Kaj narediti v tem primeru?

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
se opravičujem za naerazločen naslov v temi ampak ne vem kako bi dal naslov :D

uglavnem problem je sledeč... moja punca je bila 3 leta nazaj v 10 letni zvezi z nekim fantom, zadnje par let sta si v njeni hiši naredila manasardno stanovanje in ki je staro 2 leti kjer je tam tudi on živel 2 leti ampak ni bil prijavljen tam... niti začasno niti stalno, za to stanovanje je kupil spalnico in banjo za v kopalnico... zadeva je sledeča da ker sta šla narazen hoče on sedaj izplačilo za te zadeve 1000€ ker je ona v denarni stiski mu jih niti ne more dat... ali je lahko iz pravnega vidika on kaj zmožen narest? kakšna tožba glede na to da sploh ni bil prijavljen tukaj niti ni njegova bajta ne nič??

Baje ima on doma neko drugo sranje kjer je dolžan 1000€ in mu rubženik trka na vrata, sedaj pa hoče od nje izterjat ta denar.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Mislim, da bi moral za €€€ dokazovat s pričami na sodišču ali pa uveljavljat izvenzakonsko zvezo
hysterical-1.gif

Common-sense rešitev je - če je zaje'bal - adijo. In obratno. Al kaj? Lahko pa razpucavata kdo je dal za prvo rundo na tretjem zmenku...
Za 3 leta nazaj... je že vse mal prepozno. No, vsaj meni se zdi... V najslabšem primeru mu lahko kompenzira najemnino za njegov vložek v stanovanje
grims-1.gif

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Po dveh letih skupnega življenja je zunajzakonska skupnost izenačena z zakonsko. Isto kot pri zakonski zvezi, se tudi v zunajzakonski skupnosti vse premoženje, ki ga partnerja ustvarita z delom, v času trajanja zunajzakonske skupnosti, šteje v skupno premoženje.
Obstoj zunajzakonske zveze lahko dokazuje s pričami. Nevem pa če lahko po 3 letih ločenega življenja zahteva svoj delež
sprasujem se.gif

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
ja ampak on ni bil nič prijavljen na tem naslovu niti nič... za dokaz ima samo račun da je kupil spalnico in bajno in zdaj hoče 1000€ za to... nima pa dokaza z čigavim denarjem je to plačano niti nič... malo bolano da po treh letih se spuščaš v take zadeve...

I

Izbrisan uporabnik #488

Gre za vlaganja v tujo nepremičnino oz. za obligacijsko pravni zahtevek.

Malo večja vlaganja ureja že SPZ

Citat:

Povečanje vrednosti nepremičnine

48. člen

(1) Če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini ne pridobi lastninske pravice, lahko pa od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten.

(2) Lastnik in graditelj se lahko dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo.

(3) Zastaralni roki za zahtevke graditelja tečejo od dneva, ko je graditelj izgubil posest nepremičnine.

Tu je primer, ko gre za malo večja vlaganja.

Sicer pa se za tvoj primer uporablja OZ, določbe o "obogatitvi", zastaralni rok je 5 let.

Tvoja mora vrniti tisto, za kar je brez podlage (oz. je podlaga ob razpadu skupnosti odpadla) obogatena.

Najbrž pa gre v tem primeru celo za skupno premoženjo partnerjev, tako da je potrebno še to upoštevati.

Skratka, zastaralo še ni.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
a sem mogoče izpustil podatek da on ni bil uradno tam doma? to me zanima če se da izpodbijat z tem to njegovo trditev da ne bo zdej prišel mi banjo ven vlečt iz kopalnice pa spalnico razdirat

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.906
106
63
mb+ -20km
To ti je že en gor napisal. S pričami lahko dokaže obstoj zakonske zveze.
Drugače pa, če punca nima tega denarja, ji ti posodi ali kdo drug. V skrajnem primeru kredit-limit.
Jaz osebno, če bi bil na njenem mestu, bi plačal. To pa zato, da bi jaz boljše počutil pa da me ne bi po gobcu nosil.
V tožbo pa ne verjamem, da bo šel, je premalo denarja v igri.

I

Izbrisan uporabnik #488

Al je bival al ni bival niti ni važno, dejstvo je da je opremil stanovanje.

I

Izbrisan uporabnik #488

Računa ne rabi.

Vrednost lahko dokažeš drugače, ne samo z računom...pač izvedenec v končni fazi.

I

Izbrisan uporabnik #488

Z računom pa, da ni od te bane...

Skratka dokazni postopek bomo prepustili sodišču
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Ne vem, koliko je bilo to vredno ob nakupu. Če govorimo o računih skupaj za 1000€, seveda po moje tega zneska celega ne more zahtevati. Je pa že fer, da se mu nekaj da, če želi in je to res on nabavil. Pa še to ti bo kaki pravnik tukaj gor povedal, če lahko enostavno doma na papir vržete, da je zdaj v celoti poplačan in živijo miška.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.941
579
113
Al ji ni uspel to v tistem casu ze odsluzit ????

evil.gif

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Če nima 1000 EUR najbrž tudi za tožbo nima. Taksa za tak znesek je sicer nizka, ampak odvetnik ga bo pa ucuril par sto EUR za tožbo, tako da bi si upal trditi da ne bo tožil. Zunajzakonska skupnost? Hmm, verjetno isti hec kot pod prvim primerom. Nima za tožbo, kaki šele za založit izvedenca.
Je pa vprašanje kaj bi dobil s tožbo: živel pri punci, ni plačeval za stanarino, je pa "kompenziral z 1000 EUR vložkom". V praksi to pomeni da ji nič ne more realnega. No, razen živcirat. Če ima denar da se ga skine s ku**a ok, sicer pa sama ve ali se mu počuti kaj dolžna ali ne. Če ne, naj pač pozabi na to.
Tako bolj iz prakse sem napisal, upam da bo ok. Skratka če je tako kot si napisal tožil ziher ne bo, ker nima niti za takso, kaj žele za tožbo in zastopanje, sam pa dvomim da zna napisat tožbeni zahtevek.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.306
13
38
Ljubljana
on je 2 leti živel pri njej in na njen račun brezposelen lenuh in do danes še vedno nima službe in išče lahek zaslužek

ona pa mu je položnice plačevala in ga je živela

Nazadnje urejeno: