človek kaj manjšega kupi (recimo obutev je potrebno zamenjati, kakšen pulover itd) - 60eur rečmo
črta------------------
200+200+180+60 = 640eur

1100eur zaslužka - ~650eur stroškov = 450eur ostane za prihranek.
v to NISO všteti kakšni izredni stroški (ja, tudi avto se kdaj pokvari in rabi servis itd) in je računana plača 1100eur, kar pomeni, da sem 21 delovnih dni v službi okrog 9 ur/dnevno.
saj veste kako je pri študentih, če ostanem zaradi izpita doma rečmo 3 dni da se učim mi pride izpad pri mesečnem zaslužku nekje 160eur. !

Tako da lahko mirno rečem, da se tista cifra 450eur ostanka kar zmanjša na 300eur.

nekdo je omenil prihranek 60 000eur -> pa poglejmo!

200 mesecev po 300eur kar znese skoraj 17let varčevanja.
Čez 17 let.. hahahahhaha pa potem še vzamem stanovanjski kredit? pa ne me hecat.. torej bom star rečmo 50 let, da pridem do svojega stanovanja?

začel bom nekaj dilat, jebemu sunac... ne morem se sprijazniti s temi ciframi.. NO GO!!
mad, mad mad mad..

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
predtavljene si dobil realne legalne možnosti. če pa boš čez 17 let star 50 let se sprašujem kaj si do sedaj počel !?
lahko pa odpreš bordel ali pa peep show pa tam ti nastopaš. verjetno ni to nelegalno pri nas. če lahko zavod za zaposlovanje v Nemčiji ( po kateri se tako radi vzgledujemo ) napoti ženske na delo v bordel, zakaj ne bi tudi ti kaj takega probal ?
dilanje je kul. uvoziš po nizki ceni iz azije nekaj kar nujno potrebujemo in tu za 5 ali 10 x ceno to prodaš. ali pa greš med obrtnike. se prekvalificiraš. postani vodovodar, monter centralnih, krovec ird. nekaj pametnega, kar denar prinaša ne pa da delaš prek študenta za male novce

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
ne bom star 50 let čez 17 let, bom pa čez 22let res mel abrahama
kaj sem počel do sedaj? kako to misliš? celo življenje že delam, od srednje šole prek študenta. ampak vedno je kaj vmes, da si človek ne more prišparat

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
khmmmm "fantazijske" računice...

recimo da mesečno lahko privarčuješ cca.. 300€ kot si rekel.......izvzamemo še izredne odhodke (ki se dokaj hitro pojavijo) recimo 50€, torej privarčuješ 250€ mesečno.

Si zastaviš cilj:
3 leta sam varčujem po 250€ mesečno = 3.000 letno....cca. 9.000 v 3 letih

v 3 letih si pridobiš (če je že nimaš) eno čedno deklino s katero bi si bilo vredno deliti življensko pot (torej načrti o skupnem življenju v prihodnje). Morda ima tudi že ona kakšen € prihrankov morda ne....
V kolikor se oba strinjata, da bo potrebno nekako priti do stanovanja in imata oba povprečno dobre slo. plače (recimo cca. 1000€ neto mesečno) se dogovorita da eno plačo data na stran za vrčevanje eno pa porabita za življenjske stroške.
Varčujeta 5 let.= 1000*12=12.000€ letno * 5 let = 60.000 v 5 letih.

Dodaš še kakšen svoje prihranjene € in recimo najemeš nek pameten kredit za ca. 10-15 let.....in nekako prideš do stanovanja.
Denar pa sproti poskušiš še malce oplemenititi (če imaš kaj "pojma" morda s kakšnimi delnicami, skladi.......če se v take zadeve raje ne spuščaš pa s kakšno dobro vezano vlogo na bankah, ravno toliko, da ti inflacija ne požre vsega).

