Kaj vse se vozi po naših cestah? :(

koliko

Guru
21. avg 2007
4.416
2.481
113
SV SLO
Že dolgo mi je znano da se po naših cestah vozijo pijanci, drogeraši, motorično nesposobni ljudje, umsko prizadeti ljudje itd.

Že nekaj časa vem da so za volanom tudi ljudje z epileptičnimi napadi. Danes v lokalnem časopisu piše naslednje: slovaški voznik tovornjaka z epileptičnim napadom

Si predstavljate, da šoferja zgrabi epileptični napad med vožnjo 20 t tovornjaka v prometni konici v okolici Ljubljane.
Da ljudje nimajo toliko odgovornosti in bi sebi priznali da pač niso za volan.

Še povezava da boste vedeli o čem govorim epileptični napad ....

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Dej se prvo pozanimaj kaj to epileptični napad je, kdo ga dobi, kako izgleda in koliko % ljudi ima možnost da ga dobi, potem pa to primerjaj še z statistiko prometnih nesreč kot posledica epileptičnega napada. Pa da te vidimo ?

Nemoreš verjet, ljudje celo umirajo . Potemtakem nihče ni za na cesto
wink-1.gif

LP M .

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Že nekaj časa vem da so za volanom tudi ljudje z epileptičnimi napadi. Danes v lokalnem časopisu piše naslednje: slovaški voznik tovornjaka z epileptičnim napadom

Jaz imam znanca, ki je epileptik (enkrat ga je zmetalo do amena) in kljub temu vozi avto. Ze res, da se cudno slisi, da je voznik tovornjaka epileptik, ampak zame je bolj slaba tolazba, ce me namesto tovornjaka zbije "samo" osebni avto. Clovek je ene tablete, zmetalo ga pa ni doma, ampak ko se je pripeljal ven in je druzba sedela za mizo ...

Najbolj me preseneca, da se tako striktno preprecuje oz. omejuje voznja glede na vid (imas ocala, pa dobis voznisko s pripombo in obveznimi kontrolami, ceprav je jasno, da se cisto vsakemu cloveku poslabsa vid od 18. do 68. leta, vozniske so pa za nenormalno dolgo), ne pa recimo na neobstojece reflekse (gmota zeleza + refleksi crknjenega konja = nesreca waiting to happen) in druge tezave, kot je ze omenjena epilepsija.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ravno tako te lahko kap zadane.

Hujši so tisti ki ob stresni situaciji zmrznejo za volanom.

Za vid je pa tako...če ima človek vsaj nekaj pameti potem poskrbi za svoj vid ,da vidi in mu nebi bilo potrebno nekih dodatnih stroškov z zdravniškim. Poznam kar nekaj ljudi ki nimajo vpisano da nosijo očale v vozniškem pa brez očal ne vidijo nič...ampak redno skrbijo za svoj vid.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.150
113
in tako bi bilo tudi prav, jaz poznam tudi dosti ljudi ki nimajo nič vpisano, in prav nič ne posrkbijo za svoj vid.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Ravno tako te lahko kap zadane.

Res te lahko, kot kup drugih nevsecnosti, ampak temu je izpostavljen cisto vsak, verjetnost je pa takaintaka (pri nekaterih vecja, pri nekaterih manjsa). Lahko ti tudi satelit pade na glavo ali celo zadanes na Lotu.

Recimo pri epileptikih pa ni vprasanje ali ga bo zmetalo, ampak kdaj ga bo. In to je precej bolj verjetno, kot da bo nekoga zadela kap. Ce ga za volanom (kar je mozno), bo masaker.

Zadnjic je bila na Discoveryju tudi ena oddaja od enih ljudi, ki imajo narkolepsijo. Spremljali so jih s kamero in ti ljudje so lahko dobesedno sredi plocnika zaspali v trenutku. Jasno, so odgovorni in ne vozijo avta, ker se zavedajo, kaj bi lahko naredili. Jaz ne vidim razlike med tem, da zaspis v trenutku, ali pa da te mece po tleh - v obeh primerih ne mores obvladati tono ali vec tezkega objekta, s katerim ze z zelo nizko hitrostjo predstavljas smrtno nevarnost za druge, ampak recimo tisti narkoleptiki so odgovorni, prej omenjeni epileptiki (ki vozijo) pa ne. Zakaj ?

Analogno, tisti, ki slabo vidijo ali so celo slepi, ne vozijo (so odgovorni), ze omenjeni epileptiki pa ne. Spet: zakaj ?

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.053
457
83
tam ko se terc po tori rola
Epilepsij je več vrst. Ene so dedne, druge prehodne (na psihični bazi), vse pa se da obvladovati z zdravili. Tovornjakar je očitno doživel nenaden napad epilepsije -mogoče prvi in edini. Ni treba gnati panike, če vidite osebo, ki doživi napad. Samo na bok, da se ne zaduši v lastni slini in z jezikom. Ne škodi, če pokličete 112. Če so bolniki z epilepsijo, imajo v torbici ali žepu ponavadi zdravilo. Tegretol po navadi. Poje eno tableto tega, pa je potem O.K..

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Nekatere epilepsije se da odlično obvladovati z zdravili, zato se ob ustrezni terapiji in pod pogojem, da ni bilo napada najmanj 2 leti izda dovoljenje za vožnjo.
Treba pa je tudi razlikovati epileptični napad in epilepsijo. Epileptični napad je prehodni dogodek, ki nastane zaradi nepravilnega sinhronega proženja nevronov. Lahko se pojavi samo enkrat v življenu. Sprožilnih dejavnikov je mnogo. Epilepsija pa je kronična bolezen, ki pomeni večjo nagnjenost k epileptičnim napadom.

Nazadnje urejeno:

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Jst epileptikom, se pravi ljudi, ki so nagnjeni k epileptičnim napadom, ne bi pustil za volan.

Citat:

Lahko umre - si predstavljaš ?

To sploh ni problem. Lahko ubije več drugih. Si predstavljaš?
wink-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
vsakič ko se vsedem na motor imam v glavi to da je trenutno med nami par norcev(pijanih budal,starih fotrov 80+ ki ne vidijo 5m pred sabo in raznih epileptikov ki ne vrnejo izpita...) na cesti in da se jim moram za vsako ceno izogniti pa čeprav bom moral zaviti na travnik in si kaj polomiti še vedno bolje kot pa direktno v avto.ne bom pozabil ko sem pred leti delal na oddelku kjer smo zdravili bolnike z rakom pljuč in se je model po kemoterapiji ki je imel dokazane metastaze v glavi pripeljal meni nasproti v krožnem križišču na srečo takrat še nisem imel izpita za motor in sem bil v avtu.kaj bi bilo če bi bil na mopedu pa....