VARIANTA št. 2:
3 leta varčuješ kot pri varianti št. 1.....si pridobiš nekaj kapitala ter v 3 letih kakšno dobro idejo za kakšen posel, vložiš kapital v svoje podjetje, z dobro idejo dobiš še kakšno subvencijo/nepovratno sredstvo da dodobra zaženeš podjetje in upaš da boš s svojim znanjem in delom ter idejami prišel do stanovanja kaj hitreje kot pri varianti št. 1.

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
khmmmm "fantazijske" računice...

recimo da mesečno lahko privarčuješ cca.. 300€ kot si rekel.......izvzamemo še izredne odhodke (ki se dokaj hitro pojavijo) recimo 50€, torej privarčuješ 250€ mesečno.

Si zastaviš cilj:
3 leta sam varčujem po 250€ mesečno = 3.000 letno....cca. 9.000 v 3 letih

v 3 letih si pridobiš (če je že nimaš) eno čedno deklino s katero bi si bilo vredno deliti življensko pot (torej načrti o skupnem življenju v prihodnje). Morda ima tudi že ona kakšen € prihrankov morda ne....
V kolikor se oba strinjata, da bo potrebno nekako priti do stanovanja in imata oba povprečno dobre slo. plače (recimo cca. 1000€ neto mesečno) se dogovorita da eno plačo data na stran za vrčevanje eno pa porabita za življenjske stroške.
Varčujeta 5 let.= 1000*12=12.000€ letno * 5 let = 60.000 v 5 letih.

Dodaš še kakšen svoje prihranjene € in recimo najemeš nek pameten kredit za ca. 10-15 let.....in nekako prideš do stanovanja.
Denar pa sproti poskušiš še malce oplemenititi (če imaš kaj "pojma" morda s kakšnimi delnicami, skladi.......če se v take zadeve raje ne spuščaš pa s kakšno dobro vezano vlogo na bankah, ravno toliko, da ti inflacija ne požre vsega).

VARIANTA št. 2:
3 leta varčuješ kot pri varianti št. 1.....si pridobiš nekaj kapitala ter v 3 letih kakšno dobro idejo za kakšen posel, vložiš kapital v svoje podjetje, z dobro idejo dobiš še kakšno subvencijo/nepovratno sredstvo da dodobra zaženeš podjetje in upaš da boš s svojim znanjem in delom ter idejami prišel do stanovanja kaj hitreje kot pri varianti št. 1.

cheer.gif

Tud, kot navaden delavec lahko zasluži 1000 evrov in več (neto), ampak je treba garat cele dneve.

kellar

Pripravnik
7. avg 2008
136
0
16
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Kako ti lahko zaslužiš 1100 evrov, če pa je oljašava že 3000 evrov oz., če te starši ne dajo v doh.cca 6000 evrov.

trenutno služim toliko kot sem napisal. to pa še ne pomeni da sem prej zaslužil toliko.
imam pa drugače v žepu en nčart glede potnih stroškov, kar bom tudi poštemplano od firme poslal kot olajšavo . in če bo tako kot računam ne bom plačal dohodnine. drugače se mi pa slabo piše. ..

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik kellar pravi:
zelo dobro prijam. hvala ti

še več takih prosim!

"načrt" na papirju je videti dokaj simpl, ampak za doseganje le tega pa bo potrebnih kar nekaj let odrekanja določenim stvarem & določenih manjših načrtov kaj dejansko potrebuješ oz. kaj ne potrebuješ....saj bo finančne odlive potrebno stisnit na minimum.

LP

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Welcome to the real life
smirk-1.gif

Alternativa je preskrbljena življenska sopotnica - ne bogata, kot je nekdo napisal, ampak recimo edinka katere starši imajo veliko hišo. Pogoltneš ponos in greš tja za "tamladega". Ne bi bil ne prvi ne zadnji.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Welcome to the real life
smirk-1.gif

Alternativa je preskrbljena življenska sopotnica - ne bogata, kot je nekdo napisal, ampak recimo edinka katere starši imajo veliko hišo. Pogoltneš ponos in greš tja za "tamladega". Ne bi bil ne prvi ne zadnji.

Vsak bo verjetno delal po svoje, vendar jaz sem na podlagi svojih izkušenj (odnos oz. sobivanje....moji starši + starši moje mame), sklenil, da v hiši s svojimi starši oz. v hiši s taščo in tastom če se bo le dalo ne bom živel. Mora bit vsaj toliko med bivanjem enega in drugega da se je treba iz copat preobut in/ali se vsest v avto in zapeljat na drugo stran vasi.

Je boljša druga opcija, da z ene strani (tvoje ali sopotnicine) strani dobiš, podeduješ, za zmerno ceno kupiš...ipd. kos zemlje in si sam nekaj zgradiš.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
Brez dediščine, lota, ali uspešnega podjetništva (1 na 1000) ne bo nič. 0.

Tudi če bi jutri našu job za 2K bo trajalo vsaj 10 let da boš sploh kreditno sposoben.
Kot pravijo postani uspešen podjetnik. Jah, ne moremo bit vsi uspešni podjetniki.
Za loto tudi pravijo, da je zrežiran...

Brez pametne kombinacije teh treh točk ne bo nič.

Še vedno pa lahko greš v Nepal meditirat in si rečeš da ni vse v denarju.
hysterical-1.gif

No, ker si vsaj željo tako jasno izrazil, imam občutek da ti bo nekako le uspelo.
aplauz.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Z nic nasparanega bi ime 2-, morda pa kar 3-sobno stanovanje v Ljubljani ... lepo, jaz bi tudi to. Realnost je pa taka, da sem sparal odkar sem bil mali mulc (najprej zepnine, medtem ko so se kolegi basali s cukri, potem pa preostalo od stipendije in tisto, kar sem zasluzil, medtem ko so kolegi sli na morje in po svetu) in sem nasparal dovolj za garsonjero, sicer izven Ljubljane, ampak hudic stane prakticno toliko, kot da sem tam, iz objektivnih razlogov pa razne Ilirske Bistrice in podobno zame odpadejo, ceprav so na periferiji cene precej nizje.

Ali ne bi raje oklestil svoje zelje na bolj realen nivo in potem operiral s tem ? Ce ti od nekje pade kup denarja na glavo, lahko se vedno gres na nekaj boljsega, sicer pa pravis, da imas za stanovanje poskrbljeno, torej je vprasanje, ce se ti sploh splaca obremenjevati z lastnistvom. Zdaj placas 2400 EUR na leto, da bi kupil garsonjero (stiri stene, brez da bi jo uredil in opremil), pa bi sparal cca. 20 let pri tem tempu, s tem da bi moral vmes ziveti v kartonasti skatli.

Biti najemnik ni nujno slabo - meni je sicer vsec, da imam nekaj svojega, ni mi pa vsec, ko pomislim, koliko je slo denarja in kako je v bistvu to se vedno daaaaalec od mojih zelja, ki so kljub temu precej skromnejse kot tvoje - jaz bi bil zdaj zadovoljen ze z 1.5 sobnim.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Napačno predvidevaš. Čez 17 let bo tako stanovanje skor zastonj, tako da ne rabiš nič šparat. Zdej bodo cene 20 let padale kto so prej 20 let rasle. Sej je čisto logično. Nasprotno bodo trdili samo tisti z stanovanjem.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
...pol pa svizec čokolado zavije....Cene bodo še malček padale, za kakih 10% max, potem se bodo pa ustalile, vendar daleč od tega da bi bilo zastonj ali poceni. Nakup stanovanje je življenjski projekt, jaz začel na 30 m2, zdaj na 65m2, pa tudi v okolici Lj. Tako, da bo moral avtor teme malce spremeniti pogoje ali pa celo življenje v najemu.